Mødedato: 05.04.2006, kl. 15:00

Opfølgning på Agenda 21-planen og proces for revision af planen

Se alle bilag

Opfølgning på Agenda 21-planen og proces for revision af planen

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for onsdag den 5. april 2006

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Opfølgning på Agenda 21-planen og proces for revision af planen

 

TMU 161/2006  J.nr. 0621.0001//03

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at vedlagte status for implementering af Agenda 21-planen og det i indstillingen beskrevne forslag til proces for revision af planen godkendes, og

at der ved årsskiftet 2006/2007 igen vil blive udarbejdet en status for implementering af Agenda 21-planen.

 

 

RESUME

Agenda 21-planen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i januar 2005 (BR 11/05). Der er nu udarbejdet en status for implementeringen af planen samt et forslag til processen for den forestående planrevision i 2006 og 2007. Formålet med status er at følge op på, om vi gør det, vi har skrevet i planen, vi vil gøre.

Statusen viser, at Agenda 21-planen er fuld gang med at blive implementeret, selvom der stadig er forhold, der skal følges op på. Der er især problemer med at nå mål, som ikke er finansierede, eller hvor realiseringen afhænger af et samspil med andre aktører.

Statusen har været i høring i alle forvaltninger. Forvaltningernes havde overordnet set positive bemærkninger til status. Enkelte forvaltninger havde konkrete kommentarer og rettelser, som i videst mulig omfang er indarbejdet i status.

I følge Planloven skal revisionen af Agenda 21-planen være politisk tiltrådt inden udgangen af 2007. Det foreslås, at arbejdet med revisionen af planen projektorganiseres med henblik på at fremme tværfaglighed og skabe et bredt ejerskab til planen i hele kommunen. Der nedsættes en styregruppe med deltagelse af repræsentanter fra alle forvaltninger og en projektgruppe med repræsentanter fra Teknik- og Miljøforvaltningen.  Derudover nedsættes en række arbejdsgrupper med deltagelse af medarbejdere fra alle forvaltninger.

De samlede udgifter i forbindelse med revisionen af Agenda 21-planen anslås at udgøre 1,2 mio. kr. fordelt over 2006 og 2007. Udgifterne dækkes af Teknik- og Miljøforvaltningen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

København som en bæredygtig storby er et mål både i kommunens værdigrundlag og miljøpolitik. Bæredygtighed indebærer, at vi skal tage vare på både økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer samtidig. Agenda 21-planen beskriver primært, hvilke mål og handlinger der skal til, for at udviklingen kan ske på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag. Agenda 21-planen opfylder kravene fra både Planloven og Dogme 2000, som udgør det formelle grundlag for planen.

Agenda 21-planen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i januar 2005 (BR 11/05). I foråret 2005 blev der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger med ansvar for implementering af Agenda 21-planens mål og indsatser i egen forvaltning. Styregruppen har godkendt et forslag til status for implementeringen af planen samt et forslag til processen for den forestående planrevision i 2006 og 2007.

 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Status for Agenda 21-planen

Formålet med status er at følge op på, om vi gør det, vi har skrevet i planen, vi vil gøre. Der er fulgt op på alle de mål, aktiviteter og opfølgningspunkter, der indgår i planen. Statusen er udarbejdet i 2005 og refererer til den daværende forvaltningsstruktur. Ved årsskiftet 2006/2007 vil der igen blive udarbejdet en status, som vil relatere sig til den nye forvaltningsstruktur. Statusen for Agenda 21-planen viser følgende:

Fremdrift og målopfyldelse

En af de største udfordringer er at fremme bæredygtig transport og byudvikling, samt at sikre en luftkvalitet og et støjniveau som ikke skader københavnernes sundhed. Der er ikke opnået en økonomisk prioritering af en række aktiviteter, hvoraf mange stammer fra Trafik- og Miljøplanens 20 prioriterede områder, der blev vedtaget uden finansiering. Københavns Kommune er dog nået langt med hensyn til at fremme cykeltrafik og store investeringer i den kollektive trafik i de senere år. Derudover arbejder kommunen aktivt for at få indført reguleringsmidler som fx miljøzone og kørselsafgifter.

En anden stor udfordring er at nå målene om at skabe klarvandede og biologisk stabile vandområder samt at skabe øget biologisk mangfoldighed og rekreativ udnyttelse af de rørlagte vandløb. Disse mål forventes ikke at kunne nås til tiden, da de budgetmæssige forudsætninger ikke alle steder er på plads.

Målene for reduktion i energiforbrug og CO2-udledning, vandforbrug og for vandkvalitet kan ikke nås uden en ekstraordinær indsats. En del af aktiviteterne i planen er gennemført, men de er ikke tilstrækkelige. Aktivitetsniveauet skal derfor øges væsentligt, hvis udviklingen skal flyttes markant.  

Oprensning af forurenet jord og fokus på sundhed i byens rum er områder, hvor det går godt fremad. Der er også ved at blive taget hul på indsatsen overfor kemiske stoffer og produkter, der har stor betydning for miljø og sundhed. Der er ligeledes i de senere år sat større fokus på kost- og motionsvaner, særligt hos børn i folkeskolerne.

For at forankre miljøarbejdet i lokalområderne er der nu etableret fem lokale Agenda 21-centre, der dækker 8 bydele. Det er dog stadig en stor udfordring at realisere målet om, at boligområderne skal inddrages i lokale Agenda 21-planer. Der er i dag ikke udarbejdet lokale Agenda 21-planer, og der er et stort behov for at få afklaret, hvad der menes med en lokal Agenda 21-plan, og hvordan boligområderne skal inddrages i arbejdet. De nuværende Agenda 21-centre er kun finansieret til og med 2007, og de dækker ikke hele byen.

Der er god fremdrift med at inddrage erhvervslivet i et miljøsamarbejde, men der ligger stadig en stor udfordring i at Miljønetværket kun har kontakt med en mindre del af de 30.000 virksomheder i byen. Men det er et godt supplement til kommunens øvrige arbejde som miljømyndighed på virksomhedsområdet.

Der gøres en stor indsats for at give børn og unge en forståelse for miljø og naturforhold i daginstitutioner og på skoler, hvor der både arbejdes med konkrete miljøtiltag og den pædagogiske vinkel på miljø og sundhed. Information generelt til borgere og erhverv om, hvordan man kan handle miljørigtigt, realiseres løbende gennem aktiviteter som fx kemiagenter, affaldsagenter, grønne butikker, affaldssortering og miljøtjenestens aktiviteter. Ligeledes afholdes årligt en miljøfestival.

Overordnet set går det godt med at sætte mål for miljøarbejdet internt i kommunens forvaltninger og institutioner. Det går dog mere trægt med at nå målene. Det er en stor udfordring at nå 75 % omlægning til økologisk mad i kommunens forvaltninger og institutioner inden udgangen af 2008, da der kun er finansiering til og med 2006. Det er ligeledes en udfordring af nå målet om reduktion i energiforbruget i kommunen.

Målet om, at alle forvaltninger og institutioner i kommunen skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008, er blevet finansieret ved Borgerrepræsentationens beslutning om at konvertere Energipuljen til miljø- og energiledelse i forvaltningerne. På trods af dette er der enkelte forvaltninger, der har udtrykt skepsis med hensyn til om de kan nå målet til tiden.

Kommunen har stort set nået sine mål om montering af partikelfiltre samt målene om grønne budgetter og grønt regnskab.

 

Høring af status i forvaltningerne

Status har været i høring i alle forvaltninger. Forvaltningernes overordnede kommentarer til status var følgende:

-         Status giver et godt overblik over fremdriften i forhold til mål og aktiviteter i planen.

-         Status viser, at der er problemer med at nå mål, som ikke er finansierede, eller hvor realiseringen afhænger af et samspil mellem Københavns Kommune og andre aktører som fx staten, andre kommuner, borgerne og erhvervslivet.

-         Status afslører også, at målhierarkiet i planen ikke er tilstrækkeligt homogent, og at mange af målene er så upræcise, at de er svære at følge op på.

Teknik- og Miljøforvaltningen er enig i ovenstående generelle kommentarer fra forvaltningerne. Problematikken med hensyn til upræcise mål og urealiserede mål, som afhænger af andre aktører, er formuleret i sammenfatningen og konklusionen i status. Teknik- og Miljøforvaltningen vil ligeledes være opmærksom på dette i forbindelse med planrevisionen. Derudover havde enkelte forvaltninger nogle konkrete kommentarer og rettelser til status, som i videst mulig omfang er indarbejdet.


Forslag til proces for revision af planen

Organisering

Det foreslås, at arbejdet med planrevisionen projektorganiseres med henblik på at fremme tværfagligheden og skabe et bredt ejerskab til planen i hele kommunen. De administrerende direktører og det politiske niveau forventes inddraget undervejs i processen i forbindelse med fx igangsætningen af arbejdet med planen, borgerdialog, høring i alle politiske udvalg og offentlig høring samt ved den endelige politiske behandling og vedtagelse af planen. Der nedsættes en styregruppe med deltagelse af repræsentanter fra alle forvaltninger, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen varetager formandskabet i styregruppen. Projektgruppen sammensættes af repræsentanter fra Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor Miljøkontrollen forestår projektledelsen. Derudover nedsættes en række arbejdsgrupper med deltagelse af medarbejdere fra alle forvaltninger.

Overordnet tidsplan

I følge Planlovens § 33a skal revisionen af Agenda 21-planen være politisk tiltrådt inden udgangen af 2007. Arbejdet med planrevisionen foreslås derfor at ske ud fra følgende overordnede tidsplan:

·        Projektorganisering og projektdesign (forår 2006)

·        Forudgående borgerdialog (august - september 2006)

·        Udarbejdelse af plan (august – december 2006)

·        Høring i forvaltninger og politiske udvalg (forår 2007)

·        Offentlig høring (august – september 2007)

·        Endelig politisk behandling (november – december 2007)

Dialog med borgere og erhvervsliv

Ved udarbejdelsen af den første Agenda 21-plan har der været en løbende dialog med en bred gruppe borgere, foreninger og erhvervsliv. Der har været gennemført en lang række aktiviteter. Når der er nedsat en projektgruppe til planrevisionen, vil denne udarbejde en plan for borgerdialogen i forbindelse med planrevisionen.

Ressourcer

Teknik- og Miljøforvaltningen bidrager med 2½ årsværk til projektet fordelt over to år (heraf bidrager Miljøkontrollen med 2 årsværk). De øvrige forvaltninger forventes at skulle anvende 100-200 timer fordelt over 2006 og 2007. Det største timeforbrug vil ligge i 2006.

 

 

Økonomi

De samlede udgifter i forbindelse med revisionen af Agenda 21-planen anslås at udgøre 1,2 mio. kr. fordelt over 2006 og 2007. Udgifterne dækkes af Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Status for implementering af Agenda 21-planen har været i høring i alle forvaltninger.

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 - Københavns Agenda 21, 2004 – 2007 – status for mål og aktiviteter

 

 

Hjalte Aaberg


 

Til top