Endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 440-1 ”Marmormolen II”, Østerbro
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 2 til lokalplan ”Marmormolen II”. Lokalplanen skal muliggøre et virksomhedsdomicil på Marmormolen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg nr. 2 til lokalplan ”Marmormolen II” endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
I lokalplanen ”Marmormolen II” er der muliggjort to hotel- og konferencecentre, hvoraf der er konkrete planer om at realisere det ene. Grundejer mener ikke, at der kan etableres to hotel- og konferencecentre i lokalplanområdet, og det vil derfor være vanskeligt at realisere lokalplanen i det underområde, som tillæg nr. 2 dækker. Formålet med tillæg nr. 2 er at muliggøre en bredere anvendelse i området, herunder et virksomhedsdomicil, og fastlægge rammerne herfor. Realisering af virksomhedsdomicilet forudsætter, at der udarbejdes et nyt plangrundlag. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017, med en protokolbemærkning om, at der skulle arbejdes videre med begrønningskvaliteter i projektet frem mod den endelige vedtagelse. Lokalplanforslaget har været i høring fra den 30. juni 2017 til den 22. september 2017. Forvaltningen har modtaget 24 henvendelser, som ikke giver anledning til ændringer. Udviklingsprocessen med bygherre har dog givet anledning til ændringsforslag, som beskrevet under Løsning.
Løsning
Bygherre ønsker at opføre et virksomhedsdomicil på 28.000 m2, der etableres som et firlænget kontorhus omkring et overdækket atrium. Virksomheden forventer, at der bliver ca. 1.500 arbejdspladser samt plads til konference- og kursusaktiviteter for ca. 13.500 personer årligt. Bygningens højde starter i 16 meter i sydøst ved Marmorvej og stiger til 36 meter mod nordvest mod Kalkbrænderihavnsgade og havnebassinet. Derudover er der fastlagt to byrum samt en promenade langs vandet, der sikrer adgang gennem området og sammenhæng med den øvrige del af Nordhavn og Østerbro.
Planområdet udgør ca. 8.400 m2. Friarealprocenten er 10,8. Sammen med boligerne i underområde II vil det samlede etageareal for underområde I og II, der jf. lokalplanen beregnes for begge områder under ét, herefter udgøre 56.000 m², svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 160. Den maksimale bebyggelsesprocent i området er 185. Der henvises i øvrigt til bilag 2.
Borgermøde
På borgermødet den 29. august 2017 deltog ca. 25 borgere. Flere kom med positive tilkendegivelser omkring planforslaget, men der var dog også en del utilfredshed. Utilfredsheden samlede sig stort set om de samme problemstillinger, som de modtagne høringssvar beskriver, se nedenfor. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 7.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 24 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Bemærkninger fra HOFOR – bilag 3, henvendelse nr. 24.
HOFOR gør opmærksom på, at nye eller omlagte forsyningsledninger skal udføres i henhold til deres kravspecifikationer, og at der skal tages hensyn til eksisterende ledninger under udførelse af nedrivning og udgravning af byggefelter, herunder ved placering af nedkørsel til parkeringskælder.
Forvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen er opmærksom på ledningsføringen i området og HOFOR’s bemærkninger er givet videre til grundejer og bygherre.
Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 9.
Østerbro lokaludvalg ønsker, at man gør mere for at skabe lys til boligbebyggelsen øst herfor. Lokaludvalget frygter endvidere, at det samlede område bliver så overbebygget, at der vil opstå trafikproblemer. Slutteligt bemærker Lokaludvalget, at de grønne friarealer ikke må reduceres.
Forvaltningens bemærkninger:
Lokaludvalgets synspunkter er sammenfaldende med borgernes henvendelser, og forvaltningen kommenterer derfor samlet nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- 11 henvendelser har fokus på bebyggelsens omfang, herunder byggeriets højde, volumen samt dagslysforhold og udkigsmuligheder for beboerne.
- 13 henvendelser har ønsker til byliv og grønne områder, herunder indretningen og funktionerne i de grønne områder samt byggeriets anvendelsesmuligheder ift. at sikre byliv.
- 4 henvendelser vedrører trafik og støj, herunder mængden af trafik og støj på friarealerne.
- 2 henvendelser vedrører processen, herunder at der gives for mange dispensationer i Nordhavn og at bestemmelserne om den ydre fremtræden er for lidt restriktive.
Forvaltningens bemærkninger:
- I lokalplanprocessen er der arbejdet meget med byggeriets volumen og højde, hvor begge dele er blevet tilpasset til det omgivende byggeri. Byggeriet reduceres med forslaget fra de oprindelige 90 meter til 16-36 meter. Samtidig har byggeriet en kortere facadelinje mod øst, som betyder, at der sikres mere dagslys til boligerne i naboområdet og skyggegenerne mindskes. Enkelte steder vil udsigten til FN-Byen, Østerbro, Nordhavn og det øvrige København blive begrænset pga. byggeriet, hvilket dog er uundgåeligt, når der bygges i tæt by.
- Lokalplanen giver mulighed for at etablere serviceerhverv, herunder en café eller andet som kan medvirke til at skabe byliv. Samtidig stilles krav om, at virksomhedens udadvendte funktioner skal placeres i stueetagen og have en åbenhed, der fremmer interaktionen mellem ude og inde. Der sikres et grønt udtryk i området ved at fastlægge en byplads samt en havneplads og en grøn promenade langs kanalen. Forvaltningen gør ligeledes opmærksom på, at byggeriet ikke begrænser muligheden for at udvikle et grønt område nord for byggeriet. En række konkrete ønsker fra indsigerne er givet videre til grundejer.
- Forvaltningen vurderer, at det vil være af mindre betydning for trafikafviklingen, at der planlægges virksomhedsdomicil i stedet for hotel- og kongrescenter, men medgiver, at trafikken kan opleves mere koncentreret i spidsbelastningstidspunkter. Marmorvej er en dobbeltrettet vej, som er indrettet med en helle i midterbanen, som bevirker, at bløde trafikanter kan krydse vejen i to tempi. Vejen og rampeanlægget er beliggende udenfor lokalplantillæggets område, og rampeanlægget er ikke reguleret i lokalplan nr. 440-1. Andre løsningsmuligheder vedr. rampeanlægget kan undersøges i den videre projektering, hvor det sikres, at der ikke opstår opstuvning i krydset ved Kalkbrænderihavnsgade.
- Forvaltningen er opmærksom på problematikken omkring dispensationer og tillæg til lokalplaner, men der gives ikke flere dispensationer i Nordhavn end i resten af København. Forvaltningen er enig i, at nogle af bestemmelserne om den ydre fremtræden er løst formulerede, og forvaltningen har derfor, i samarbejde med grundejer og bygherre, udarbejdet forslag til ændringer i lokalplanen.
Ændringer af lokalplanforlaget efter høringen
Processen med bygherre giver anledning til, at forvaltningen foreslår, at bestemmelserne omkring den ydre fremtræden ændres, således at andelen af begrønning på tagfladen og terrasserne øges. Derudover suppleres bestemmelserne med krav om størrelsen på arealerne, der begrønnes, krav til højden på beplantningen og størrelser på bedene. Begrønningskvaliteterne, som forvaltningen foreslår samler sig omkring taget og terrasserne, hvor mængden og højderne øges. Bygningens arkitektur afspejler i høj grad bygherres ønsker til sit domicil, og forvaltningen vurderer samlet set, at den foreslåede begrønning er tilstrækkelig set ift. byggeriets arkitektur, stedet der bygges og ønsket om begrønning. Forvaltningen vurderer, at en større begrønning af facaderne på denne bygning vil medføre, at bygningen ift. de omgivende opførte og planlagte bebyggelser vil fremstå markant anderledes og fremmed. Se bilag 8 om processen med begrønning af bygningen. Bygherre har oplyst, at der ved projekteringen er konstateret et behov for en mindre justering af bygningsgeometrien og dermed lokalplanens byggefelt. Justeringerne har ikke betydning for byggeretten, som er uændret. Tegningerne af byggeriet i lokalplanens redegørelse samt lokalplantegninger justeres, opdateres og suppleres med tegning nr. 10A og 10B. Forslaget til de ændrede bestemmelser og tegninger fremgår af bilag 5 og 6.
Stadsarkitekten deltager under behandlingen af indstillingen i Teknik- og Miljøudvalget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen
/ Jan Heichelmann
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 6. november 2017
Enhedsliste fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”At godkende tillæg nr. 2 til lokalplan ”Marmormolen II” endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning dog således, at bygningens facadearealer begrønnes minimum 20 %, som vist på tegning Grøn Strategi A. Forslag til beplantning på indeliggende terrasser udgår derved.”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.