Mødedato: 06.06.2007, kl. 15:00

De grønne regnskaber

De grønne regnskaber

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 6. juni 2007

 

 

Sager til beslutning

 

15.      De grønne regnskaber

 

TMU 355/2007  J.nr. 2007-38996

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Københavns Kommunes Grønne Regnskab og Københavnernes Grønne Regnskab for 2006 forelægges til godkendelse. Endvidere præsenteres forslag til nyt koncept for fremtidig miljørapportering.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

1. at Københavnernes Grønne Regnskab 2006 godkendes, jf. bilag 1

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

2. at Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2006 godkendes, jf. bilag 2

3. at det godkendes, at der udarbejdes nyt koncept for miljørapportering for Københavns Kommune med udgangspunkt i de i bilag 3 beskrevne anbefalinger for nyt koncept.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2007

Godkendt henholdsvis anbefalet med nogle enkelte redaktionelle ændringer.

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Københavns Kommune har hidtil hvert år offentliggjort to grønne regnskaber, der til sammen følger op på mål i Københavns Kommunes Agenda 21 plan og det tværkommunale samarbejde "Dogme 2000 om kommuner og miljø".

"Københavnernes Grønne Regnskab" gør status over miljøtilstanden i byen København, og regnskabet for 2006 er som udkast vedlagt som bilag 1. "Københavns Kommunes Grønne Regnskab" gør status over miljøarbejdet i virksomheden Københavns Kommune 2006 er som udkast vedlagt som bilag 2.

LØSNING

Københavnernes Grønne Regnskab

Københavnernes Grønne Regnskab (KGR) viser udvikling for udvalgte, overordnede miljømål i København på de områder, hvor der er tilgængelige og egnede data. Her kan man læse om københavnernes og virksomhedernes forbrug af ressourcer, om trafikken, vandkvaliteten i havnen og søerne, om det grønne i byen og om væsentlige aktiviteter i det forgangne år. KGR er offentliggjort siden 1996. Center for Miljø er ansvarlig for udarbejdelsen af KGR.

KGR 2006 viser, at indenfor områderne københavnernes adgang til de grønne områder og vandkvaliteten i Københavns Havn og de indre søer går det fremad, men på det længere sigt er der stadigvæk store udfordringer. Endvidere er stadigvæk mange københavnere udsat for et højt støjniveau og dårlig luftkvalitet, hovedsageligt stammende fra trafikken i byen, hvor den stigende trafikmængde opvejer tiltagene med partikelfiltre og støjdæmpning.

Københavns Kommunes Grønne Regnskab

Københavns Kommunes Grønne Regnskab (KKGR) viser udviklingen i miljøarbejdet i virksomheden Københavns Kommune. Her kan man læse om fremdriften med at nå kommunens interne mål om reduktion i energiforbrug, indførelse af miljøledelse, økologiske fødevarer, miljøbevidste indkøb mv. KKGR er offentliggjort siden 1998 og organiseret som et projekt med Økonomiforvaltningen som projektejer og Teknik- og Miljøforvaltningen som projektleder. KKGR 2006 viser et fortsat fald i forbruget af el, vand og varme. Også udviklingen i antallet af omlagte institutioner til økologi og økologiprocenten er positiv. Derimod er udviklingen i antallet af medarbejdere under certificeret miljøledelse et område, der kræver større fokusering.

Det indstilles, at Københavnernes Grønne Regnskab 2006 og Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2006 godkendes.

Nyt koncept for miljørapportering

Det er svært at få overblik over de forskellige miljørapporteringer og deres indbyrdes sammenhæng, og det er svært at skabe sig et overblik over den samlede indsats på miljøområdet. Det viser undersøgelsen "Københavns grønne regnskaber – holdningsundersøgelse", der er vedlagt i bilag 3 og beskriver problemområder og løsningsforslag nærmere.

Der er derfor i et samarbejde med kommunikationsrådgivningsfirmaet Operate A/S udviklet et nyt koncept for en samlet miljørapportering for Københavns Kommune, som fremover foreslås at få titlen "Københavns Miljøreg nskab".

Konceptet for en ny miljørapportering er udarbejdet på baggrund af en større høringsproces med flere interessenter samt en vurdering af "best practise" inden for såvel offentlig som privat miljørapportering. Det er forventningen at et nyt samlet koncept for miljørapportering for Københavns Kommune, som virksomhed og som geografisk område, vil give et mere klart billede af det miljøarbejde, som kommunen initierer. Endvidere vil samlingen af de to grønne regnskaber betyde en forbedret kommunikation i forhold til de forskellige interessenter; politikere, borgere og forvaltninger.

Det nye koncept vil knytte miljørapporteringen endnu tættere op mod kommunens mål og aktiviteter på miljøområdet og dermed blive brugt som et styringsværktøj for miljøarbejdet.

Det indstilles, at det nye koncept for miljørapporteringen godkendes, så der i 2008 og frem udgives én samlet miljørapport for Københavns Kommune. Miljørapporteringens sammenhæng med Agenda 21 og andre miljøplaner er nærmere beskrevet i bilag 4.

Der vil i efteråret 2007 blive fremlagt en særskilt indstilling om den fremtidige miljørapportering og den fremtidige organisering af arbejdet med at indsamle data.

Der er i dag væsentlige mangler i dataindsamlingen. Det forventes, at disse problemer kan afhjælpes i forbindelse med en ny organisering omkring miljørapporteringen.

 

ØKONOMI

Der anvises kassemæssig dækning på funk­tion 0.52.80.1, Fælles formål under Center for Miljø for udarbejdelse og trykning af Københavnernes Grønne Regnskab.

I forbindelse med indstillingen om den fremtidige organisering af arbejdet med at indsamle data og opstille den fremtidige miljørapporteringen vil det blive indstillet, at ansvaret for opgaven samlet placeres i Teknik- og Miljøforvaltningen, og at der flyttes budgetmidler vedr. KKGR fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget.

 

VIDERE PROCES

-

BILAG

Vurderinger:

Høring:

Politisk behandling:

Øvrige bilag:

Bilag 1 – Prøveprint af Københavnernes Grønne Regnskab 2006

Bilag 2 – Prøveprint af Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2006

Bilag 3 – Københavns grønne regnskaber – holdningsundersøgelse

 

Bilag 4 – Notat om sammenhæng mellem Københavns Miljørapportering, Agenda 21 Plan status og årlig opfølgning på Miljømetropolen – Vores Vision CPH 2015

 

 

Hjalte Aaberg                                                                 Claus Juhl


 

Til top