Mødedato: 06.12.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ny retningslinje for reklame på stillads på vejareal

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til ny retningslinje for reklame på stillads på vejareal.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. ny retningslinje for reklame på stillads på vejareal, jf. bilag 2, erstatter nuværende bestemmelser om reklame på stillads i administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København”, jf. bilag 3.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 27. april 2020, at der skal indføres en skærpet praksis for tilladelser til ophængning af reklamer på stilladser opstillet på vejareal, hvor der som udgangspunkt ikke tillades stilladsreklamer. Beslutningen tog afsæt i et ønske om at beskytte byrummet mod store reklameflader ved, at der ud fra en æstetisk, arkitektonisk og byrumsmæssig vurdering i højere grad skal gives afslag på ansøgninger om stilladsreklamer.

Den 16. august 2021 behandlede Teknik- og Miljøudvalget forslag til ny retningslinje for reklamer på stillads på vejareal. Retningslinjen lagde op til, at der fremadrettet så vidt muligt ikke skulle gives tilladelser til stilladsreklamer. Udvalget besluttede at sende sagen tilbage til forvaltningen med henblik på at lempe begrænsningerne for reklamefladens størrelse og undersøge mulighederne for at stille miljøkrav til reklamedugene.

Løsning

Forvaltningen har på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning 16. august 2021 udarbejdet et nyt forslag til retningslinje for reklamer på stilladser på vejareal, jf. bilag 2.


Ny retningslinje om reklame på stillads

Der kan kun opnås en tilladelse til opsætning af stilladsreklamer på stilladser, der er nødvendige i forbindelse med nybyggeri, renovering og ombygning eller lignende.

Med den nye retningslinje vil en tilladelse kunne opnås efter en konkret vurdering af, om stilladsreklamen i størrelse og format kan indgå i det eksisterende bybillede uden at områdets byrumsmæssige, arkitektoniske og kulturelle værdier påvirkes i væsentlig grad og under forudsætning af, at reklamen ikke er til fare eller ulempe for trafikken. Forvaltningen vil så vidt muligt stille vilkår om, at reklamen kombineres med en fotostat af bygningen eller kommende bygning, således at oplevelsen af byrummet i mindre grad påvirkes af stilladsreklamen. Den konkrete fordeling af størrelse på henholdsvis reklame og fotostat afhænger af en vurdering af det konkrete byrum og miljø på stedet. På baggrund af en gennemgang af en række eksempler på stilladsreklamer er det forvaltningens vurdering, at det i langt de fleste tilfælde vil være lovligt at stille vilkår om en fordeling på 60 % fotostat og 40 % reklameflade. Stilladsreklamerne ophænges typisk på steder, hvor de er meget eksponeret i byrummet og en begrænsning i reklamens størrelse sammenholdt med kravet om fotostat vil derfor kunne skabe en mere harmonisk oplevelse af reklamen i byrummet.  

Der tillades som hidtil informationsplads, svarende til den eksisterende facadeskiltning, til næringsdrivende mv. der har til huse i den pågældende ejendom. Der tillades ligeledes fortsat op til 3 m2 informationsplads til brug for oplysning om bygherre, stilladsfirma, håndværkerfirmaer og lignende, så politi og redningsvæsen i tilfælde af storm og brand hurtigt og nemt kan komme i kontakt med relevante firmaer.

Administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København” samt den nye retningslinje vil sætte rammerne for forvaltningens sagsbehandling af ansøgninger om reklamer på stilladser. Hver enkelt ansøgning vil blive konkret vurderet i henhold til vejloven.

Alternativ/supplement til løsning - Forbud mod stilladsreklamer på fredede bygninger

Som alternativ eller supplement til den indstillede løsning kan udvalget vælge at beslutte, at indføre et forbud mod stilladsreklamer på stilladser, der opstilles ved fredede bygninger. Bygningsfredninger betyder, at der ikke må ændres på facaden, og at det det omkringliggende byrum skal indrettes under hensyntagen til bygningsfredningen. Forvaltningen vurderer derfor, at det vil være sagligt at forbyde stilladsreklamer på fredede bygninger, Såfremt udvalget beslutter indføre et forbud mod stilladsreklamer på fredede bygninger, vil forvaltningen indarbejde dette i retningslinjen.


Vilkår om miljøkrav

Forvaltningen har vurderet muligheden for at stille særlige miljøkrav til reklamedugen, herunder muligheden for at stille krav om, at dugen fx skal kunne absorbere forurenede partikler fra luften.

Det er forvaltningens vurdering, at der ikke er hjemmel i vejloven til at indføre et sådant vilkår. Forvaltningen har kun hjemmel til at pålægge vilkår i forbindelse med en tilladelse, hvis vilkåret kan knyttes direkte til det ansøgte. Ophængning af en reklamedug er ikke i sig selv forurenende og forvaltningen kan derfor ikke stille vilkår om, at dugen skal medvirke til håndtere luftforurening.

Økonomi

Indstillingen vil medføre øgede administrative omkostninger til sagsbehandling, vurdering af byrummet, partshøring, behandling af indsigelser og evt. klagesagsbehandling på op til 0,3 mio. kr., som kan afholdes inden for egen ramme. 

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen varsle reklamebranchen om de ændrede retningslinjer. Retningslinjerne vil træde i kraft seks måneder efter vedtagelsen, og vil give branchen tid til at tilpasse sig de nye forhold.

Forvaltningen vil desuden igangsætte et arbejde med at sammenskrive tillægget med administrationsgrundlaget ”Skilte og reklamer i København”, så der foreligger et samlet og opdateret administrationsgrundlag for skilte og reklamer i København.

 

Søren Wille

                                            /Henriette Hall-Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. december 2021

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at sagen sendes retur til forvaltningen med henblik på et mere restriktivt administrationsgrundlag med skærpede begrænsninger.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, C, F, O og V.

 

Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C, O og V.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Selvom Enhedslisten hellere havde set en langt mere restriktiv praksis, så stemmer Enhedslisten for retningslinjerne, da retningslinjerne skærper de begrænsninger, der er gældende i dag.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

“Vi ønsker ikke at begrænse muligheden for stilladsreklamer, idet indtægter herfra kan være med til at finansiere renoveringen af bygninger, energirenoveringer, altaner eller andet”.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

"For partierne er det væsentligt, at vi sikrer, at retningslinjerne overholdes. Vi vil derfor følge udviklingen nøje og sørge for en evaluering, når de nye retningslinjer har fungeret i et års tid fra ikrafttrædelsesdato.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

“Partierne støtter fortsat ideen om at indføre reklameoplysninger på københavnerkortet for at sikre transparens overfor borgere og systematisk overvågning af, om tilladelserne til reklamerne overholdes. Samtidig ønsker vi, at forvaltningen samler eksempler på tilladte reklamer for at forventningsafstemme med leverandører af stilladsreklamer”.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Venstre mener, at forslaget til retningslinjer er for restriktive og medfører mere bureaukrati og stemmer derfor imod.

 

Til top