Mødedato: 06.09.2006, kl. 15:00

Reduktion af vejstøj ved kommunale institutioner

Reduktion af vejstøj ved kommunale institutioner

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. september 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Reduktion af vejstøj ved kommunale institutioner

 

TMU 564/2006  J.nr. 29.0040/06

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

at Teknik- og Miljøudvalget tiltræder forvaltningens forslag om, at kommunens daginstitutioner og grundskoler medtages i den kommende lovpligtige kortlægning og handlingsplan til reduktion af vejstøj

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2006

Sagen blev udsat

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. august 2006

Sagen blev udsat

 

 

RESUME

På baggrund af et medlemsforslag i Borgerrepræsentationen besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 21. juni 2006, at forvaltningen skal udarbejde en indstilling om at kommunens dagsinstitutioner støjkortlægges og at der udarbejdes en handlingsplan for nedbringelse af støjen med finansieringsforslag inden 1. september 2006 (TMU 374/2006).

Borgerrepræsentationen har allerede i Trafik- og Miljøplan 2004 vedtaget en række indsatser, der har til formål at nedbringe gener fra trafikstøjen, herunder afhjælpning af støjgener ved institutioner, skoler og lignende (BR 237/2005).

Endvidere skal kommunen gennemføre en lovpligtig støjkortlægning med tilhørende handlingsplaner, som skal være færdig henholdsvis juni 2007 og juli 2008. Den nye lovpligtige støjkortlægning betyder, at der samtidig kommer nye beregningsmetoder og nye grænseværdier. Det forventes, at Miljøstyrelsen senest i foråret 2007 offentliggør de nye vejledende støjgrænseværdier for trafikstøj.

På den baggrund anbefaler forvaltningen at fastholde Trafik og Miljøplan 2004 indsatser for nedbringelse af generne fra trafikstøjen ved institutioner og skoler. Endvidere anbefaler forvaltningen, at kommunens grundskoler også indarbejdes i den kommende støjkortlægning og handlingsplan, udover de kommunale daginstitutioner.

I budget 2006 er der ikke afsat midler til afhjælpning af støjgener. Realiseringen af initiativer i Trafik- og Miljøplanen og de kommende støjhandlingsplaner beror på budgetmidler i de kommende år.

Sagen var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møder den 23. og den 30. august 2006, men blev begge gange udsat.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Teknik- og Miljøudvalget besluttede i mødet den 21. juni 2006, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en indstilling vedrørende kortlægning af trafikstøj ved daginstitutioner samt udarbejdelse af en handlingsplan for nedbringelse af støjen (TMU 375/2006).

Baggrunden for Teknik- og Miljøudvalgets beslutning, var et medlemsforslag om:

·        at Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af støjkortet over København udpeger de daginstitutioner (0-6 års institutioner), der ligger ud til veje med meget støj. Institutionerne inddeles i tre grupper: 55-65 dB, 65-70 dB og over 70 dB

·        at Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af udpegningen kontakter institutionerne og i samarbejde med disse udarbejder en plan for nedbringelse af støjen

·        at Teknik- og Miljøforvaltningen inden den 1. september 2006 fremlægger planen med tilhørende finansieringsforslag til politisk behandling

 

Uddybning af indstilling

Forebyggelse af støj

Ved opførelse af daginstitutioner stilles særlige krav til placering og indretning, med henblik på at minimere støjgener fra trafikken. Det betyder, at der stilles krav om:

·        at lege- og opholdsarealer effektivt afskærmes mod trafikken, så støjniveauet ikke overstiger 55 dB(A)

·        at der foretages facadeisolering, således at det indendørs støjniveau ikke overstiger 35 dB(A)

·        at daginstitutionen sikres mindst én stillefacade, således at det er muligt at åbne vinduerne uden at blive generet af støj

Indtil 2006 har kommunen tilladt, at der i særlige tilfælde kunne etableres daginstitutioner langs veje med en støjbelastning på op til 70 dB(A). Med kommunens nye retningslinier for støj, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i december 2005 (BR 659/2005), blev grænsen for hvornår der kan etableres daginstitutioner sat ned til 65 dB(A), hvilket er i overensstemmelse med Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi.

For at sikre undervisningsmiljøet imod trafikstøj, blev der med kommunens nye støjretningslinier fastsat skærpede krav til støjhensynet ved etablering af nye grundskoler, hvor trafikstøjen fremover ikke må overstige 55 dB(A).

Det må formodes, at en række skoler i dag er udsat for væsentlig ekstern støj fra trafikken. På den baggrund vurderer Miljøkontrollen, at der er et behov for en kortlægning af trafikstøjen ved kommunens grundskoler med henblik på at få belyst problemets omfang.

I Trafik- og Miljøplan 2004 er der allerede vedtaget en række indsatser til nedbringelse af støjgener fra trafikken, herunder en indsats til afhjælpning af institutioner, skoler og lignende (BR 237/2005).

Kortlægning af støj og udarbejdelse af handlingsplaner

Med den nye bekendtgørelse nr. 766 af 7. juli 2004 om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af handlingsplaner (støjbekendtgørelsen), er der kommet regler for kortlægning af ekstern støj samt for udarbejdelse af handlingsplaner med henblik på at forebygge og reducere ekstern støj.

Bekendtgørelsen betyder bl.a. at Københavns Kommune senest i juni 2007 skal udarbejde og offentliggøre en støjkortlægning for vejtrafikken samt for de mest forurenende virksomheder. Herudover skal der senest i juli 2008 vedtages og offentliggøres en handlingsplan, der bl.a. skal omfatte oplysninger om, hvilke støjreducerende foranstaltninger kommunen agter at sætte i værk i de følgende fem år.

Den nye bekendtgørelse betyder, at der introduceres en ny beregningsmetode i Danmark, med tilhørende nye grænseværdier. Det forventes, at Miljøstyrelsen senest i foråret 2007 offentliggør nye vejledende støjgrænseværdier for trafikstøj.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at kommunens daginstitutioner og grundskoler indarbejdes i den støjkortlægning, som skal foreligge senest i juni 2007 (jf. støjbekendtgørelsen). Samtidig foreslås det, at en eventuel problematik omkring støjforhold ved daginstitutioner og grundskoler implementeres i den handlingsplan, der skal foreligge senest i juli 2008.

Kommunen er dog ikke forpligtiget til at gennemføre støjreducerende foranstaltninger. Det må dog forudses, at kravene i bekendtgørelsen vil sætte mere fokus på støj og behovet for tiltag.

I budget 2006 er der ikke afsat midler til afhjælpning af støjgener. Realiseringen af initiativer i Trafik- og Miljøplanen og de kommende støjhandlingsplaner beror på budgetmidler i de kommende år.

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

·        Kommunens overordnede målsætning om at styrke < i style='mso-bidi-font-style:normal'>"København som en by med livskvalitet og et sundt bymiljø" (Kommuneplan 2005).

·        "Kommunen vil sikre, at byen har et velfungerende transportsystem med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag" (Trafik- og Miljøplan 2004).

·        "Det langsigtede mål er, at støjniveauet i områder til boliger, institutioner mv. samt rekreative områder ikke må overstige 55 dB(A)" (Kommuneplan 2005).

Gener fra støj kan påvirke menneskers sundhed, funktionsduelighed og velbefindende i form af stress, hovedpine og forhøjet blodtryk. Internationale undersøgelser peger på, at personer, som over længere tid udsættes for et højt støjniveau, har en øget risiko for hjertesygdomme.

Verdenssundhedsorganisationen WHO peger på, at vedvarende trafikstøj kan hæmme børns indlæring, især i de første skoleår. Støj kan give stressreaktioner og have en negativ virkning på børnenes sprogopfattelse og dermed sprogudvikling, motivation og koncentration.

Denne indstilling har i sig selv ingen miljømæssige konsekvenser.

 

Høring

-

 

 

Hjalte Aaberg


 

Til top