Mødedato: 03.12.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Navngivning af ny plads i Carlsbergområdet

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at en ny plads i Carlsbergområdet navngives som indstillet af Vejnavnenævnet.

Indstilling og beslutning

Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.    at en ny plads i Carlsbergområdet navngives Thorvald Bindesbølls Plads pr. 1. februar 2013

Problemstilling

Med lokalplan 432, Carlsberg II, bliver det muligt at omdanne Carlsbergområdet fra et industriområde til et bykvarter. Foruden bebyggelse etableres der en række pladser i området med henblik på at tilbyde bydelens beboere adgang til ophold og aktiviteter. Carlsberg Byen P/S ønsker en ny plads (markeret med rødt i kortbilag 1) navngivet i den nordlige del af området. Ønsket begrundes med dels et behov for at kunne orientere sig i områdets nordlige del, dels i et ønske om at være på forkant, når man starter byggerier rundt om pladsen og derfor får behov for at kunne etablere adresser.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget har tidligere godkendt pladsnavnene Bryggernes Plads, Ottilia Jacobsens Plads, Bag Elefanterne, Kammas Have, Malttorvet og vejnavnene J. C. Jacobsens Gade, Bryggerhesten, Olivia Hansens Gade samt havenavnene J.C. Jacobsens Have og Carl Jacobsens Have.
 

Bygningen (”Halmlageret”), der er beliggende på pladsen, har adressen Rahbeks Allé 15, men der er ikke adgang fra Rahbeks Allé til bygningen. Adgangen sker i dag fra Ny Carlsberg Vej. Det giver derfor god mening i forhold til at kunne orientere sig at give pladsen et officielt navn, som bygningen kan få ny adresse til. Lokalplanen har blandt andet udpeget denne bygning som bevaringsværdig. Foreløbigt er det planen at udleje den på midlertidig basis til forskellige aktiviteter.

 

Carlsberg Byen P/S oplyser, at der kommer flere nye veje i området, som skal navngives. Carlsberg forventer, at byggerierne omkring pladsen går i gang om 2-4 år.

  

Området er et af de store udviklingsområder i København. Vejnavnenævnet ønsker at videreføre navnesystematikken i området, der har navne med tilknytning til den tidligere bryggeriproduktion. Vejnavnenævnet ønsker samtidig en navnesystematik, der har relation til kunst og kunstnernavne med henvisning til Ny Carlsbergfondet og Ny Carlsberg Glyptotek. På den baggrund indstiller Vejnavnenævnet, at pladsen navngives Thorvald Bindesbølls Plads. Navnet har reference til både bryggeriproduktionen og til dansk kunst, og nævnet ønsker desuden at hædre Thorvald Bindesbøll.

 
Thorvald Bindesbøll
, 1846-1908, dansk arkitekt, kunsthåndværker og designer. Som formgiver og kunsthåndværker var han et af de frodigste og mest originale talenter inden for dansk kunsthåndværk. Han havde en meget omfangsrig produktion af dekoreret lertøj og leverede desuden tegninger til møbler, broderier, malerirammer, bogbind og etiketter, hvoraf etiketten til Carlsberg Pilsner, Hof, fra 1904 er den mest berømte. På Rådhuspladsen i København står et af hans mest markante monumenter, Dragespringvandet, udført i samarbejde med Joakim Skovgaard.(Kilde: Den store Danske, Gyldendals åbne encyklopædi.)

Navngivningen medfører, at adressen Rahbeks Allé 15 ændres til Thorvald Bindesbølls Plads 1.

 

Både fornavn og efternavn er med i navngivningen for at undgå enslydende vejnavne, idet der allerede findes en Bindesbøllsvej i Ordrup (efter arkitekten Gottlieb Bindesbøll).

 
Forslaget har været i høring hos Vesterbro Lokaludvalg og Carlsberg Byen P/S. Begge høringssvar er positive. Carlsberg Byen P/S oplyser, at de ”med stor glæde har konstateret, at Vejnavnenævnet indstiller at opkalde pladsen Thorvald Bindesbølls Plads. Glæden skyldes både at kunstneren med rette bør hædres på Carlsberg, men også at navnet er flot og attraktivt i forhold til de mange kommende boliger i området”. Vesterbro Lokaludvalg ”finder navnevalget heldigt, idet det peger på det store navn i dansk arkitektur. Det virker velvalgt til området med bygninger som er fredet som nationalt industrimindesmærke. Navnet knyttes dermed til de bygninger, der stadig i dag repræsenterer eksempler på stil og håndværk af høj kvalitet, og kan dermed virke som inspiration og forhåbentlig også målestok for fremtidig udbygning af området”.

Økonomi

Der er kun mindre økonomiske konsekvenser i forbindelse med opsætning af navneskilte, som afholdes inden for forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Når navnet er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, vil det blive offentliggjort. Ikrafttræden vil i overensstemmelse med beslutningen ske den 1. februar 2013.

 

Ayfer Baykal

Formand for Vejnavnenævnet

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde 3. december 2012
Indstillingen blev godkendt.
Til top