Mødedato: 04.03.2014, kl. 09:00
Mødested: KolleKolle Konferencehotel

Teknik- og Miljøudvalgets studieture i perioden 2014 - 2017

Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om, hvilke rejser udvalget skal på i valgperioden 2014-2017.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at klimatilpasning, affaldshåndtering, fremkommelighed samt det gode storbyliv (arkitektur, attraktive byrum m.v.) skal være temaer, der skal arbejdes videre med som temaer for udvalgets studieture for valgperioden 2014-2017.

2. at der arbejdes videre med følgende fire studieture, således der gennemføres studietur til tre destinationer i Europa og én oversøisk destination i valgperiodens tredje år:

  • Holland 12.-15. august 2014
  • London / Bristol i 2015
  • Tokyo i 2016
  • Zürich i 2017

Problemstilling

Udvalgets studieture sker normalt med udgangspunkt i et givet tema. Det har forud for sidste valgperiode været kutyme, at Teknik- og Miljøudvalget tager på en årlig studietur. Tre af studieturene har haft europæiske destinationer, mens en studietur har været oversøisk. I sidste valgperiode ændrede Teknik- og Miljøudvalget praksis og sløjfede de europæiske destinationer til fordel for to oversøiske destinationer. Udvalget skal nu beslutte temaet for udvalgets studieture for valgperioden, og hvilken praksis, der skal anvendes i forhold til valg af destinationer.

Løsning

Studieture har dels et fagligt indhold, hvor forskellige destinationer kan give input til helt nye løsninger eller rumme inspirerende best practice på områder, som Købehavn i forvejen arbejder med. Studieture har desuden et socialt indhold, der skal være med til at styrke udvalgets politiske samarbejde.

Studieturenes frekvens

Af hensyn til det faglige indhold, og af budgetmæssige årsager, foreslår forvaltningen, at udvalget godkender den kutyme ift. frekvens og oversøiske ture, der var gældende i forrige valgperiode. Det vil sige, at udvalget i perioden 2014-2017 tager på maksimalt fire studieture, samt at én af disse ture bliver oversøisk.

Det tidligere udvalg valgte i stedet to oversøiske studieture, hvorfor udvalget ikke tog på europæiske studieture.

Teknik- og Miljøudvalgets seneste studieture gik til:

  • Shanghai fra 25. – 30. oktober 2010 (samlet pris 281.216 kr.)
  • Nordamerika fra 1. – 9. juli 2012 (samlet pris 436.399 kr.)

Når forvaltningen vurderer, at europæiske studieture i denne valgperiode vil være relevante, er det fordi flere af byerne nævnt nedenfor udmærker sig med særlige løsninger på udfordringer, der også er til stede i København. Der er således via studieture til europæiske destinationer mulighed for at få inspiration, der nemt kan omsættes til den københavnske hverdag.

Forvaltningen anerkender dog også, at oversøiske destinationer giver mulighed for at søge helt ny inspiration og viden i forhold til de løsninger, som København og andre europæiske storbyer arbejder med. Det forslås derfor, at der i 2016 arrangeres en oversøisk tur, der giver mulighed for at få mere overordnede visioner og ideer.

Studieturenes tema

Udgangspunktet for udvalgets studieture er, hvilke temaer udvalget ønsker at studere for at få inspiration til gode løsninger for København. Givet de gældende strategier for byen (fx Klimaplanen, Klimatilpasningsplan, Ressource- og Affaldsplan 2018 m.v.) samt kommende beslutninger i forhold til revision af parkeringsstrategien samt strategierne ”Miljømetropolen” og ”Metropol for Mennesker” foreslås det, at udvalget godkender, at hhv. klimatilpasning, affaldshåndtering, fremkommelighed samt det gode storbyliv skal være de temaer, der skal arbejdes videre med som temaer for udvalgets studieture for denne valgperiode.

Studieturenes destination

På baggrund af de foreslåede temaer for udvalgets studieture i 2014-2017 peger forvaltningen på følgende byer og lande som destinationer for udvalgets studieture, der alle rummer mulighed for at studere flere af de nævnte temaer.

  • Holland 12.-15. august 2014

Holland rummer spændende tiltag indenfor flere af de temaer der oplistes i ovenstående afsnit. I Grooningen og Den Haag er der gode muligheder for at blive inspireret i forhold til cykling, herunder cykelparkeringsanlæg og cykelservice. Derudover er Venlo regionen den første region i verden, der arbejder med ”vugge til vugge” tankegangen indenfor affald. Tillige er Holland langt fremme i forhold til håndtering af plast i affald. Endeligt er der i enten Rotterdam eller Amsterdam mulighed for at studere byliv og moderne arkitektur.

  • London / Bristol i 2015

London
Her kunne nogle af temaerne for studieturen være trængsel, betalingsring, fremkommelighed og den regionale transport. I London er man langt fremme i forhold til trafikledelse. Der vil også være mulighed for at besøge udsatte bydele og høre om lokale løsninger samt inddragelse af civilsamfundet i driften af byens grønne områder.

Bristol
Bristol er European Green Capital (EGC) i 2015 og rummer derfor en mængde konkrete klimatiltag. Københavns Kommune samarbejder i regi af (EGC) med Bristol. I Bristol er man særligt optaget af borgerinddragelsesprocesser, når det handler om at skabe det gode byliv og en grønnere by. Bristol har ligeledes erfaring med rekreativ udnyttelse af deres havn.
  • Tokyo i 2016

Tokyo er hovedstad i Japan, og der bor ca. 13 mio. mennesker. Noget af det, der kendetegner byen er dens nyere arkitektur og byrum, der er formet af byens historie, hvor tidligere jordskælv og bombardementer har lagt byen i ruiner. Tokyo har arbejdet bevidst med udbygning af gadetræer og grønne områder bl.a. gennem programmet "10 Year Project for Green Tokyo", der udløber i 2016. Tokyo arbejder med klimatilpasning og nedbringelse af byens CO2-udslip. Tokyo er kendt for velfungerende automatiske cykelparkeringsanlæg, kollektiv transport og innovative parkeringsløsninger. Håndtering af affald og renholdelse af byen er andre tematikker, hvor Tokyo har særlige løsninger. I 2020 skal Tokyo igen være OL-by og forberedelserne er gået i gang. En studietur til Tokyo vil kunne kombineres med en togrejse til en anden japansk storby fx Kyoto eller Hiroshima.

  • Zürich i 2017

Zürich ligger altid i toppen af Monocles liste sammen med København. Byen er kendetegnet ved høj kvalitet i forhold til arkitektur og byrumsløsninger. Zürich er også kendt for et velfungerende offentligt transportnet og innovative løsninger i forhold til byudviklingen og omdannelse af gammel industri til ny by. Byen har ligesom København en sø-/havnefront med bademulighed.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil på baggrund af udvalgets beslutninger i forhold til frekvens og temaer samt drøftelse af destinationer udarbejde en egentlig beslutningsindstilling indeholdende en konkret rejseplan for udvalget for denne valgperiode.


                            Pernille Andersen
                                                        / Peter Søndergaard

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 4. marts 2014

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen mhp. oplæg om to oversøiske studieture, hvor den ene går til Tokyo i 2016.
Til top