Mødedato: 10.05.2006, kl. 15:00

Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i karreen Østerbrogade, Nyborggade, Randersgade og Strandboulevarden

Se alle bilag

Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i karreen Østerbrogade, Nyborggade, Randersgade og Strandboulevarden

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i karreen Østerbrogade, Nyborggade, Randersgade og Strandboulevarden

 

TMU 261/2006  J.nr. 451:146.0001/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 8. februar 2006 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning om etablering af et fælles gårdanlæg, der omfatter ejendommene Østerbrogade 158-160, Nyborggade 2-12, Randersgade 91-93 og Strandboulevarden 160-168 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

 

 

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget omfatter 8 beboelsesejendomme med 203 beboere fordelt på 133 boliger og 24 erhvervslejemål samt et menighedshus.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 5 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Teknik- og Miljøudvalget vedtog i mødet den 8. februar 2006 (Sag nr. 70/2006) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Økonomi

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at andrage 2.400.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

 

Miljøvurdering

Der henvises til det anførte i det forslag, som Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 8. februar 2006 vedtog at offentliggøre.

 

Høring

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 15. februar - 12. april 2006 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Jagtvej 227.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 5 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

 

A) Brev af 13. marts 2006 fra Andelsboligforeningen Nyborggade 6

Andelsboligforeningen er begejstret for forslaget, som udnytter den sparsomme plads godt, ligesom der ved udformningen er taget hensyn til såvel børn som voksne. Foreningen håber meget, at forslaget vedtages.

 

B) Brev af 8. april 2006 fra Sions Sogns Menighedsråd

Menighedsrådet finder ideen om et fælles gårdanlæg god, men ønsker brugsretten til gården udvidet i forhold til det forudsatte i forslaget.

Ejendommen indeholder 1 bolig. Den resterende del af huset benyttes af en bred kreds af brugere fra sognet. Den lokale FDF-kreds bruger lokaler i stueetagen, og om søndagen har sognet "værested" i huset. Herudover bruges huset i begrænset omfang til andre møder i dag- og aftentimerne.

Menighedsrådet ønsker ikke, at disse grupper afskæres fra at benytte gården.

 

Bemærkning

Forvaltningen foreslår, at der gøres en undtagelse fra den sædvanlige brug af et fælles gårdanlæg, således at det bliver tilladt for FDF-kredsen og søndags-værestedet at benytte gården. Det forudsættes, at ordensreglementet for gården, som udarbejdes af gårdlauget, overholdes, ligesom det forventes, at menighedsrådet sikrer, at ejendommens eget ordensreglement overholdes.    

 

C) Brev af 4. april 2006 fra Beboerforeningen Vibensgaard, Østerbrogade 158-160 og Nyborggade 2

Beboerforeningen oplyser, at beboerne ikke er interesserede i, at ejendommen inddrages i et fælles gårdanlæg, hvilket de fremmødte beboere ved foreningens seneste møde bekræftede.

Beboerne oplever ikke noget fællesskab med karreens øvrige beboere i dag og ønsker heller ikke et sådant. De har endvidere ikke tiltro til, at der kan etableres en grøn gård, hvor planter kan gro.

Foreningen finder ikke, at herlighedsværdien vil komme til at stå mål med driftsudgifterne. Hertil kommer, at det frygtes, at den foreslåede renovationsplads midt i gården vil øge sundhedsrisikoen i forhold til i dag, hvor ejendommens renovation er placeret i gennemgangen.

Det nævnes også, at den smalle passage, der fremkommer på grund af en fredet fontæne og en transformator, vil vanskeliggøre adgangen mellem deres del af fællesgården og den øvrige del.

Endelig anser de det for et stort problem, at Menighedshuset Bethania – i naboejendommen – udlejes til fester med megen støj. De tror, at støjen vil blive mere omfattende ved et fællesskab, og at det endvidere vil øge risikoen for tyveri.

 

Bemærkning

Det er ikke erfaringen fra lignende anlæg, at der vil være nogen problemer med at skabe en grøn gård, eller at risikoen for tyveri vil blive øget. Det kan oplyses, at anlægget på sædvanlig måde vil blive aflåst mellem vej og gård. 

< p class=MsoNormal style='margin-bottom:6.0pt;line-height:14.4pt;mso-line-height-rule: exactly;tab-stops:14.2pt 6.0cm 11.0cm'>Den nuværende placering af ejendommens dagrenovation i gennemgangen er ikke reglementeret. Erhvervsaffald afhentes efter særlige regler, og madaffald må ikke placeres i gården.

Værkstedsbaghuset på naboejendommen Strandboulevarden 168 nedrives i forbindelse med etableringen af gårdanlægget, således at gården på dette sted bliver bredere. Fontænen - der ikke er fredet - bevares.

Med hensyn til det anførte vedrørende Menighedshuset Bethania henvises der til det anførte til brev B.

 

D) Brev af 7. april 2006 fra City Ejendomsforvaltning, udlejningsejendommen Østerbrogade 158-160 og Nyborggade 2

City Ejendomsforvaltning anfører, at de ikke har modtaget beviser for, at der er beboertilslutning til etablering af fællesgårdanlægget og henviser til beboerforeningens brev af 4. april 2006. I lyset heraf opfordrer de til, at ejendommen ikke inddrages i gårdanlægget.

 

Bemærkning

Forvaltningen modtog forud for påbegyndelsen af udarbejdelse af forslaget anmodning fra ejere og beboere om etablering af fælles gårdanlægget, som også omfattede en del lejere i denne ejendom.

 

E) Breve af 10. og 12. april 2006 fra Tom Almgren, Strandboulevarden 162.

Tom Almgren ser gerne, at der etableres tagterrasser i stedet for en grøn gård, som han – i dette tilfælde – ikke mener lejerne får tilstrækkeligt ud af, fordi gården er smal og uden sol. Han nævner herudover problemer med duer og fugtige kældre.

Hvis forslaget gennemføres, ønsker han et springvand, en swimmingpool og spejle opsat på gårdfacaderne mod Nyborggade.

 

Bemærkning

Forslaget er udformet på grundlag af ønsker fra ejer- og beboerrepræsentanter.

-o0o-

Teknik- og Miljøforvaltningen finder ikke, at de fremførte indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, ud over hvad der er nævnt.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslaget til byfornyelsesbeslutning

Bilag 2: Servitutter der tinglyses

Bilag 3: Tegning af de eksisterende forhold

Udsendt med dagsordenen til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. februar 2006.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A:   Brev af 13. marts 2006 fra Andelsforeningen Nyborggade 6

Bilag B:   Brev af 8. april 2006 fra Sions Sogns Menighedsråd

Bilag C:   Brev af 4. april fra Beboerforeningen Vibensgaard

Bilag D:  Brev af 7. april 2006 fra City Ejendomsforvaltning

Bilag E:   Breve af 10. og 12. april 2006 fra Tom Almgren

 

Ole Sperling


 

Til top