Mødedato: 03.10.2007, kl. 15:00

"Grøndalsvænge Allé" - forslag til lokalplan med kommuneplantillæg

"Grøndalsvænge Allé" - forslag til lokalplan med kommuneplantillæg

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 3. oktober 2007

 

 

Sager til beslutning

 

12.      "Grøndalsvænge Allé" - forslag til lokalplan med kommuneplantillæg

TMU 503/2007  J.nr. 2007-47387

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Borgerrepræsentationen forelægges forslag til lokalplan med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 med henblik på offentliggørelse. Forslagene omfatter boliger på nogle af Københavns Kommunes ejendomme ved Grøndalsvænge Allé, Hillerødgade og Grøndalsparken, der tidligere har været brugt af Københavns Vandforsyning m.fl.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at det besluttes, at den tidligere besluttede genbrugsstation ved Grøndalsvænge Allé (BR 736/05) flyttes til trekantsarealet ved Bispeengbuen/Borups Alle.

2.      at forslag til lokalplan "Grøndalsvænge Allé" vedtages med henblik på offentliggørelse.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.      at forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 for Grøndalsvænge Allé vedtages med henblik på offentliggørelse fælles med lokalplanforslaget.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

4.      at planforslagene offentliggøres i 2 måneder, og

5.      at borgermødet afholdes som orienteringsmøde.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2007

Lotte Thiim Bertelsen (F) stillede forslag om, at sagen udsættes.

 

For stemte 5 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Lotte Thiim Bertelsen (F), Winnie

Berndtson (U), Jepser Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O).

 

Imod stemte 5 udvalgsmedlemmer: Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

 

Da der var stemmelighed, blev forslaget ikke tiltrådt.

 

 

Morten Kabell (Ø) stillede ændringsforslag om, at sagen tilbagesendes til forvaltningen med

henblik på at indarbejde et ungdomshus, fx i den bevaringsværdige vandværksbygning.

For stemte 2 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø) og Lotte Thiim Bertelsen (F).

 

Imod stemte 7 udvalgsmedlemmer: Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Hamid El Mousti

(A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B), Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O).

 

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Winnie Berndtson (U)

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

         

Jesper Schou Hansen (V) stillede ændringsforslag om, at sagen tilbagesendes til forvaltningen.

                     

For stemte 2 udvalgsmedlemmer: Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O).

 

Imod stemte 6 udvalgsmedlemmer: Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Hamid El Mousti

(A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B) og Winnie Berndtson (U).

 

2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: Lotte Thiim Bertelsen (F) og Morten Kabell (Ø).

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

 

Winnie Berndtson (U) stillede ændringsforslag om, at det er en forudsætning for lokalplanens endelige vedtagelse, at der er fundet et erstatningsareal for en minikunstgræsbane.

 

For stemte 5 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Lotte Thiim Bertelsen (F), Winnie Berndtson (U), Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O).

 

Imod stemte 5 udvalgsmedlemmer: Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Hamid El Mousti

(A), Klaus Bondam (B) og Monica Thon (B).

 

Da der var stemmelighed, blev ændringsforslaget ikke tiltrådt.

 

 

Klaus Bondam (B) stillede ændringsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen finder en anden placering til en minikunstgræsbane, der har været forudsat placeret på trekantsarealet ved Bispeengbuen / Borups Alle.

 

For stemte 9 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Lotte Thiim Bertelsen (F), Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Klaus Bondam (B), Monica Thon (B), Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O).

 

Ingen stemte imod.

 

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: Winnie Berndtson (U).

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

 

Der blev stemt om indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag.

 

For stemte 6 udvalgsmedlemmer: Lotte Thiim Bertelsen (F), Johannes Nymark (A), Anne Vang (A), Hamid El Mousti (A), Klaus Bondam (B).

 

Imod stemte 4 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Winnie Berndtson (U), Jesper Schou Hansen (V) og Karin Storgaard (O).

 

Indstillingen blev anbefalet, idet Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen finder en anden placering for en minikunstgræsbane.

         

Protokolbemærkning fra Lotte Thiim Bertelsen (F) og Morten Kabell (Ø): "SF og Enhedslisten stemte for at sagen skulle udskydes, idet vi ønsker, at forvaltningen skulle undersøge, hvorvidt der kunne inkluderes et ungdomshus på Grøndalsvænge Alle."

 

Protokolbemærkning fra Lotte Thiim Bertelsen (F): " SF undlader at stemme for ændringsforslaget om tilbagesendelse til forvaltningen, idet vi ikke forstår tilbagevisningen til forvaltningen uden grund - hvad skal de så arbejde med?"

 

Protokolbemærkning fra Winnie Berndtson (U): "Winnie Berndtson undlod at stemme for formuleringen om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen finder en anden placering for en minikunstgræsbane, idet dette ikke garanterer, at der rent faktisk findes en placering, såfremt lokalplanen vedtages.

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har henholdsvis den 11. og 31. oktober 2006 drøftet redegørelse for igangsætning af lokalplanforslag "Grøndalsvænge Allé" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Grunden er af Borgerrepræsentationen reserveret til etablering af 5x5 boliger mv.

 

Lokalplanen skal fastlægge bebyggelsen til helårsboliger med mulighed for indretning af in stitutioner og kulturelle aktiviteter. Tillægget til kommuneplanen skal muliggøre et anvendelsesskift fra tekniske anlæg til boliger mv.

 

LØSNING

Lokalplanforslaget (bilag 5) omfatter ejendommene matr. nr. 123, 950, 1470 og 1471, samt 949, der er vejareal, alle Utterslev, København, Hillerødgade 91 og Grøndalsvænge Allé 11-21. Området fastlægges til boliger. En bygning på matr. nr. 123 Utterslev er erklæret bevaringsværdig og skal opretholdes til fx beboerhus, kulturelle aktiviteter eller relevant erhverv. En mindre del af matr. nr. 950 Utterslev er udlejet til Centralkomm­u­nernes Transmissionsselskab, CTR frem til år 2058 og skal fortsat kunne anvendes til teknisk anlæg. Lokalplanen skal fastlægge de byplanmæssige rammer og principper for et kommende byggeri. Der foreligger endnu ikke et projekt herfor.

I startredegørelsen var der vist modeller til illustration af forskellige principper for bebyggelse. I begge modeller var den tidligere vedtagne genbrugsstation indarbejdet. Model 1 viste boliger i 3 etager som rækkehusbebyggelse og model 2 boliger i 4-6 etager.

Det er (jf. bilag 3) undersøgt, om den tidligere besluttede genbrugsstation ved Grøndals­vænge Allé (BR 633/05) kan flyttes til "trekantsarealet" ved Bispeengbuen/Borups Allé Det fremgår af bilag 3, at det er mulig at indrette en genbrugsstation på det godt 5.000 m2 store "trekantsareal", samt at etablerer en acceptabel trafikbetjening af denne.

Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at den planlagte genbrugsstation ved Grøndals­vænge Allé flyttes til "trekantsarealet" ved Bispeengbuen/Borups Alle.

Den endelige udformning og indretning af genbrugsstationen vil i givet fald blive planlagt i samarbejde med Frederiksberg Kommune samt I/S Amagerforbrænding, som skal drive genbrugsstationen. Der vil endvidere ske en koordinering mellem Frederiksberg og Københavns kommuner om nødvendige planforslag mm. for genbrugsstationen.

I det foreliggende forslag muliggøres bebyggelse i 3-5½ etage med den højeste bebyggelse mod KPMG's kontorhus i 6 etager på naboejendommen mod øst. De i forslaget viste modeller er udarbejdet inden for rammerne af det udarbejdede kommuneplantillæg B3*, jf. nedenfor. Bebyggelsen vil kunne rumme ca. 270 boliger med en mindste størrelse på 75 m² og en gennemsnitlig størrelse på mindst 95 m². Højst 50 % af parkeringsdækningen må indrettes på terræn, fortrinsvis i den nordlige del af området, hvor der er et terrænspring til nabovillabebyggelsen på 1½ - 3m.

Forslaget til kommuneplantillæg (bilag 5) omfatter samme område som lokalplanforslaget. Der var i slutningen af 2006 en forudgående høring om ændring af kommuneplanens rammer. Bemærkningerne fra den forudgående høring er resumeret og vurderet i bilag 4. Tillægget skal ændre områdets anvendelse fra tekniske anlæg af offentlig/almen karakter med en bebyggelsesprocent på 60 (T2-område) til boliger med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og med særlige bestemmelser om bebyggelsens højde og om nedsat krav til friarealets størrelse (B3*-område).

Vurderinger i relation til Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister til miljøvurdering og til lov om miljøvurdering af planer og programmer fremgår af bilag 1.

Tilgængelighedsvurdering fremgår af bilag 2.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 15. december 2005 (BR 736/05) kapitalbevilling på 3,5 mio.kr. til de dengang vurderede kommunale anlægsudgifter til en genbrugsstation ved Grøndalsvænge Allé. Udgifter til en genbrugsstation kombineret med boliger på Grøn­dalsvænge Allé er ikke fastlagt, men det vurderers at kræve væsentlige merudgifter.

De kommunale udgifter til en genbrugsstation ved Bispeengbuen/Borups Allé er forløbig vurderet til 7- 8 mio. kr. ekskl. udgifter til vejbetjening. Udgifterne til den nødvendige vejbetjeningen er ikke estimerede, men skønnes beskedne med en vejbetjening alene fra Borups Allé. Der vil i givet fald på grundlag af en kommende projektering og en videre vurdering af trafikbetjening blive fremsat indstilling i 2008 om kapitalbevilling til genbrugsstationens etablering. De kommunale anlægsudgifter finansieres over det kommunale affaldsgebyr.

 

VIDERE PROCES

Planforslagene skal efter vedtagelse i Borgerrepræsentationen offentliggøres i 2 måneder. Efter denne periode fremlægger forvaltningerne indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

På baggrund af den videre projektering mm. vil Frederiksberg og Københavns kom­muner koordinere arbejdet med de nødvendige planforslag for genbrugsstationen ved Bispeengbuen/Borups Allé, samt arbejdet omkring VVM-screening, miljøvurdering, og miljøgodkendelse. Planforslag for genbrugsstationen forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i 2008.

 

BILAG

Vurderinger:

Bilag 1: Teknik- og Miljøforvaltningens og Økonomiforvaltningens positivlister til miljøvurdering samt lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Bilag 2: Tilgængelighedsvurdering.

Bilag 3: Flytning af genbrugsstation til Bispeengbuen/Borups Allé

Høring:

Bilag 4: Resumé og vurdering af henvendelser fra den forudgående høring om kommuneplantillæg for "Grøndalsvænge Allé"

Politisk behandling:

-

Øvrige bilag:

Bilag 5: Lokalplanforslag med tilhørende forslag til kommuneplantillæg.

 

 

 

Claus Juhl                                               Hjalte Aaberg


 

Til top