Mødedato: 10.05.2006, kl. 15:00

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 279 "Islands Brygge Station" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2005

Se alle bilag

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 279 "Islands Brygge Station" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2005

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2006

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 279 "Islands Brygge Station" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2005

 

TMU 271/2006  J.nr. 611:189.0001/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 279 "Islands Brygge Station" vedtages endeligt,

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det tilhørende tillæg til Kommuneplan 2005 vedtages endeligt.

 

 

RESUME

Planforslagene har været i offentlig høring fra den 13. december 2005 til den 14. februar 2006. Offentliggørelsen blev annonceret i områdets lokalaviser, og i høringsperioden er der gennemført en dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planforslagne, en plancheudstilling i nærområdet, og et borgermøde med 20 deltagere.

I høringsperioden er der modtaget fem henvendelser. Københavns Energi og HUR har ingen bemærkninger. Kulturmiljørådet anfører bl.a., at der bør foretages en indgående arkæologisk undersøgelse af området, så det på langt sigt vil være muligt at reetablere Faste Batteri i sin helhed. I lokalplanen er der medtaget kommentar om, at arbejder der forudsætter udgravning kan standses midlertidigt, jf. museumsloven. DONG oplyser, at der ligger en gasledning i vestsiden af det fastlagte byggefelt, og at der er en sikkerhedszone på 5 m på hver side af ledningen. Det forudsættes på den baggrund, at gasledningen flyttes til en placering i vejareal (Artillerivej), og at udgiften hertil afholdes som en del af byggemodningsomkostningerne. De berørte politiske udvalg vil efterfølgende få forelagt en særskilt indstilling om byggemodningsomkostningerne. I en fælleshenvendelsen fra HK og Andelsboligforeningen Thorlakshus anføres, at der er tale om magtmisbrug, når etablering af en servicestation ved Njalsgade er begrundet i ønsket om torvehallerne på Israels Plads og den der liggende servicestation. Der henvises i øvrigt til alternative placeringer, miljømæssige forhold og udsynsforhold. I relation hertil bemærkes, at den pågældende placering er et resultat af en vurdering af en række alt ernative placerings muligheder. For så vidt angår forurening anses der ikke at være miljømæssige problemer forbundet med etablering af servicestation tæt på en boligejendom.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte på mødet den 24. november 2005 (BR 629/05) forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 279 "Islands Brygge Station" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg.

 

Offentliggørelsesmaterialet, der omfatter indstilling med bilag samt orienteringsfolder og planforslagene vedlægges til gennemsyn som bilag A.

 

Offentliggørelse

Planforslagene har været offentliggjort i perioden fra  den 13. december 2005 til den 14. februar 2006. Der er udsendt 205 foldere til ejere, lejere og brugere samt 55 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende. Forslagene blev annonceret den 13. december 2005 i Amager Bladet. I høringsperioden har der været udstilling på Islands Brygge Bibliotek med plancher, der illustrerer planforslagenes indhold.

 

Den 24. januar 2006 blev der på  Skolen på Islands Brygges afholdt borgermøde, hvor der deltog 20 borgere. Mødet var tilrettelagt som et orienteringsmøde, hvor repræsentanter fra Borgerrepræsentationens partier var indbudt til at deltage. Der vedlægges som bilag 1 et referat fra borgermødet samt som bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet blev der bl.a. fremført synspunkter omkring anvendelsen til servicestation, parkering på Artillerivej og udformningen af servicestationen mv.

 

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via Internettet at søge oplysninger på en særlig hjemmeside. Denne indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter om planforslagene. Denne mulighed er ikke benyttet. Hjemmesiden indeholdt endvidere mulighed for at fremsende indsigelser via e-mail. Der er ikke modtaget indsigelser via e-mail.

 

Der er i offentliggørelsesperioden modtaget 5 henvendelser, herunder 4 fra offentlige myndigheder o.l. Henvendelserne vedlægges til gennemsyn som bilag B.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder mv.

1.   Brev af 6. februar 2006 fra DONG

DONG oplyser, at der i den østlige side af Artillerivej ligger en gasledning, og at de rettigheder DONG har omkring ledningen skal respekteres. På et efterfølgende møde mellem DONG og forvaltningen har DONG oplyst, at der på hver side af ledningen skal respekteres en sikkerhedsafstand på 2 m og en servitutafstand på 5 m.

 

Bemærkninger

Det anses ikke for muligt, at indskrænke byggefeltet med det forudsatte projekt, idet manøvremulighederne på servicestationen begrænses væsentligt. Det forudsættes på den baggrund, at gasledningen flyttes til en placering i vejareal og at udgiften hertil indeholdes i byggemodningsomkostningerne. De berørte politiske udvalg vil efterfølgende få forelagt en særskilt indstilling om byggemodningsomkostningerne.

 

2.   Brev af 6. februar 2006 fra Københavns Energi

Det oplyses, at hele Københavns Kommune er i 1993 fastlagt som fjernvarmeområde i henhold til lov om varmeforsyning. Borgerrepræsentationen har samtidig vedtaget, at der er tilslutningspligt til fjernvarme for nybyggeri, for bygninger der har centralvarmeanlæg og for bygninger der får installeret nyt centralvarmeanlæg. Der er ikke etableret fjernvarmeledninger i området endnu, og derfor vil Københavns Energi efter nærmere aftale tilbyde at udlåne en midlertidige varmekilde til husejeren, indtil der bliver lagt fjernvarme i området.

 

Bemærkninger

Oplysningen har ingen betydni ng for bestemmelserne i lokalplantillægget, men der vil blive indsat sædvanligt afsnit om fjernvarme i redegørelsen.

 

3.      E-mail af 7. februar 2006 fra HUR

HUR har ingen bemærkninger til planforslagne.

 

4.      Brev af 10. februar 2006 fra Kulturmiljørådet

Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg oplyser med henvisning til tidligere udtalelse af 24. februar 2005, at både Kulturmiljørådet og Bymuseet er usikre på, hvorvidt planforslaget bør udløse en miljøvurdering. Det er et problem, at det kun er de synlige dele af Faste Batteri, som er omfattet af den egentlige fredning, mens der i det af det aktuelle projekt berørte område ligger meget væsentlige dele af selve batteriet, som kun er beskyttet af beskyttelseslinien. Selv om der i forbindelse med anlæg af Metroen ind over området er foretaget arkæologiske undersøgelser, og der ved retableringen af anlægget er taget hensyn til de arkæologiske iagttagelser i området, så må det med den aktuelle anvendelse af området ud mod Artillerivej overvejes, om den sidste del af Faste Batteri skal bevares eller destrueres. Hvis den sidste løsning vælges, bør der foretages en indgående arkæologisk undersøgelse af området, så det på langt sigt vil være muligt at reetablere Faste Batteri i sin helhed.

 

Bemærkninger

I lokalplanforslaget er der optaget kommentarer, som oplyser om, at arbejder der forudsætter udgravning af grund, kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet i henhold til museumslovens § 26. Der gøres opmærksom på, at Københavns Bymuseum bør kontaktes i god tid, inden jordarbejder pågår i området. Endvidere anføres  det, at forinden der kan pågå arbejder på trekantarealet, skal kommunen enten meddele dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinien, eller Skov- og Naturstyrelsen skal ændre linieforløbet.

 

Henvendelser fra ejere, brugere, interessegrupper m.fl.

5.      Brev af 8. februar 2006 fra George Wenning, Advokatfirma bilagt indsigelse dateret den 1. februar 2006 fra HK København og Andelsboligforeningen A/B Thorlakshus.

Med henvisning til baggrunden for lokalplanen protesteres mod fremgangsmåden, hvor etablering af en servicestation ved Njalsgade sættes i forbindelse med etablering af torvehallerne på Israels Plads og nedlæggelse af servicestationen her. Efter indsigernes opfattelse er der tale om magtmisbrug, når ændringen er begrundet i ovenstående fremgangsmåde.

Det anføres, at meningen med en lokalplan er at planlægge en hensigtsmæssig og forsvarlig udvikling af et område. Der henvises til at den gældende lokalplan for området udlægger området til rekreativt grønt område.

Det fremføres, at man ligeså godt kan anlægge en servicestation i lokalplanens område II, hvilket vil være en mere fornuftig beslutning, da der ligger en servicestation tæt på området, og at der inden for en radius af 1500 m ligger i alt 6 servicestationer.

Ud fra en miljømæssig betragtning findes det særdeles uheldigt, at anlægge en servicestation i dette område. Der er 25 m til den nærmeste boligejendom, der uden tvivl med tiden vil blive berørt af forurening. I den forbindelse henvises til benzintanken på Israels Plads, hvor der er konstateret en voldsom forurening i en dybde af 7,5 m og med en horisontal udstrækning på 500 m. Endvidere vil der være støjmæssige gener for nærmiljøet, idet servicestationen og den aktivitet, der er forbundet hermed, vil støje, og der vil opstå trafikale problemer.

Udsynet fra de omkringliggende ejendomme vil blive væsentligt begrænset og påvirket.

HK København finder afslutningsvis, at det er en klar tilsidesættelse af de forudsætninger, som HK København købte grunden på. Der henvises til, at der var planlagt etablering af et grønt areal over for HK København. Denne forudsætning er bristet, hvis der etableres en benzinstation.

 

Bemærkninger

I forbindelse med de planlagte Torvehaller på Israels Plads er det en forudsætning, at den eksisterende servicestation fjernes. På den baggrund vedtog Borgerrepræsentationen den 17. marts 2005 (BR 205/05) en betinget lejekontrakt med S tatoil om udlejning af trekantarealet ved Njalsgade/Artillerivej med henblik på etablering af en servicestation og under forudsætning af, at det nødvendige plangrundlag blev tilvejebragt. Den pågældende placering er et resultat af en vurdering af en række alternative placeringer.

Ud fra en overordnet planbetragtning finder forvaltningen det hensigtsmæssigt, at placere en servicestation i forbindelse med det overordnede vejnet, idet der herved ikke genereres mere trafik.

I relation til bemærkningen om, at det i lokalplan nr. 279 er fastlagt at området skal anvendes til rekreativt grønt areal bemærkes, at det er korrekt, at område I i lokalplan nr. 279 er fastlagt til grønt område. Den vestlige del af det fastlagte grønne område forudsættes dog udlagt til vej, Ørestads Boulevards forlængelse. Det er på en del af dette vejareal, at servicestationen placeres. Den øvrige del af område I opretholdes som grønt område.

Med hensyn til en placering i lokalplanens område II bemærkes, at området nu er omfattet af lokalplan nr. 301- 1, 2, 3 og 4 "Ørestad Nord" og at en placering her vil være problematisk bl.a. på grund af Metro.

For så vidt angår forurening anses der ikke at være miljømæssige problemer forbundet med etablering af servicestation tæt på en boligejendom. I relation til bemærkning om forureningen på Israels Plads bemærkes, at anlægget blev etableret i 60´erne efter dagældende forskrifter. De gældende forskrifter er i dag skærpet væsentligt således, at den problematik, der omtales, ikke er aktuel.

I forhold til de udsynsmæssige gener, finder forvaltningen, at der i stort omfang er taget hensyn til at servicestationen skal fremstå som en bygning, hvor al aktivitet foregår inde i bygningen, og højden er begrænset til 5,5 m, hvorved det vil har begrænsede udsynsmæssige gener. 

Med hensyn til bemærkningen fra HK bemærkes, at selve servicestationen etableres syd for HK´s ejendom. Mellem HK og Ørestads Boulevards forlængelse er der planlagt en pladsdannelse, mens området øst for vejen er planlagt til rekreativt areal.

 

Kommuneplantillæg

Det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 er indstillet og offentliggjort mens Kommuneplan 2001 var gældende. I planforslagnes høringsperiode har Borgerrepræsentationen i mødet den 15. december 2005 (BR 668/05) vedtaget Kommuneplan 2005 endeligt. Det aktuelle forslag til kommuneplantillæg er derfor nu et forslag til tillæg til Kommuneplan 2005.

 

Miljøvurderingsloven

I forbindelse med udarbejdelse af planforslagene vurderede forvaltningen, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Denne afgørelse er offentliggjort i Amager Bladet den 12. april 2005, og den er ikke påklaget til Naturklagenævnet.

 

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

1.          Referat fra borgermøde

2.          Vurdering af evaluering af borgermøde

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.         Offentliggørelsesmateriale omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece og –folder

B.         Kopi af de i bilag 3 nævnte henvendelser

 

 

 

Claus Juhl                            Mette Lis Andersen


 

Til top