Mødedato: 03.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan Christiansholm (Papirøen) med tillæg til Kommuneplan 2015, Christianshavn, Fællesindstilling

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Christiansholm” (Papirøen) med tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanen skal muliggøre et nyt bykvarter med et vandkulturhus.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Christiansholm” (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2) og ændringer som beskrevet under afsnittet Løsning, jf. bilag 6 Notat om henvendelser modtaget i høringsperioden.
     
    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at vedtage tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 1) med ledsagende miljørapport (bilag 2).

    Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  3. at Borgerrepræsentationen lægger lokalplan ”Christiansholm” (bilag 1) med miljørapporten til grund for disponering af arealer til kultur- og fritidsformål på øen.

Problemstilling

Grundejer ønsker at udvikle Christiansholm til et nyt unikt bykvarter med boliger og publikumsorienteret serviceerhverv. I tilknytning hertil ønsker kommunen at opføre et vandkulturhus. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 10. november 2016 og har været i høring fra den 23. november 2016 til den 26. januar 2017. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 47 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplanen muliggør et nyt bykvarter på Christiansholm i Københavns Havn. Bykvarteret udformes med en række haller, hvorpå der etableres en åben karré omkring et grønt indre byrum. Offentlige tilgængelige byrum, promenader og træbrygger med direkte adgang til vandkanten samt en stuetage med publikumsorienterede funktioner skal sikre et levende bykvarter. I forhold til adgangsforhold til øen henvises til bilag 10, der blev udarbejdet til vedtagelsen af lokalplanforslaget.

Borgermøde

På borgermødet den 7. december 2016 deltog ca. 140 borgere. Temaer, der blev drøftet, var bl.a. trafik, arkitektur, offentlig service. Da emnerne også er fremkommet i høringsperioden fremgår Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger nedenfor. Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 8.

Høring

De 47 modtagne henvendelser vedlægges som bilag 5. I bilag 6 er henvendelserne refereret med Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg– bilag 5, nr. 46 og 24: Christianshavn Lokaludvalg finder, at flere af udvalgets ønsker er tilgodeset med lokalplanforslaget. Derudover har lokaludvalget følgende bemærkninger: Ønske om forbud mod brændefyring og brændeovne, et byens hus istedet for en kunsthal, bro eller lign. for at erstatte dæmning, shuttleforbindelse til nærområderne, transport af byggematerialer ad vandvejen, at en trafikanalyse udarbejdes, samt at al unødig trafik og parkering fjernes fra terræn.

Indre By Lokaludvalg ønsker et ekstra borgermøde, idet der deltog ca. 140 borgere, og Teknik- og Miljøforvaltningen havde afsat for lidt tid til debat på mødet i december. Udvalget ønsker en bilfri ø og mener, at bebyggelsen mod havnen er tung og lukket. Derfor ønskes maksimalt fem etager og lavere tårne, der placeres mod nord og øst, samt ingen husbåde.  

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Brændeovne kan ikke reguleres gennem lokalplanen, men kan aftales i de enkelte lejer-/ejerforeninger. Lokalplanen giver mulighed for at indrette offentlige og private publikumsorienterede funktioner i stueetagerne og hindrer således ikke en kunsthal eller andre kulturelle aktiviteter. Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at erstatte dæmningen med en bro, jf. nedenfor. Lokalplanen hindrer ikke en shuttleforbindelse, men der er ingen konkrete planer herom. Indretning af byggeplads sker i forbindelse med byggesagen, og transport af materialer ad vandvejen vil indgå som mulighed.  Forvaltningen er enig i, at det var et velbesøgt møde. Da der i løbet af processen om Christiansholm har været afholdt flere borgermøder, følgegruppemøder med lokaludvalgene, inddragelse af borgerpanelet samt gademøder, er det forvaltningens opfattelse, at der har været gode muligheder for borgere og andre interessenter til at drøfte sagen og give udtryk for synspunkter. Forvaltningen vurderer derfor ikke, at der er et behov for at afholde et ekstra borgermøde. Se referat fra borgermødet i bilag 8. I bilag 7 er trafikanalyse for Holmen vedlagt, se også nedenfor under afsnittet om trafik. Al parkering sker i kælder, og der bliver ikke mulighed for kørsel inde i området, men der vil være enkelte afsætningspladser. Forvaltningen foreslår, at mulighed for husbåde i Trangraven og Proviantgraven udgår, og bestemmelse og tegning nr. 3 derfor rettes. I forhold til bebyggelsesplanen (se lokalplantegning nr. 4, side 36 i bilag 1) har forvaltningen kommenteret under borgernes henvendelser.

Bemærkninger fra Radius, Energinet og HOFOR: De to ledningsejere gør opmærksom på, at der er vigtige forsyningsledninger, der er meget omkostningstunge og teknisk meget vanskelige at flytte.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Som følge af bemærkningerne foreslås, at det sydøstlige byggefelt B justeres, som vist på tegning 4, bilag 9, samt at der tilføjes en kommentar til bestemmelsen om, at en bro først kan etableres ved fornyelse af ledningsnettet.

Bemærkninger fra Københavns Museum: Foreslår, at Kedelhuset samt portnerbygningen bevares. Endvidere bemærkes, at Trangraven er fredet, og at træbrygge mv. forudsætter en dispensation. Desuden bør lokalplanens redegørelse udbygges med et afsnit om øens historie.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger: Kedelhuset fastlægges som bevaringsværdig. Portnerbygningen udpeges ikke som bevaringsværdig, idet bygningen ikke er udpeget med høj bevaringsværdi, og da bevaring vil betyde en ny bebyggelsesplan og nyt projekt. Forvaltningen foreslår, at bestemmelsen om træbrygger tilføjes, at træbryggen og spunsning skal ske under hensyntagen til den bevaringsværdige bebyggelse samt at der knyttes en kommentar om fredning af Trangraven, og at redegørelsen udbygges med flere historiske betragtninger. Se ændringer i bilag 6.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Ønske om bro/gennemsejling.
  2. Ønsker om funktioner som svømmehal, kunsthal, byens hus.
  3. Synspunkter om arkitektur, højder og tæthed.
  4. Trafik: Bekymring for mere trafik, konflikter mellem gående og cyklister.
  5. Boliger: Ønske om almene boliger, senior boliger, frygt for tilflytning af kun bedrestillede.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen er enig i bemærkningerne om de positive effekter ved etablering af en bro, men den er ikke realiserbar på nuværende tidspunkt, idet der ligger væsentlige forsyningsledninger inde i dæmningen, som er meget vanskelige at flytte.
  2. Lokalplanen muliggør publikumsorienterede funktioner i stueetagen, herunder svømmehal, kunsthal og byens hus.
  3. Forvaltningen forstår de forskellige holdninger, der er til det arkitektoniske udtryk, men finder samtidig, at lokalplanen er baseret på et grundigt studie af bebyggelsesmuligheder, og at det foreslåede er et udtryk for en arkitektur, der passer til Christiansholm og omgivelserne.
  4. Der er udarbejdet en trafikanalyse, jf. bilag 7, der viser, at stigning i trafikken holder sig inden for rammerne af beslutningerne i forbindelse med trafiksanering af Prinsessegade.
  5. Lokalplanen muliggør både store og små boliger samt almene boliger.

Forslag til ændringer

På baggrund af høringen foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at byggefelt B justeres på tegning 4 og den tilhørende bestemmelse tilrettes i overensstemmelse hermed. Endvidere foreslås, at der tilføjes en kommentar om mulighed for at etablere bro mv. samt kommentar om fredning af Trangraven i forbindelse med etablering af træbrygger. Der reduceres på muligheden for at placere husbåde, idet husbåde i Trangraven og Proviantmagasingraven udgår. Det præciseres desuden, at der kan etableres indskudte dæk i begrænsede dele af hallerne, såfremt det kan ske uden at kompromittere oplevelsen af de store hal-rum, sådan som det fx i dag kendes fra den midlertidige indretning af Copenhagen Street Food, hvor der er delvist indskudte etager i nogle dele af hallen. Der vil blive taget stilling hertil som led i byggesagsbehandlingen. Herudover foreslås mindre tekniske justeringer og rettelser, som beskrevet i bilag 6. Redegørelsen tilføjes et historisk afsnit under ’Lokalplanområdet og Kvarteret’. De konkrete ændringer fremgår af bilag 6.

Trafik
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en trafikanalyse, der redegør for den samlede trafikale påvirkning af Holmen og Christianshavn set i forhold til den seneste tids nybyggeri og de kendte planer for den kommende byudvikling i området. Denne analyse viser, at der samlet set vil blive genereret mere trafik på 750 bilture/årsdøgntrafik (ådt) til/fra Christiansholm, Basecamp, Kuglegården og Dokøen, når disse udviklingsområder er fuldt udbygget. Hertil kommer, at der er sket en generel stigning på 1.000 bilture mellem Christiansholm og Holmen som følge af nedlæggelse af busslusen i Prinsessegade. Dermed holder trafikken sig inden for den forudsætning om en maksimal stigning på 1.800 bilture, der blev lagt til grund for beslutningen om trafiksaneringsprojektet af Prinsessegade, se bilag 7. Da trafikbelastningen er tæt på den forudsatte maksimale stigning, vil yderligere udvikling af Holmen og Nyholm kræve særlige overvejelser om håndtering af trafikken hertil. Det kan fx være flere hastighedsdæmpende foranstaltninger, begrænsninger for kørsel eller genindførelse af bussluser, der i forbindelse med en yderligere udvikling skal tages stilling til. En østlig ringvej og havnetunnel er ikke indgået i overvejelserne, men indeholder muligheder for at ændre grundlæggende på trafikscenariet ved yderligere byudvikling i bydelen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Partnerskabsaftalen, bilag 10, er opdateret, idet en hensigtserklæring fra By & Havn, bilag 11 vedr. arkitektonisk kvalitet, bevaring og genbrug af konstruktioner og om broer/maritime og rekreative faciliteter i området tilgodeser erklæringerne i den tidligere udgave af partnerskabsaftale.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

           Peter Stensgaard Mørch         Pernille Andersen        Mette Touborg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. april 2017

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”.

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

 
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforsalg (ÆF2):
”At der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod: A, B, F, V og Ø.

 
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag om et nyt supplerende at-punkt (ÆF3):
”At Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at udarbejde en indstilling til politisk behandling med konkrete forslag til trafiksanering af Prinsessegade.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med otte stemmer mod nul. Tre undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: C, I og V.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at der af sikkerhedsmæssige årsager bør være minimum to adgangsveje og dermed flugtveje fra Christiansholm (Papirøen)”.

Til top