Mødedato: 06.02.2008, kl. 15:00

Oplæg til drøftelse af Christiania - lokalplanforslag og godkendelse af almen boligorganisation

Oplæg til drøftelse af Christiania - lokalplanforslag og godkendelse af almen boligorganisation

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 6. februar 2008

 

 

Sager til drøftelse

 

21.      Oplæg til drøftelse af Christiania - lokalplanforslag og godkendelse af almen boligorganisation

TMU  44/2008  J.nr. 2008-5826

 

 

Christianialoven fra 2004 er under udmøntning og indebærer bl.a. udarbejdelse af et lokalplanforslag for Christiania, samt godkendelse af en almen boligorganisation

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

 

1.                  at Teknik- og Miljøudvalget drøfter sagen på baggrund af nærværende oplæg

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. februar 2008
Drøftet

 

 

Problemstilling

Der lægges op til en drøftelse af de hovedopgaver for kommunen, der aktuelt knytter sig til opfølgningen af Christianialoven fra 2004. Det drejer sig om udarbejdelse af et nyt lokalplanforslag, samt etablering af en almen boligorganisation - med udgangspunkt i de aftaler, der på baggrund af Christianialoven er indgået mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen på statens vegne og Christiania. Sagens langvarige og komplicerede baggrund indebærer for begge opgaver, at der i en vis udstrækning er behov for usædvanlige politiske og administrative løsninger, herunder af eksperimentel bolig- og bybygningsmæssig karakter med respekt for områdets kulturhistoriske baggrund og fredningsmæssige kvaliteter.

 

Løsning

Frem til vedtagelsen af Christianialoven i 2004 har det alene været staten, der har varetaget forholdene på Christiania, bl.a. gennem særlovgivning, landsplandirektiv og en statslig udarbejdet gældende lokalplan, der kom i 1991. Med baggrund i Folketingets vedtagelse af en ny Christianialov, der overførte administrative opgaver m.v. til Slots- og Ejendomsstyrelsen samt en række tilsynsmæssige opgaver m.v. til kommunen, accepterede Christiania den 24. august 2007 statens tilbud af 26. september 2006 med et uddybende og supplerende tillæg af 22. december 2006 om den fremtidige udvikling af området.

 

Aftalen rummer et tilbud fra staten om fremtidige organisations- og ejerformer på Christianiaområdet, bl.a.:

·          Stiftelse af en almen boligorganisation, der skal overtage statslige kasernebygninger med et samlet bruttoetageareal på godt 32.000 m2

·        Genopretning af fortidsmindet, herunder afvikling af bygninger beliggende på fortidsmindet

·        Nybyggeri og lokalplan for Christianiaområdet

 

Salg af byggegrunde til nyt boligbyggeri er en afgørende forudsætning for statens samlede tilbud til Christianias beboere. Statens samlede udgifter og indtægter skal efter Christianialoven balancere, således at udgifter til blandt andet genopretning af bygninger og fortidsmindet svarer til de indtægter, som staten samlet får ved salget af bygninger til den almene boligorganisation og af byggeretter til nybyggeri. Det er fra statens side vurderet, at der med de anslåede udgifter er behov for at sælge byggeretter med et etageareal på op til netto 20.000 m2. Da nogle bygninger skal nedrives for at give plads til nybyggeri, svarer det til et samlet nybyggeri på op til brutto 24.000 m2.

 

Staten har indgået en aftale med Realdania Fonden om opførelsen af eksperimenterende boligbyggeri på godt 22.000 m2 - fordelt over en årrække.

 

Aftalen forudsætter, at Københavns Kommune senest den 1. maj 2008 tilkendegiver, at der kan vedtages en ny lokalplan (med tilhørende kommuneplantillæg) som blandt andet muliggør nybyggeri med et samlet bruttoetageareal på 24.000 m2 samt en udstykningsplan, der opfylder forudsætningerne i aftalen. Tilkendegivelsen vil tage udgangspunkt i et samlet oplæg til nyt plangrundlag fra Slots- og Ejendomsstyrelsen, som skal afleveres til Københavns Kommune senest den 15. februar 2008.

 

Aftalen forudsætter desuden stiftelse af en almen boligorganisation, der skal erhverve størstedelen af den eksisterende boligmasse på Christiania. Aftalen forudsætter derfor, at kommunen og i nødvendigt omfang Velfærdsministeriet behandler en anmodning om stiftelse inkl. vedtægter og andre væsentlige stiftelsesdokumenter med henblik på en betinget godkendelse af en almen boligorganisation senest 1. maj 2008.

 

Det er endvidere fastsat i aftalen, at Christiania senest den 1. juli 2008 skal hæve retssagen om hævd og brugsret mod staten - dog ikke den del af retssagen, der vedrører visse selvbyggerhuse. Retssagen hæves, såfremt den verserende implementeringsfase har været tilfredsstillende og de aftalte rammer vedr. lokalplan og stiftelsesdokumenter vedr. Christianiafonden, Fonden Christianias Boliglaboratorium og Christianias Boligorganisation er opfyldt.

 

Såfremt retssagen ikke ophæves, ophører det videre arbejde parterne imellem, der herefter koncentrerer deres indsats om at forberede retssagen.

 

Det indebærer, at der vil være stor fokus på den kommunale politiske stillingtagen til henholdsvis lokalplanforslag og godkendelse af den almene boligorganisation, der er de centrale elementer i aftalen mellem staten og Christiania.

 

Fokuspunkter

Der er en række udfordringer i forbindelse med udviklingen af et nyt plangrundlag for Christiania. Det gælder bl.a. at sikre mulighederne for eksperimenterende nybyggeri, samt en fortsat udvikling af eksisterende bygninger med til- og påbyg i den bynære del af Christiania, fastholdelse og udvikling af de grønne byrum i den bynære del, parkering, grøn cykelrute og miljømæssig bæredygtighed.

 

I forhold til stiftelsen af den almene boligorganisation er det at sikre grundlaget for en levedygtig og håndterbar boligorganisation, samt behov for forsøg om bl.a. finansiering af genopretning, fravigelser af standardvedtægten, indretning og boligstørrelse, huslejefordeling og lejernes deltagelse i udvendig vedligeholdelse.

Det er forvaltningens udgangspunkt, at kommunen generelt vil være indstillet på at acceptere de aftaler, der indgås mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Christiania, såfremt disse er i overensstemmelse med gældende regelsæt og ikke påfører kommunen urimelige økonomiske eller administrative byrder.

 

Økonomi

-

 

Videre proces

Der sigtes fra parternes side på, at det samlede oplæg til kommunen den 15. februar 2008 vil have karakter af et fuldgyldigt lokalplanforslag for Christiania, som Københavns Kommune herefter skal håndtere i en politisk proces frem mod en beslutning i Borgerrepræsentationen i april 2008. Det forudsætter, efter Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at lokalplanforslaget er udtryk for enighed mellem Staten og Christiania om rammerne for den fremtidige udvikling af området, hvor alle væsentlige forhold har fundet en løsning.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Slots- og Ejendomsstyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes en miljøvurdering af lokalplanforslaget, som vil blive forelagt til politisk behandling sammen med lokalplanforslaget.

 

Samme tidsfrist gælder for betinget kommunal godkendelse af den almene boligorganisation for Christiania.

 

 

BILAG

1.      Aftale mellem Christiania og Staten, oktober 2007.

 

 

 

 

 

Pernille Andersen                                  Ulrik Winge

 

 

 

Til top