Mødedato: 06.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Miljøstation på offentlig vej - Snorresgade og Halfdansgade, Amager Vest

Se alle bilag
Der skal tages stilling til, om der skal gives tilladelse til en privat miljøstation på offentlig vej og de økonomiske konsekvenser ved nedlæggelse af parkeringspladser og leje af vejareal.

Indstilling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen giver tilladelse til, at andelsboligforeningen A/B Halfdan (Snorresgade 5-7 og Halfdansgade 7-13) kan placere deres private miljøstation på offentlig vej i nedgravede affaldsbeholdere.

    Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at der i forbindelse med etablering af den private miljøstation nedlægges fem parkeringspladser i blå betalingszone og opkræves en takst for råden over vej til nedgravet affald svarende til 6.000 kr. Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift skal på den baggrund opskrives med 6.000 kr. fra og med 2019, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I forbindelse med det igangværende gårdfornyelsesprojekt i A/B Halfdan af det omkring 700 m2 indre gårdrum, der servicerer 133 lejligheder, har det vist sig, at den eksisterende affaldshåndtering, hvor containere til dagrenovation opbevares i portene, ikke er lovlig. For at undgå, at et større gårdareal skal afsættes til containere til dagrenovation, har andelsboligforeningen søgt Københavns Kommune om tilladelse til at etablere en affaldsløsning i gadeplan for foreningens regning. Herved kan gårdarealet udnyttes til rekreative formål for beboerne.

Etableringen af miljøstationerne på Snorresgade og Halfdansgade vil betyde, at der skal nedlægges fem parkeringspladser i blå betalingszone.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 24. august 2015 blev det besluttet, at forvaltningen skal indstille alle sager vedrørende nedgravede affaldsløsninger til afgørelse i Teknik- og Miljøudvalget, at alle ansøgninger håndteres som tilladelser til råden over vej, og at vejen sikres ved, at forvaltningen betinger tilladelsen af en fjernelsesdeklaration, som ansøger tinglyser på ejendommen. Desuden opkræves leje for brug af det offentlige vejareal.

Løsning

A/B Halfdan har i dialog med forvaltningen fundet en løsning, der giver færrest trafikale og tilgængelighedsmæssige gener. Løsningen er ligeledes forelagt politiet, der har vurderet, at projektet ikke vil medføre trafikale problemer. Løsningen har som konsekvens, at det pågældende areal efterfølgende bliver uegnet til bl.a. træplantninger og skal holdes frit, så beholderne kan tømmes med kranbil.

Affaldsbeholderne placeres dels på det udvidede fortovsareal og dels på de fem inddragede parkeringspladser. Derved er det muligt for kranbilen at opretholde en afstand på ti meter fra vejkryds, når den standser for at tømme beholderne, hvilket er et krav i den videre myndighedsbehandling efter færdselsloven.

Kranbilens tømning af beholderne sker fra vejen. Cyklister og biler må derfor vente eller køre uden om kranbilen, ligesom når dagsrenovationsbilen henter affald.

Der vil være en affaldsø i hver gade med fem affaldsbeholdere på hver ø, jf. bilag 1. Affaldsbeholderne består af to til dagrenovation, en til pap, en til pap/metal og en til glas/plast. Det tager ca. 15 min. at tømme en container, der rummer 5 m³. Kranbilen skal bruge en halv time hver uge samt en time og et kvarter hver anden uge pr. affaldsø for at tømme alle containere.

Den ønskede model er et kendt system fra nedgravet affald på privat grund, jf. bilag 2. Det forudsættes, at beholderløsningen opfylder kommunens krav til kapacitet og sortering, herunder udsortering af organisk affald.

Kommunens offentlige veje - og dermed kommunens økonomi - sikres ved, at forvaltningen betinger tilladelsen af, at miljøstationen kan fjernes igen. I forbindelse med tilladelsen vil der endvidere blive lavet en driftsaftale med ansøger.

I tilfælde af, at kommunen ønsker at ændre vejens indretning, kan anlægget kræves flyttet eller fjernet for ejers regning. Forvaltningen skal dog i den forbindelse vurdere miljøstationen og vejprojektet efter proportionalitetsprincippet. Dette betyder, at hvis kommunens gevinst ved en vejombygning vurderes at være mindre end foreningens omkostninger til fjernelse, så er det kommunen, der må påtage sig udgiften.

Økonomi

Anlægget vil medføre nedlæggelse af fem parkeringspladser på offentlig vej i blå betalingszone. Der findes i dag 996 parkeringspladser, herunder det underjordiske parkeringsanlæg i Leifsgade, i en gåafstand på under 400 meter fra projektstrækningen. Belægningsprocenten var i marts 2017 76 % kl. 12, 76 %, kl. 17 og 79 % kl. 22.

Der er tale om en tilladelse i henhold til vejlovens § 80, og der kan i dette tilfælde ikke opkræves etablering af erstatningspladser. Kommunen kan derfor ikke forlange, at kommunens indtægtstab kan blive dækket af A/B Halfdan. 

Det forventede indtægtstab for de fem parkeringspladser i blå betalingszone udgør 28.500 kr. pr. år. (5.700 kr. pr. plads i 2017). Det forventede indtægtstab som følge af nedlæggelserne af parkeringspladserne vil blive søgt dækket i forbindelse med Budget 2019, hvor indtægtstabet vil indgå i den samlede Parkeringsredegørelse.

Som led i en tilladelse til A/B Halfdan vil der blive opkrævet en takst for råden over vej til nedgravet affald. Taksten i 2018 er 250 kr. pr. m2 benyttet vejareal, jf. Teknik- og Miljøudvalgets takster i 2018. Der rådes over 24m2 til 250 kr. årligt pr. m2 dvs. 6.000 kr. De 6.000 kr. indarbejdes i Teknik- og Miljøudvalgets budget på bevillingen Ordinær drift fra og med 2019 og frem jf. tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2018 p/l)

Varig?
ja/nej

2018

2019 og frem

2.

TMU

1400 Ordinær drift

2.28.11.1

I

0

-6

Ja

2.

TMU

1400 Ordinær drift

2.28.11.1

U

0

6

Ja

I alt

-

-

-

-

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Der forventes ingen kommunale driftsudgifter i forbindelse med etablering af miljøstationen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, skal ansøger færdigprojektere den valgte løsning, der herefter bliver myndighedsbehandlet af forvaltningen. Når politiet har givet sit endelige samtykke, kan forvaltningen give sin endelige myndighedsgodkendelse med krav om tinglyst fjernelsesdeklaration.

A/B Halfdan kan herefter søge gravetilladelse og opføre projektet.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. november 2017 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At forvaltningen giver tilladelse til, at andelsboligforeningen A/B Halfdan (Snorresgade 5-7 og Halfdansgade 7-13) kan placere deres private miljøstation på offentlig vej i nedgravede affaldsbeholdere, idet forvaltningen forbereder en generel drøftelsessag om håndtering af miljøstationer på offentlig vej.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
I mod stemte: C, I og V.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at affaldsbeholdere bør holdes på egen grund.”

 

Til top