Mødedato: 05.12.2007, kl. 15:00

Evaluering af Miljøfestival 2007

Se alle bilag

Evaluering af Miljøfestival 2007

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2007

 

 

Sager til beslutning

 

24.      Evaluering af Miljøfestival 2007

TMU 663/2007  J.nr. 2007-107902

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte evaluering af Miljøfestival 2007.

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.      at Teknik- og Miljøudvalget drøfter evalueringen af Miljøfestival 2007 og tager evalueringen til efterretning,

 

 

PROBLEMSTILLING

Miljøfestival 2007 (nummer 11 i rækken) blev gennemført i perioden 10. – 16. september 2007 med baggrund i et koncept vedtaget på et møde i Teknik- og Miljøudvalget den 6. juni 2007. Teknik- og Miljøforvaltningen har fået gennemført en evaluering af festivalen via et internetbaseret borgerpanel, som forholder sig til de gennemførte arrangementer og aktiviteter som helhed. 532 borgeres besvarelser ligger til grund for evalueringen.

Evalueringen skal drøftes og tages til efterretning, ligesom der ska l tages stilling til, om forvaltningen skal komme med et oplæg til Miljøfestival 2008.

 

LØSNING

Miljøfestival 2007 har i år haft fokus på to overordnede temaer: Klima og økologi & livsstil. Derudover dannede miljøfestivalen ramme om en række andre aktiviteter som igangsættelse af en offentlig høring af Miljømetropolen samt trafik- og miljøprojekter.

Resultater

Evalueringen er foretaget på baggrund af en internetbaseret borgerundersøgelse gennemført af Catinét, ligesom forvaltningen har samlet medarbejdernes indtryk og oplevelser af aktiviteternes relevans og funktion under Miljøfestivalen.

Evalueringen viser overordnet, at Miljøfestival 2007 som helhed er velkendt af københavnerne, samt at det er en vigtig begivenhed, der dog kunne markedsføres bedre.

Ud fra evalueringen gennem borgerpanelet (Catinét) har over halvdelen af københavnerne hørt om Miljøfestival 2007. Omkring 35.000 mennesker har deltaget i et eller flere af festivalens arrangementer. Det er ca. 15.000 flere besøgende end i 2006, hvor det regnede alle dage og 15.000 mindre end i 2005, hvor der var solskin alle dage.

Forelagt en liste med 6 temaer peger 40% på, at emnet for det arrangement, som de har bemærket, er miljø, 19% udpeger økologi  som emnet, mens kun 5% peger på henholdsvis livsstil og klima.

Københavnerne har kun i ringe grad bemærket programmet for miljøfestivalen. Kun 8% af de adspurgte siger, at de har læst eller kigget i festival-programmet. Det samme gælder hjemmesiden, som kun er besøgt af ganske få, ca. 2%. Til gengæld har rigtigt mange af de adspurgte, 33%, lagt mærke til festivalen gennem programplakater, 26% fra dagblade, 22% fra annoncer, 18% fra radio/tv o.a.

De mennesker, som har bemærket miljøfestivalen, er i langt højere grad end tidligere bevidste om, at det er Teknik- og Miljøforvaltningen, som har arrangeret festivalen.

Arrangementer, som har haft en direkte indflydelse på københavnernes "hverdag" har skabt mest opmærksomhed. Således ligger trafikprojekter på en klar førsteplads med 36% efterfulgt af økologi og livvstil ved Sortedamsdosseringen med 25%, som de mest opsigtsvækkende aktiviteter. Børneaktiviteter har ikke skabt nogen umiddelbar opmærksomhed blandt de adspurgte.

41% af alle adspurgte forventer at deltage på Miljøfestival 2008. Hertil kommer, at 92% af dem, som har deltaget aktivt, har fået en god oplevelse og forventer at deltage igen til næste år. Mange mener, at de har fået et stort udbytte af festivalen. Af en stikprøve på 47 personer vurderer 66%, at miljøfestivalen var tættest på at være nyskabende i forhold til de tidligere, 53% at den er tættest  på at være involverende i forhold til ikke-involverende, og 62% at den er tættest på at være oplysende i forhold til uoplysende.

Københavnerne anser festivalen for at være vigtig. På en skala fra 1-5, hvor 5 er meget vigtig, placerer gennemsnittet sig blandt alle de indkomne besvarelser på 3,91. Tallene indikerer ifølge Catinét, at interessen for festivalen bestemt ikke er svækket.

Udfra en liste med 13 udvalgte emner peger 28% af de adspurgte på, at temaet for næste års festival bør være affald og genbrug. Herefter følger luftkvalitet med 26%, energiforbrug og -besparelser med 20% og vedvarende energi ligeledes med 20 %. Ved en beklagelig fejl har Catinét ikke fået spurgt direkte til temaet klima til trods for instruktion om dette.

Den offentlige høring om Miljømetropolen blev kun bemærket af ganske få, nemlig 6 % af de adspurgte.

 

ØKONOMI

Miljøfestivalen gennemføres med et budget på knapt 1 million kroner. På den baggrund bliver budgettet til markedsføring ganske begrænset. En stor del af Teknik- og Miljøforvaltningens indsats i forbindelse med festivalen består af medarbejderindsatser.

 

VIDERE PROCES

Miljøfestivalen er også afhængig af indsatser fra samarbejdspartnere samt sponsorer og har bl.a. derfor brug for en lang planlægningsfase. Det er derfor vigtigt, at evt. beslutning om miljøfestivalen træffes i god tid inden afholdelse. Det vil sige mindst 5-6 måneder før.  Teknik- og Miljøforvaltningen skal derfor snart begynde på planlægningen.

Forvaltningen skal i den sammenhæng pege på,, at der i de næste år vil være langt flere borgerrettede og borgerinvolverende initiativer på miljøområdet, særligt på klimaområdet, end tidligere, som ikke knytter sig til Miljøfestivalen. Det drejer sig blandt andet om en stor borgerrettet klimakampagne op til FN's klima konference i København 2009 samt et målrettet og større arbejde med at engagere de københanvske virksomheder på miljøområdet. Desuden vil de nye agenda centre bidrage yderligere til muligheden for at inddrage københavnerne i miljøarbejdet.

Det er endvidere forvaltningens opfattelse, at de positive erfaringer fra Miljøfestivalen nemt kunne indtænkes i disse øvrige borgerrettede aktiviteter.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil på denne baggrund udarbejde et oplæg til koncept for Miljøfestival 2008, som vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget i januar 2008.

 

BILAG

1. Til denne indstilling er vedlagt de første 21 sider af Catinéts evalueringsrapport. Rapporten er på 177 sider og kan ses i sin fulde længde på TMU-portalen.

 

 

Hjalte Aaberg                      Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top