Mødedato: 08.11.2006, kl. 15:00

Afvikling af Byfornyelse København s.m.b.a

Afvikling af Byfornyelse København s.m.b.a

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Afvikling af Byfornyelse København s.m.b.a

 

TMU 880/2006  J.nr. 0112.0005/05

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at lukningen af Byfornyelse København udskydes til 31. december 2007

at udpegningen af likvidatorer sker sent i forløbet og senest med udgangen af 2007

at forvaltningen i løbet af efteråret 2007 fremsætter en indstilling om anvendelse og administration af det ved selskabets afvikling fremkomne provenu til byfornyelsesformål, herunder en indsats i den almene sektor

 

 

RESUME

I møderne den 26. maj og 15. december 2005 tiltrådte Borgerrepræsentationen indstillinger om lukning af Byfornyelse København pr. 31. december 2006, og om de økonomiske og juridiske betingelser for lukningen.

Der redegøres i denne indstilling for baggrunden i sin tid for stiftelsen af selskabet og for beslutningen om afviklingen af selskabet, herunder for den procedure, der ifølge vedtægten skal gennemføres.

 

Forvaltningen har et tæt samarbejde med Byfornyelse København om den praktiske, juridiske og økonomiske tilrettelæggelse af afviklingen af selskabet.

 

Det var forventet, at der på lukningstidspunktet ville restere færdiggørelse af en række sager, og at der som en del af lukningsgrundlaget skulle indgås en aftale med Byfornyelse Danmark og evt. andre om overtagelsen af forpligtelsen til at gøre dem færdige. Imidlertid viser det sig, at der vil være væsentlig flere uafsluttede sager end forventet sidste år, og det vil være uhensigtsmæssigt at overdrage så mange til en anden part. Samtidig vil det være økonomisk byrdefuldt, hvis likvidator skal færdiggøre sagerne i Byfornyelse København, fordi likvidators honorar forventes at være højere end Byfornyelse Københavns omkostninger for det samme arbejde.

 

Bestyrelsen i Byfornyelse København har derfor besluttet at indstille til Københavns Kommune, at der ta ges skridt til at udskyde lukningen til 31. december 2007.

 

Idet forvaltningen finder, at udskydelsen er velbegrundet og hensigtsmæssig, og at det vil være muligt at afslutte tilstrækkeligt mange sager til en lukning af selskabet et år senere, indstilles det, at lukningen udskydes til 31. december 2007, samt at likvidator først udpeges kort før dette tidspunkt.

 

Der redegøres for proceduren og tidsplanen for den formelle lukning af selskabet.

 

Forvaltningen indstiller, at der i løbet af efteråret 2007, hvor provenuets størrelse kan anslås mere præcist, efter forhandlinger med de relevante parter, fremsættes en indstilling om anvendelsen af provenuet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Stiftelse af Byfornyelse København

Byfornyelse København s.m.b.a. blev af Københavns Kommune og en række almene boligselskaber stiftet i 1970 under navnet Det Københavnske Saneringsselskab A/S med det formål at tilrettelægge og gennemføre byfornyelse efter reglerne i den dagældende lov om sanering og siden hen lovgivningen om byfornyelse, herunder at optræde som forretningsfører for Københavns Kommune eller andre bygherrer.

 

Selskabet har således som hovedopgave i en lang årrække varetaget en stor del af Københavns Kommunes opgaver i forbindelse med planlægningen og gennemførelsen af sanerings- og byfornyelsesopgaver. Opgaverne er varetaget på baggrund af kontrakter i overensstemmelse med vedtagelser i Borgerrepræsentationen og i de senere år i overensstemmelse med en rammeaftale indgået efter, at der har været foretaget et udbud i overensstemmelse med EU's Tjenesteydelsesdirektiv.

 

Derudover udfører selskabet opgaver i København for andre hvervgivere, f.eks. bygherrerådgivning og forskellige forsøgs- og udviklingsprojekter.

 

Byfornyelse København har ikke ansat personale, men har ansat Byfornyelse Danmark som direktion og forretningsfører, således at Byfornyelse Københavns opgaver udføres af Byfornyelse Danmark i henhold til den samarbejdsaftale, der blev etableret i 1970.

 

Den nugældende udgave af samarbejdsaftalen indeholder en række almene bestemmelser om de arbejdsopgaver, som Byfornyelse Danmark er forpligtet til at udføre for Byfornyelse København.

 

Byfornyelse Danmarks honorar udgør i store træk 95 % af Byfornyelse Københavns honorarindtægter på de enkelte sager. Bestyrelsen i Byfornyelse København har mulighed for at godkende yderligere honorar f.eks. til administration af selskabet.

 

Der er ved stiftelsen af selskabet indbetalt en garantikapital på

7.000.000 kr., hvoraf Københavns Kommune har indskudt 3.850.000 kr., svarende til 55 % af den samlede garantikapital. De øvrige garanter er en række Københavnske almene boligorganisationer.

 

Generalforsamlingen, hvortil enhver garant har adgang, er selskabets øverste myndighed.

 

Selskabets bestyrelse består af 13 medlemmer, hvoraf 7 vælges af Borgerrepræsentationen blandt dennes medlemmer for en 4-årig periode svarende til den kommunale valgperiode, mens 6 medlemmer vælges på generalforsamlingen af selskabets øvrige garanter.

Bestyrelsen vælger af sin midte en formand, en næstformand samt yderligere 3 medlemmer, der tilsammen danner et forretningsudvalg.

 

Borgerrepræsentationen kan beskikke en tilsynsførende, og dette hverv varetages i øjeblikket af fagdirektør Jens Ole Nielsen, Plan & Arkitektur, idet Teknik- og Miljøudvalget i henhold til Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune § 19, stk. 2, varetager den umiddelbare forvaltning af bl.a. opgaver vedrørende byfornyelse. Den tilsynsføren de deltager desuden i selskabets generalforsamlinger, som repræsentant for Københavns Kommune som garant i selskabet.

 

Til orientering skal det endvidere oplyses, at Byfornyelse Danmark i 2005 har indgået partnerskab med Kuben under navnet Kuben Byfornyelse Danmark a/s. En del sager og engagementer kan dog ikke straks overføres til det nye selskab, hvorfor Byfornyelse Danmark færdiggør dem. På sigt er det hensigten, at Byfornyelse Danmark ikke længere har egne aktiviteter, men blot ejer 1/3 af Kuben Byfornyelse Danmark a/s.

 

Beslutning om afvikling af Byfornyelse København

Byfornyelsesbevillingerne fra staten er blevet reduceret kraftigt i de seneste år, og byfornyelsen er i øvrigt lovmæssigt lagt om. Det indebærer for Byfornyelse København en meget betydelig reduktion af aktiviteterne.

 

Bestyrelsen drøftede derfor i efteråret 2004, om det var rigtigt at opretholde dette selskab på længere sigt, eller om byfornyelsesopgaverne i Københavns Kommune i lyset af den bevillingsmæssige og lovgivningsmæssige udvikling m.v. i højere grad må forventes løst af kommunen og private aktører i et samarbejde med de landsdækkende byfornyelsesselskaber, herunder Byfornyelse Danmark.

 

Bestyrelsen konkluderede, at man til selskabets generalforsamling i

maj 2005 ville indstille, at selskabet afvikles.

 

Ved likvidation af selskabet kan garanterne ikke få udbetalt mere end deres garantibevisers pålydende værdi. Eventuel overskydende formue tilfalder i henhold til vedtægterne Københavns Kommune, som skal anvende midlerne til sanerings- eller byfornyelsesformål.

 

I mødet den 26. maj 2005 (BR 320/05) tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om, at fagdirektør Jens Ole Nielsen, som Københavns Kommunens tilsynsførende for Byfornyelse København blev bemyndiget til på en generalforsamling den 27. maj 2005 at stemme for en enstemmeig bestyrelsesanbefaling af, at selskabet lukkes pr. 31. december 2006. Generalforsamlingen vedtog at lukke selskabet.

I mødet den 15. december 2005 (BR 764/05) tiltrådte Borgerrepræsentationen endvidere en indstilling, indeholdende en redegørelse for lukningsøkonomien. 

I den indstilling redegjorde forvaltningen for status på 10 punkter i forbindelse med nedlæggelsen og anmodede om Borgerrepræsentationens bemyndigelse til inden for nærmere angivne rammer at indgå aftale med Byfornyelse København og Byfornyelse Danmark om vederlag til Byfornyelse Danmark for færdiggørelse af Byfornyelse Københavns opgaver, placering af ejendomsadministration og evt. kompensation til Danmark for omsætningsnedgang og lukning af byfornyelse København, samt arkivforhold.

Det blev endvidere vedtaget, at Borgerrepræsentationen i løbet af 2006 skulle have forelagt en indstilling om anvendelse af provenuet, baseret på forvaltningens forhandlinger med de relevante parter.

 

Forløbet af afviklingen af Byfornyelse København

Efter vedtagelsen af disse indstillinger har forvaltningen arbejdet tæt sammen med Byfornyelse København v/Byfornyelse Danmark om den praktiske, økonomiske og juridiske tilrettelæggelse af afviklingen af selskabet. I disse drøftelser inddrages løbende Økonomiforvaltningens ekspertise på selskabsområdet.

Der er fastlagt en række principper for afslutning af selskabets aktiviteter, som er koncentreret om ekspeditioner i forbindelse med gennemførelsen af byfornyelsesbeslutninger for karreer og aflæggelse af endeligt regnskab for disse beslutninger. Heri indgår beslutninger om administration og salg af kommunens råde-overejendomme, som et væsentligt punkt. Salget af selskabets 3 egne ejendomme er gennemført.

Forvaltningen har endvidere tilrettelagt og gennemført et EU-udbud af administrationen af de lejligheder, der stilles til rådighed for genhusning, og selve genhusningen. Disse opgaver er således nu samlet i selskabet sbs byfornyelse, og skal ikke længere varetages af Byfornyelse København.

 

Det har hele tiden været forudsat, at der på lukningstidspunktet ville være en række uafsluttede sager tilbage, og at der som en del af lukningsgrundlaget skulle foreligge en plan for overdragelsen af forpligtelsen til at gøre dem færdige til Byfornyelse Danmark eller evt. andre.

Af hensyn til afviklingsproceduren skal antallet af resterende sager opgøres pr. 30. september i lukningsåret, hvorefter al aktivitet i Byfornyelse København stopper.

Antallet af sager er imidlertid på nuværende tidspunkt væsentlig større end oprindelig forventet, hvilket skyldes en for optimistisk vurdering af, hvor meget der kunne nås i løbet af 2006. Det skal dog understreges, at såvel selskabet som forvaltningen allerede har udført et meget stort arbejde i bestræbelserne på at afslutte sagerne.

 

Forvaltningen og selskabet har aktuelt udarbejdet et planlægningsværktøj i form af detaljerede oversigter over ekspeditioner i de enkelte sager, der forbedrer overblikket over de generelt meget komplekse sager. Herved får forvaltningen også bedre mulighed for at vurdere, hvilken betydning færdiggørelsen af sagerne har for forvaltningens forbrug af ressourcer, herunder om der bliver behov for at udskyde andre opgaver. Værktøjet har herudover som hovedformål at sikre at bestyrelsen løbende orienteres om fremdriften i sagsafviklingen.

 

I det øjeblik likvidator er udnævnt, overtager denne ledelsen af selskabet både som direktion og bestyrelse. Hvis der fortsat er aktiviteter i selskabet indebærer det, at likvidator i praksis også vil skulle arbejde med afviklingen af dem. Likvidator vil imidlertid skulle bruge mere tid herpå, fordi likvidator ikke har forhåndskendskabet til de konkrete sager eller sagsområdet som sådan.

 

Likvidators timesats vil være langt højere end den timesats, Byfornyelse København i øjeblikket betaler for udførelse af opgaver, og provenuet vil derved forventelig formindskes, hvis selskabet lukkes pr. 31. december 2006.

 

Byfornyelse København har derfor med et brev af 12. oktober 2006 efter en beslutning i bestyrelsen på et møde den 11. oktober 2006 anmodet forvaltningen om at tage skridt til at udsætte lukningstidspunktet.

 

Forvaltningen skal på den baggrund indstille, at lukningstidspunktet udskydes til 31. december 2007, idet det er vurderingen, at det vil være realistisk at kunne afslutte den overvejende del af de verserende sager inden 30. september 2007.

 

Endvidere indstilles det, at der først udpeges likvidatorer sent i forløbet og senest med udgangen af 2007.

 

 

Tidsplan for lukningsproceduren

Der skal ifølge vedtægterne gennemføres en særlig procedure for lukning af selskabet.

 

Til vedtagelse af en opløsning af selskabet kræves således, at mindst to tredjedele af garantikapitalen er repræsenteret og stemmer for forslaget på to hinanden følgende generalforsamlinger, hvortil der samtidig indkaldes, og hvoraf den anden skal afholdes snarest muligt efter forløbet af 4 uger fra den første.

 

Selskabet er et såkaldt godkendt byfornyelsesselskab, hvilket indebærer, at det ikke kan opløses uden samtykke fra Socialministeriet, og ministeriet skal endvidere udpege den ene af to likvidatorer. Generalforsamlingen udpeger den anden likvidator.

 

Frem til 31. august 2007 arbejdes efter en plan for afvikling af sagerne.

 

September 2007: Udarbejdelse af den endelige oversigt over, hvordan de resterende sager afvikles, herunder hvilke der overdrages til Byfornyelse Danmark pr. 1. oktober 2007.

 

Oktober 2007: Godkender bestyrelsen i Byfornyelse København overdragelses- og afviklingsaftalen, hvorefter den forelægges bestyrelsen i Byfornyelse Danmark.

 

November 2007: Afholdes første afviklingsgeneralforsamling og likvidator udpeges. Socialministeriet anmodes om at udpege deres likvidator.

 

December 2007: Afholdes 2. afviklingsgeneralforsamling, hvor det endelige grundlag for afviklingen godkendes.

 

Anvendelse af provenuet

Der kan gå op til 1½ år fra likvidationen er trådt i kraft den 1. januar 2008 til alle forhold er afklaret og ekspederet i samarbejde med likvidatorerne, og først derefter kan provenuet udbetales.

Provenuet anslås at udgøre i størrelsesordenen 53 mio. kr., som skal anvendes til byfornyelsesformål.

Med Borgerrepræsentationens vedtagelse i mødet den 15. december 2005 fik forvaltningen bemyndigelse til at optage forhandlinger med de relevante parter med henblik på, at der i løbet af 2006 kunne fremsættes en indstilling, der præciserer retningslinier for anvendelsen af provenuet, herunder til aktiviteter i den almene sektor, samt redegør for opgavens administrative håndtering.

 

Forvaltningen skal indstille, at denne bemyndigelse forlænges til 2007, således at indstilling fremsættes i løbet af efteråret 2007, hvor provenuets størrelse kan anslås mere præcist, og hvor der vil være grundlag for aktuelle retningslinier for provenuets anvendelse og for opgavens administrative varetagelse.

 

Økonomi

-

 

Høring

-

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Ulrik Winge

 


 

Til top