Mødedato: 08.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Københavns Kommunes bidrag til forslag til indsatsplan i statens vandplaner

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende kommunens forslag til indsatser til forbedring af miljøtilstanden i vandløb, for at staten efterfølgende kan indarbejde dem i de nye vandplaner (2016-2021).

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forvaltningens forslag om delvis sedimentudskiftning i Fæstningskanalen i indløbet til Utterslev Mose indarbejdes i statens nye vandplaner.
  2. at der gives en tillægsbevilling udformet som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 86.000 kr. til udførsel af forslaget i 2016. Indtægter kommer fra Naturstyrelsen. Bevillingen gives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af Økonomiafsnittet.

Problemstilling

Staten er pt. ved at udarbejde 2. generations vandplaner, for perioden 2016-2021. Vandplanerne udgør statens samlede plan for, hvordan søer, vandløb, kystvande og grundvand kan leve op til miljøkravene i EU's vandrammedirektiv. Kommunerne skal bidrage til arbejdet ved at fremsende forslag til indsatser til forbedring af vandløbskvaliteten i konkrete vandløb til Naturstyrelsen. De skal sendes til Naturstyrelsen senest den 7. oktober 2014.

Indsatsforslagene skal i hver kommune godkendes af kommunalbestyrelsen, inden de sendes til Naturstyrelsen.

Løsning

Naturstyrelsen har på forhånd udmeldt den økonomiske ramme og hvilke vandløb, der er i spil (såkaldte ”risikovandløb”). Københavns Kommune er del af ”Hovedvandopland Øresund” med en udmeldt økonomisk ramme på i alt 7,8 mio. kr.

Forvaltningen har i samarbejde med 17 andre kommuner i udarbejdet et indsatsprogram for oplandet som foreskrevet i Lov om vandplanlægning.

For Københavns Kommune betyder det, at der stilles forslag om tiltag for 86.000 kr. til delvis sedimentudskiftning i Fæstningskanalen i indløbet til Utterslev Mose. Forvaltningens vurderer, at det ikke vil være muligt at ændre brugen af de 86.000, eller få finansieret yderligere tiltag end det nævnte. Det skyldes, at staten kun har udpeget dette tiltag i Københavns Kommune. Hovedparten af indsatserne i oplandet sker i de øvrige kommuner, som har betydelig flere kilometer risikovandløb end Københavns Kommune.  Fordelingen af midlerne i forbindelse med 2. generationsplanerne på kommunerne fremgår af bilag 1.

Sideløbende med udarbejdelse af 2. generations planerne, kører staten forløbet med 1. generations vandplanerne. De blev forsinket, da de blev kendt ugyldige pga. for kort høringsperiode i 2012. TMF nåede i forbindelse med 1. generations planerne, at udarbejde en vandhandleplan for, hvordan kommunen kan sikre opfyldelse af vandrammedirektivets mål i kommunen. Planen blev behandlet i Teknik- og Miljøudvalget den 19. november 2012 og Økonomiudvalget, men blev midlertidigt sat i bero inden behandling i Borgerrepræsentationen, da statens vandplaner blev kendt ugyldige.

I bilag 2 beskrives sammenhængen mellem 1. og 2. generationsvandplanerne nærmere.

Økonomi

Forslaget omhandler et tilskud på 86.000 kr. fra Naturstyrelsen til kommunens egne tiltag beskrevet i kommunens udkast til vandhandleplan.

De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2014 p/l)

Varig?
ja/nej

2014

2015

2016

2017

2.

TMU

1400 Ordinær drift

0.52.89.1

I

0

0

-86

0

Nej

2.

TMU

1400 Ordinær drift

0.52.89.1

U

0

0

86

0

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

 

Videre proces

Forslaget skal sammen med forslagene fra de øvrige kommuner indberettes til Naturstyrelsen efter kommunalbestyrelsernes godkendelse. Hvis Naturstyrelsen godkender forslaget, bliver det indarbejdet i statens 2. generations vandplaner, der forventes at komme i høring i forvaltningen i december 2014 og endeligt vedtaget 2015.

Kommunens vandhandleplan forventes vedtaget endeligt, når statens vandplaner er vedtaget. Umiddelbart er det ikke forvaltningens forventning, at statens 1. og 2. generations vandplaner vil medføre ændringer i kommunens vandhandleplan som blev udarbejdet i 2012.

                    Pernille Andersen
                                                            /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 8. september 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Til top