Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:00

Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i en del af karréen Frederiksborggade, Nørre Farimagsgade, Gothersgade og Rømersgade

Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i en del af karréen Frederiksborggade, Nørre Farimagsgade, Gothersgade og Rømersgade

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Beslutning om etablering af fælles gårdanlæg i en del af karréen Frederiksborggade, Nørre Farimagsgade, Gothersgade og Rømersgade

 

TMU 867/2006  J.nr. 451:151.0001/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 9. august 2006 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning om etablering af et fælles gårdanlæg, der omfatter ejendommene Nørre Farimagsgade 76, 82-84, Gothersgade 145-151, 151A-B, 153 samt Rømersgade 23-23A, 25-25A og 27 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

 

 

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre ejendommenes friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Forslaget omfatter 8 beboelsesejendomme med 312 beboere fordelt på 156 boliger og 18 erhvervslejemål.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 6 ændringsforslag og bemærkninger til forslaget.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Teknik- og Miljøudvalget vedtog i mødet den 9. august 2006 (Sag nr. 456/2006) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

 

Økonomi

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 3.000.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

 

Miljøvurdering

Der henvises til det anførte i det forslag, som Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 9. august 2006 vedtog at offentliggøre.

Høring

Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 16. august–11. oktober 2006 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Krystalgade 15.

 

Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte ændringsforslag og bemærkninger til forslaget.

 

     A) Brev af 29. september og e-mail af 12. oktober 2006 fra bestyrelsen i Andelsboligforeningen Botanisk Baghave, Gothersgade 145, Rømersgade 25A, 25, 27 samt brev af 29. september 2006 fra Julie Skoven, Rømersgade 27, 2. tv.

Bestyrelsen og Julie Skoven anfører, at foreningens beboere lægger stor vægt på, at det bliver muligt at tørre tøj i fællesgårdanlægget, idet lejlighederne er for små, ligesom foreningen intet tørreloft har.

Bestyrelsen oplyser endvidere, at den vil holde et møde med Den Integrerede Institution Mikkelborg, der er lejer af lokaler i stueetagen i foreningen, med det formål at drøfte den indgåede aftale med institutionen om brug af legepladsen i gården i lyset af det kommende fællesgårdanlæg.        

 

Bemærkning

Der vil – som oplyst under forhandlingerne forud for forslagets udarbejdelse – blive opsat paraplytørrestativer i gårdanlægget efter nærmere aftale med ejere og beboerrepræsentanter.

Den Integrerede Institution Mikkelborg består af en udflytterbørnehave med opsamlingssted i Rømersgade 25 og en vuggestue med lokaler i Rømersgade 27, stuen.

Institutionen har i dag adgang til en egenfinancieret indhegnet legeplads i gården, en liggehal samt et skur til barnevogne og opbevaring af legeredskaber. Legepladsen benyttes af institutionen hverdage kl. 10-17, medens ejendommens øvrige børn benytter den uden for dette tidsrum.

I henhold til aftale truffet med ejere, beboerrepræsentanter og institutionen i forbindelse med forslagets udarbejdelse flyttes legepladsen ifølge forslaget, således at der bliver direkte adgang fra gårdarealerne ved Rømersgade til den øvrige del af gårdanlægget. Institutionen får samme opbevaringsplads og samme mulighed for benyttelse af legepladsen som i dag. Der etableres yderligere en legeplads i anlægget ud over institutionslegepladsen.            

 

B) Brev af 23. september 2006 fra Erik og Vibeke Christensen, Rømersgade 27, 1. th.

Erik og Vibeke Christensen takker for forslaget, som de generelt er tilfredse med.

De ser gerne, at der bliver mest muligt sol på græsarealerne, hvorfor antallet af store træer bør begrænses og de største placeres i den sydlige del af anlægget. Legepladser bør ikke ligge for tæt på græsarealer, hvis disse skal kunne benyttes optimalt rekreativt. Herudover bør slyngplanter opad gårdfacaderne så vidt muligt undgås, når facaderne ikke renoveres, ligesom det vil tiltrække insekter, som vil komme ind i lejlighederne, når vinduerne står åbne.        

Endelig er de imod eventuel etablering af mobilsugsanlæg, dels fordi de ikke vil betale til et sådant, dels fordi det er i modstrid med ønsket om bedre sortering af affaldet. < o:p>

 

Bemærkning

Forvaltningen vil – på sædvanlig måde – være opmærksom på de nævnte forhold i forbindelse med anlæggets projektering.

Som det fremgår af forslaget, er etablering af et mobilsugsanlæg ikke en del af byfornyelsesforslaget, men en beslutning som ejerne alene træffer.       

 

C) E-mail af 13. september 2006 fra Karen Schriver Nilsson, Gothersgade 145, 1.

Karin Schriver Nilsson er tilfreds med forslaget og glæder sig til, at det realiseres. Hun foreslår, at der ikke plantes tjørn og andre stikkende eller giftige planter i anlægget.

 

Bemærkning

Der vil ikke blive plantet de nævnte planter i anlægget. 

 

D)                                                    Brev af 28. august 2006 fra advokat Peter T. Hald på vegne af ejeren af ejendommen Rømersgade 23-23A

Peter T. Hald mener ikke, at der er plads til cykelparkering i ejendommens port, når denne tillige skal fungere som almindelig adgangsvej. Det tilføjes, at det hele tiden har været meningen, at naboens port skulle benyttes som adgangsvej mellem vej og gård.

Han bemærker, at såfremt ønsket ikke imødekommes, skal hans brev betragtes som en indsigelse mod projektet.

      

Bemærkning

Porten er ifølge forslaget foreslået benyttet til cykelparkering efter ønske fra beboere. Dette er ikke til hinder for, at den samtidig kan benyttes som adgang mellem vej og gård.

Forvaltningen har imidlertid ingen indvendinger imod, at porten alligevel ikke inddrages til cykelparkering og kan således imødekomme ønsket.   

  

E) E-mail af 18. september 2006 fra Niels Mosumgaard, formand for Andelsboligforeningen Min Farmors Hus, Nørre Farimagsgade 84 og Gothersgade 153

Niels Mosumgaard oplyser, at han i anledning af forslaget har haft et møde med ejendommens store børn for at afdække, om de har særlige behov.

Der fremkom følgende ideer, som han viderebringer: Basketballkurv med lyddæmpende underlag, én stor gynge, klatrestativer med rutschebane, svingtov, hytter i træerne med gangbro imellem, huler eller halvhøje halvcirkler flettet i pil og frugttræer.

 

Bemærkning

Forvaltningen vil drøfte forslagene med ejere og beboerrepræsentanter i forbindelse med anlæggets projektering. 

 

F) Brev af 2. oktober 2006 fra Aase Danbo, Gothersgade 147, st. th.

Aase Danbo mener, at det er afgørende for den fortsatte benyttelse af det nuværende meget brugte opholdssted i gården udfor Gothersgade 147, at det også fremover bliver afskærmet fra trapperne i Gothersgade 145, Rømersgade og vuggestuen.

Hun foreslår, at der opsættes et raftehegn ud fra gårdfacaden mellem Gothersgade 145 og 147 og langs bagsiden af de to nærmeste skure.

 

Bemærkning

Der vil også efter anlæggets etablering være hegn på det nævnte sted ud fra gårdfacaden mellem Gothersgade 145 og 147. Forvaltningen vil drøfte udformningen af hegnet med ejere og beboerrepræsentanter i forbindelse med gårdanlæggets projektering.    

-o0o-

 

Teknik- og Miljøforvaltningen finder ikke, at de fremførte ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, ud over hvad der er nævnt.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:   Forslaget til fælles gårdanlæg

Bilag 2:   Servitutter der tinglyses

Bilag 3:   Tegning af de eksisterende forhold

Udsendt med dagsordenen til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. august 2006

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Breve og e-mail af 29. september og 12. oktober fra bestyrelsen i A/B Botanisk Baghave og Julie Skoven

Bilag B:  Brev af 23. september 2006 fra Erik og Vibeke Christensen

Bilag C:  E-mail af 13. september 2006 fra Karen Schriver Nilsson

Bilag D:  Brev af 28. august 2006 fra advokat Peter T. Hald

Bilag E:   E-mail af 18. september 2006 fra Niels Mosumgaard

Bilag F:   Brev af 2. oktober 2006 fra Aase Danbo

 

 

Ole Sperling


 

Til top