Mødedato: 08.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan for Christiania fra 1991

Se alle bilag

Der skal tages stilling til en udvidelse af genplaceringsmuligheden for et af de huse på Christianshavns vold, som Københavns Kommune gav dispensation til at flytte den 21. juni 2012.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes dispensation af 21. juni 2012 fra lokalplanen for Christiania til flytning af huse på Christianshavns Vold suppleres, så genplaceringsmuligheden for bygning 5 (Sulaimas hus) udvides i overensstemmelse med Kulturstyrelsens anvisninger.

Problemstilling

Dansk Bygningsarv A/S har på vegne af Fonden Fristaden Christiania og Bygningsstyrelsen anmodet om en supplering af den dispensation fra lokalplanen for Christiania til at flytte bygninger på voldanlægget på Christiania, som Københavns Kommune gav den 21. juni, efter Borgerrepræsentationens tiltrædelse den 20. juni 2012 (2012-83368). Der ønskes en udvidelse af genplaceringsmuligheden for bygning 5 (Sulaimas hus) i Nordområdet.

Dispensationen til flytning af bygningerne blev givet, fordi de alle ligger i delområde II i lokalplanen for Christiania fra 1991, som er udarbejdet af Miljøministeriet. Delområde II er udlagt som offentligt, rekreativt område, hvor beboelse på sigt skal ophøre, jvf. lokalplanens § 3.2.2. Dispensationen muliggør flytning af de omhandlede bygninger til andre placeringer i delområde II – inden for nærmere afgrænsede felter. Der har efterfølgende vist sig behov for at udvide placeringsmuligheden for en af bygningerne, nemlig bygning 5 (Sulaimas hus).

Der er i perioden fra den 10. september til den 28. september 2012 foretaget en naboorientering. Materialet er vedlagt som bilag 1. Her indgår et kort og foto, der identificerer bygningen og viser udvidelsen af feltet til genplacering. Der er ikke modtaget henvendelser i sagen.

Løsning

Flytningen af huse på volden har sin baggrund i Christianialoven, som Folketinget vedtog i 2004. I en efterfølgende aftale om lovens udmøntning, som er indgået mellem Christiania og staten i juni 2011, er der bl.a. opnået enighed om en række initiativer, der kan bidrage til en genopretning af den del af Christianshavns Vold, der ligger inden for Christiania-området. Det gælder flytning af 6 bygninger på voldanlægget. Udpegning af disse bygninger og genplaceringen er sket i dialog mellem Bygningsstyrelsen, Kulturstyrelsen og Christiania. Sulaimas hus indgår i udpegningen og var derfor en del af grundlaget, da Borgerrepræsentationen behandlede dispensationsansøgningen på sit møde den 20. juni 2012.

I arbejdet med at gennemføre flytningen af de udpegede bygninger har der vist sig et behov for at justere placeringen af en af bygningerne, der benævnes Sulaimas hus i ansøgningen. Der ønskes en placering, som ligger tættere på knækket op til Sofie Hedvigs Bastion. Kulturstyrelsen har givet en foreløbig udtalelse, der åbner for en udvidelse af genplaceringsmuligheden, men under forudsætning af at huset ikke placeres tættere på bastionen end den afgrænsning, der en angivet på kortet i bilag 1. Afgrænsningen har som formål at fastholde styrelsens ønske om en genopretning af bastionerne på fortidsmindet.

 

Forvaltningens bemærkninger

Meddeles dispensationen vil det være en forudsætning, at genopførelsen af Sulaimas hus sker i henhold til den afgrænsning af placeringsmuligheden mod bastionen, som er tegnet med rød streg på kortet i bilag 1.  Husets udformning skal godkendes af Kulturstyrelsen, som administrerer det fredede fortidsminde efter Museumsloven. Samtidig skal Teknik- og Miljøforvaltningen give byggetilladelse til genopførelsen på baggrund af de godkendte tegninger. Endelig er det en forudsætning for dispensationen, at eventuelle problemer med jordforurening i forbindelse med genopførelsen vil kunne løses.

Økonomi

Dispensationen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, meddeles dispensation til Dansk Bygningsarv A/S som ansøger.

Kulturstyrelsen skal give den formelle dispensation fra Museumsloven og godkende tegningerne for genopførelsen af huset. Herefter kan Københavns Kommune behandle byggesagen.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 8. oktober 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø og Signe Goldmann (Løsgænger).
Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C og O.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: I.

Indstillingen blev anbefalet.
Til top