Mødedato: 06.06.2007, kl. 15:00

Lokalt miljøarbejde efter 2007

Se alle bilag

Lokalt miljøarbejde efter 2007

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. juni 2007

 

 

Sager til beslutning

 

18.      Lokalt miljøarbejde efter 2007

 

TMU 327/2007  J.nr. 2007-33824

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om høring om forvaltningens forslag til organisering af det lokale miljøarbejde

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.      at Teknik- og Miljøforvaltningen hører Agenda 21 centrene, de eksisterende lokaludvalg og andre relevante aktører om forvaltningens forslag til nye dækningsområder for Agenda 21 centrene og to modeller for samarbejde mellem Agenda 21 centre og lokaludvalg om det lokale miljøarbejde, jf. bilag.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2007

Sagen blev udsat.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. juni 2007

Godkendt, idet det pointeres, at det vil være i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger det afgøres, i hvilket omfang det lokale miljøarbejde skal udbredes, og idet det for så vidt angår model 1 forudsættes, at snitflader mellem lokaludvalg og agenda 21-centre afklares.
I høringsbrevet tilkendegives, at der er en overvejende stemning i Teknik- og Miljøudvalget for model 1, men at der er tale om to hovedspor, som høringsparterne er velkomne til at kommentere.

 

Protokolbemærkning fra Lotte Thiim Bertelsen (F), Morten Kabell (Ø) og Winnie Berndtson (U): SF, Enhedslisten og Winnie Berndtson ønsker, at det lokale miljøarbejde kan fortsætte med selvstændige agenda 21-centre decentralt placeret i Københavns bydele. Imidlertid mener SF, Enhedslisten og Winnie Berndtson ikke, at den foreslåede dækningsmodel og økonomi er tilstrækkelig. Hvor de eksisterende centre og satellitter dækker 8 ud af 15 bydele er det med indstillingen hensigten at de fremover skal dække hele byen for stort set samme økonomi.  SF, Enhedslisten og Winnie Berndtson mener, at hver af Københavns bydele skal have et agenda 21-center med en økonomi, der tilsvarer den for de eksisterende centre, således at eksempelvis Vesterbro agenda-center ikke skal dække en femtedel af Københavns befolkning og have kontakt til 4 lokaludvalg."

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Siden 2002 har Københavns Kommune støttet det lokale miljøarbejde gennem Agenda 21 centre og satellitter i otte ud af de femten gamle bydele og en Agenda 21 pulje til bydele uden center. Kommunen har støttet det lokale miljøarbejde med i alt 9,4 mio. kr. pr. år i perioden 2005-2007. Støtten er en midlertidig bevilling, som udløber efter 2007. Der er derfor behov for forud for næste budgetår at tage stilling til kommunens fremtidige støtte til lokalt miljøarbejde.

 

 

LØSNING

Teknik- og Miljøudvalget drøftede på budgetseminaret den 28. marts 2007 og udvalgsmøde den 11. april 2007, hvordan det lokale miljøarbejde kan støttes fremover. Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund udarbejdet to forslag til, hvordan Agenda 21 centre og lokaludvalg kan samarbejde om lokalt miljøarbejde: Model 1, hvor støtten tildeles Agenda 21 centre med et formaliseret samarbejde med lokaludvalgene, og model 2, hvor lokaludvalgene får midler til at iværksætte aktiviteter gennem Agenda 21 centrene. For begge modeller gælder det, at Agenda 21 centrene fortsætter som selvstændige juridiske enheder, der fortsat kan søge ekstern finansiering.

Herudover har forvaltningen udarbejdet et forslag til nye dækningsområder for Agenda 21 centrene, så de dækker alle ti bydele indenfor en økonomisk ramme på 10 mio. kr. pr. år og med forslag til etablering af et nyt Agenda 21 center i Vanløse.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at Agenda 21 centrenes bestyrelser, lokaludvalgene og andre relevante lokale aktører høres om disse forslag.

 

To modeller for samarbejdet om lokalt miljøarbejde

 

Model 1)       Støttemidlerne tildeles Agenda 21 centrene med formelle krav til samarbejdet med lokaludvalgene og mulighed for at skærpe kravene til lokalt miljøarbejde om en fælles prioriteret indsats.

Udover gensidig repræsentation i lokaludvalg og centerbestyrelse kan samarbejdet sikres gennem krav om: Årligt fællesseminar om årsplanlægning, et antal fælles projekter, fælles aktivitetspulje, samling af administrative opgaver og faciliteter, høringsret til lokaludvalget og indskrivning af samarbejdet med lokaludvalget i fondenes formålsparagraf.

 

Model 2)       Støttemidlerne til lokaludvalgene, der får bemyndigelse til at støtte lokalt miljøarbejde gennem Agenda 21 centrene med reducerede muligheder for kommunale krav til det lokale miljøarbejde.

Som overgangsordning foreslås, at der i 2008 tildeles midler til de etablerede lokaludvalg, mens Agenda 21 centrene: Indre Nørrebro, Bispebjerg og Vesterbro tildeles midler til lokalt miljøarbejde i bydelene: Nørrebro, Brønshøj-Husum og Indre By, da lokaludvalgene i disse bydele først etableres i slutningen af 2008.

Samarbejdet sikres ved at stille krav om, at lokaludvalgene skal iværksætte lokale miljøaktiviteter gennem Agenda 21 centrene, krav om gensidig repræsentation, krav om at lokaludvalgene afrapporterer til Teknik- og Miljøudvalget. Disse krav kan suppleres med krav om, at lokaludvalget skal stille en række af TMU fastlagte krav til Agenda 21 centrene til administration og/eller indsatsområder. Det må forventes, at lokaludvalgene vil skulle anvende en mindre del af støtten til at administrere rammerne for samarbejdet.

 

Bofællesskab

Alle Agenda 21 centre undtagen satellitten Østerbro bor sammen med lignende projekter. Der kan formuleres krav til nye centre (Østerbro og Vanløse) om bofællesskab med lokaludvalg el. lign.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering

Det vurderes, at model 1 med støtte direkte til Agenda 21 centrene gør det enklere at stille relevante krav til miljøarbejdet. Udfordringen er at sikre samarbejdet med lokaludvalgene, men det vurderes at kunne ske ved at stille de foreslåede krav.

Model 2 med støtte til lokaludvalg kræver en hensigtsmæssig balance mellem administrative krav og den lokalpolitiske kompetence. Afgørende for valg af model 2 er blandt andet, i hvilket omfang udvalget ønsker indflydelse på det lokale miljøarbejde. Såfremt udvalget ønsker at fastlægge retningslinier for administration og/eller indsatsområder for det lokale miljøarbejde, vil det lokale miljøarbejde underlægges tre politiske niveauer (TMU, lokaludvalg og fondsbestyrelser). Lokaludvalgene hører endvidere under Økonomiforvaltningens resort-område. Det lokale miljøarbejde kan dermed i konkrete sager blive underlagt to forvaltningsområder. Hertil kommer, at tre af Agenda 21 centrene vil blive underlagt mere end et lokaludvalg. Centeret på Vesterbro fire lokaludvalg. Centrene Bispebjerg og Sundbyøster to lokaludvalg.

 

Forslag til nye dækningsområder for Agenda 21 centrene

Agenda 21 centrene dækker i øjeblikket otte ud af de femten gamle bydele. De to modeller for samarbejde mellem Agenda 21 centrene og de nye lokaludvalg forudsætter, at Agenda 21 centrene dækker alle nye bydele i overensstemmelse med den nye bydelsstruktur.

Forslaget er udarbejdet ud fra en økonomisk ramme på 10 mio. kr. For at sikre centre af en rimelig økonomisk størrelse kræves, at nogle af centrene dækker større områder end hidtil, dvs. flere end en bydel, og at satellitterne lægges ind under centrene. For begge modeller gælder, at fire centres dækningsområder udvides, at der oprettes to nye centre (Vanløse og Østerbro), og at de tre satellitter ophæves og disses aktiviteter lægges ind i centrene. Kort og beskrivelse af de nye dækningsområder fremgår af bilag 2.

 

Forslag om høringsproces

De to samarbejdsmodeller og ændring af Agenda 21 centrenes dækningsområder, herunder eventuelt bestyrelsernes sammensætning,  kræver ændring af centrenes vedtægter og lokaludvalgenes kommissorium.

Forvaltningen foreslår, at der gennemføres en høringsproces om forslagene for Agenda 21 centrenes bestyrelser, lokaludvalgene og andre lokale parter med særlig interesse for Agenda 21 (se bilag 3) for at få parternes synspunkter. Høringen vil ske ved møder og skriftlig høring. Endelig form aftales med parterne.

 

ØKONOMI

Den økonomiske ramme for forslaget er 10 mio. kr. pr. år i perioden 2008-2009. Uanset model forventes støtten fordelt i forhold til bydelenes størrelse. Teknik- og Miljøforvaltningen vil komme med forslag hertil, når samarbejdsmodellen er valgt.

 

Model 2 vil betyde, at en mindre del af støttemidlerne vil blive anvendt til lokaludvalgenes administration af støtten.

 

 

VIDERE PROCES

Teknik- og Miljøforvaltningen vil på baggrund af høringsprocessen udarbejde indstilling med forslag til, hvordan det lokale miljøarbejde kan støttes fra 2008. Indstillingen forventes fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 20. juni 2007.

 

BILAG

Bilag 1: Forslag til krav ved model 1 og model 2

Bilag 2: Forslag til nye dækningsområder for Agenda 21 centrene

Bilag 3: Liste over lokale høringsparter med særlig interesse for Agenda 21.

 

Udsendt med dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 23. maj 2007

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø Hansen



 

Til top