Mødedato: 04.12.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Målinger af miljøfremmede stoffer i badevandet

Se alle bilag

På baggrund af medlemsforslag om ”Målinger af miljøfremmede stoffer i badevandet” stillet af Enhedslisten, besluttede Borgerrepræsentationen den 22. juni 2023 at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at komme med forslag til, hvordan kommunen løbende kan undersøge vandet for miljøfremmede stoffer i forbindelse med målinger af badevandskvalitet. Forvaltningen har udarbejdet et forslag til et prøvetagningsprogram, hvor der hver måned ved hvert badested måles for 48 metaller og miljøfremmede stoffer i badevandet, herunder 22 PFAS-stoffer. Hvis kommunen skal igangsætte prøvetagningsprogrammet, kræver det finansiering.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at det i løsning foreslåede prøvetagningsprogram igangsættes, såfremt der afsættes finansiering i kommende budgetforhandlinger. 
  2. at medlemsforslag om ”Målinger af miljøfremmede stoffer i badevandet” stillet af Enhedslisten, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 22. juni 2023 hermed er håndteret (bilag 3). 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 22. juni 2023 at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at komme med forslag til, hvordan kommunen løbende kan undersøge vandet for miljøfremmede stoffer i forbindelse med målinger af badevandskvalitet.

Teknik- og Miljøudvalget skal med denne sag tage stilling til, om kommunen skal igangsætte prøvetagning for miljøfremmede stoffer, som beskrevet i løsningsafsnittet.

Løsning

Baggrund

Kommunerne overvåger badevandskvaliteten i henhold til badevandsbekendtgørelsen (BKG nr. 917 af 27/06/2016 om badevand og badeområder). Hvert år skal der udarbejdes en prøvetagningsplan. Badevandskvaliteten på badestederne vurderes på baggrund af vandprøver, der analyseres for tilstedeværelse af de fækale bakterier E. coli og I. enterokokker. Bekendtgørelsens kravværdier til indholdet af bakterier i prøverne definerer, hvornår der kan bades. Derudover skal kommunen, hvis der er et indhold af kemiske stoffer i vandet, der er til fare for sundheden i fornødent omfang udtage prøver med henblik på afgrænsning af forureningskilder. Badevandsbekendtgørelsen definerer ikke krav til etablering af en prøvetagningsplan og kravværdier til indholdet af miljøfremmede stoffer i badevandet.

Teknik- og Miljøforvaltningen tog hver måned i 2017 vandprøver for miljøfremmede stoffer og tungmetaller på to lokaliteter i henholdsvis Yderhaven og Sydhavnen samt kvartalsvis i Inderhavnen. I sommeren 2022 blev der, blandt andet efter opfordring fra Miljøstyrelsen om at måle for PFAS, desuden udtaget prøver til analyse for miljøfremmede stoffer og tungmetaller på de samme tre lokaliteter som i 2017 samt i fire lystbådehavne og ved pieren ud for Amager Strandpark. Alle prøveresultaterne i både 2017 og 2022 lå væsentligt under de vejledende grænseværdier for badevand, se bilag 4 og 5. Prøverne i 2017 og 2022 blev prioriteret i enhedens årlige budget med henblik på at opnå en basisviden om vandkvaliteten i hhv. havneløbet og de mindre havne.

Forslag til måleprogram for miljøfremmede stoffer i Københavns Kommune

Forvaltningen foreslår et måleprogram for miljøfremmede stoffer, som omfatter, at der ved otte ud af 18 badesteder i havnen og ved kysten, tages én prøve pr. måned hele året med start januar 2025, og at disse analyseres for 48 metaller og miljøfremmede stoffer, herunder 22 PFAS-stoffer, se bilag 2.

Det er relativt dyrt at tage prøver og få dem analyseret, og målingerne fra 2017 og 2022 viste, at der ikke var overskridelse af den vejledede grænseværdi for badevand. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at det er muligt at udvælge otte badesteder (ud af i alt 18 badesteder), som repræsenterer vandkvaliteten for de øvrige badesteder. Når der efterhånden kommer flere badesteder til, skal det hver gang vurderes, om det er nødvendigt at øge antallet af målesteder.

Baggrunden for forvaltningens forslag til stoffer, der skal måles for, er, at de foreslåede stoffer kan forventes i havnen. Hyppigheden for prøvetagningen svarer til den hyppighed, hvormed forvaltningen tager prøver for E. coli og I. enterokokker i perioden 1. september til 31. maj. I badesæsonen (1. juni -31. august) tages dog hyppigere prøver for E. coli og I. enterokokker på alle badesteder.

Hvis et prøveresultat udviser et forhøjet niveau af miljøfremmede stoffer, vil det være vanskeligt at dokumentere, om det forhøjede niveau kan henføres til en konkret kilde. Hver prøve er en stikprøve, der repræsenterer et øjebliksbillede. Det skyldes blandt andet, at strømforholdene i havnen ændres hele tiden, og at der kan være mange kilder til forureningen. Ved at foretage prøver hver måned over et helt år vurderer forvaltningen, at resultaterne kan sammenlignes over året og dermed bruges til at kunne vurdere det generelle billede af sundhedsrisikoen ved badning i havnen i forhold til de miljøfremmede stoffer.

Hvis et prøveresultat overskrider den vejledende grænseværdi for badevand, kan et eller flere badesteder blive lukket, indtil den vejledende grænseværdi for badevand, i form af en ny prøve, er dokumenteret overholdt. Forvaltningen er afhængig af laboratoriets svar på prøven, hvilket betyder, at der kan gå nogle dage før badestederne kan genåbne.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i september 2022, på baggrund af guidelines fra WHO, oplyst forvaltningen, at en vejledende grænseværdi for et kemisk stof i badevand kan tage udgangspunkt i en koncentration, der er 20 gange højere end drikkevandskvalitetskravet for stoffet. Det er vurderet med udgangspunkt i, at man aldrig vil komme til at drikke ret meget havvand i forbindelse med badning, men højst vil komme til at sluge lidt vand.

For nogle af de stoffer, som forvaltningen foreslår analyseret, er der ikke drikkevandskvalitetskrav. Forvaltningen vil i disse tilfælde anvende miljøkvalitetskrav til vandkvaliteten i vandmiljøet, som er fastsat på baggrund af de kemiske stoffers effekter på de dyr, der lever i vandet. Kravene er væsentlig strengere, end de samme stoffer vil være for mennesker, da de marine organismer er mere følsomme for kemiske påvirkninger end mennesker. Hvis analyseresultaterne for et stof, hvor der ikke er et drikkevandskvalitetskrav, overskrider miljøkvalitetskravet, vil forvaltningen kontakte Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en vurdering af resultatet i forhold til evt. sundhedsmæssige risici i forbindelse med badning.

Konsekvensen af at vælge at måle ved flere badesteder, end de udvalgte, er, at det vil blive væsentlig dyrere uden, at det nødvendigvis vil give et bedre vidensgrundlag.

Konsekvensen af at reducere antallet af stoffer, som måles, vil være, at der er risiko (om end meget lille) for, at der er fravalgte stoffer, som overskrider vejledende grænseværdier, uden at det dokumenteres.

Forvaltningen vil, såfremt prøvetagningsprogrammet finansieres, efter de første to år evaluere prøvetagningsprogrammet med henblik på eventuel justering af antallet af prøvelokaliteter og antal af analyseparametre.

Politisk handlerum

Det kræver finansiering, hvis kommunen skal igangsætte det foreslåede prøveprogram. Etablering af et måleprogram for miljøfremmede stoffer til overvågning af badevandskvaliteten er ikke lovpligtigt og kan derfor gennemføres på flere måder eller slet ikke gennemføres.

  • Hvis udvalget ønsker at henvise finansieringen af det foreslåede prøveprogram for miljøfremmede stoffer i badevandet til forhandlingerne om Budget 2025, forudsætter det ændringsforslag herom.
  • Udvalget kan også vælge at henvise finansiering på et andet prøvetagningsprogram, end hvad forvaltningen indstiller. Fx et prøvetagningsprogram, som omfatter alle badesteder, hvor der analyseres for et lavere eller højere antal miljøfremmede stoffer i prøverne. Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering til Budget 2025, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat.

Hvis udvalget ønsker, at indsatsen skal påbegyndes allerede i 2024, kan udvalget via ændringsforslag vælge at henvise finansiering for 2024 til Overførselssagen 2023/2024. Målingsprogrammet forventes i så fald at kunne påbegyndes i juni 2024.

Økonomi

Gennemførelse af prøvetagningsprogrammet for miljøfremmede stoffer vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering til programmet i kommende forhandlinger.

Forvaltningen skønner, at det vil koste ca. 530.000 kr. pr. år at gennemføre prøvetagningsprogrammet for de otte udvalgte badesteder. Forvaltningen har indhentet tilbud på prøvetagning og hver prøve koster ca. 5.500 kr. og vil skulle udføres 12 gange årligt.

Der indregnes udgifter til prøvetagning for nye badesteder i forbindelse med budgetforslag udarbejdet i   Kultur- og Fritidsforvaltningen. Hvis de bevilliges i kommunens budget, placeres budget til prøvetagning og analyser i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Den endelige afklaring af finansieringsbehovet i 2025 og fremadrettet vil blive foretaget, hvis der henvises finansiering af indsatsen til kommende forhandlinger. Indsatsen udføres udelukkende, hvis der findes finansiering.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen og vedtaget et ændringsforslag om at henvise finansiering af indsatsen til kommende forhandlinger, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat.

Udvalget orienteres ikke yderligere.


Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. december 2023

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at prøverne for miljøfremmede stoffer tages således, at bundlaget/bundnettet under badezonerne samt vind- og strømforhold indgår i prøvetagningen.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 6. 1 undlod at stemme.

For stemte: Ø

Imod stemte: A, C, F og V

Undlod at stemme: B

 

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 1. at-punkt:

”at der henvises finansiering til Overførselssagen 2023-2024, så det i løsning foreslåede prøvetagningsprogram kan igangsættes.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som nyt 3. at-punkt:

”at såfremt, der ikke afsættes finansiering i overførselssagen, henvises finansiering til Budget 2025, og at der i 2024 foretages de målinger, der kan indenfor driften.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten ønsker med vores ændringsforslag, at prøverne for miljøfremmede stoffer skal tages på en anden måde end prøverne for bakterier, da tungmetaller ofte er bundet til små slampartikler, der svæver i de nederste vandlag over bunden og ved særlige vind- og strømforhold kan blive hvirvlet højere op i vandet. Derfor skal bundlaget/bundnettet under badezonerne indgå i prøvetagningen og vind- og strømforhold skal registreres ved prøvetagning.”

Til top