Mødedato: 03.04.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Anlæg af cykelruten Svanemølleruten, Østerbro

Se alle bilag

For at forbedre cykelforholdene på Østerbro skal der tages stilling til projektforslag for de sidste dele af Svanemøllerutens etape 3 og 4 og til sammenlægning og frigivelse af bevillinger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,                              

  1. at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og anlæg af de sidste dele af Svanemøllerutens etape 3 og 4, jf. bilag 3A-G.
  2. at der i projektet nedlægges to parkeringspladser i gul betalingszone, jf. bilag 4.


    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at der frigives en anlægsbevilling på 6,8 mio. kr. til anlæg af dele af Svanemøllerutens etape 4. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær anlæg i 2017, jf. Økonomiafsnittet.
  4. at bevillingen til at anlægge Svanemølleruten etape 3 på 4,6 mio. kr. fra Borgerrepræsentationens beslutning 14. marts 2013 lægges sammen med bevillingen til anlæg af Svanemøllerutens etape 4 på 10,0 mio. kr. fra Overførelsessagen 2013-2014.

Problemstilling

Ved ”Kickstart København” (BR 20. maj 2010) (A, B og F) blev 100 mio. kr. afsat til ”Cykelpakke Østerbro”, og ved Borgerrepræsentationens beslutning 14. marts 2013 blev 4,6 mio. kr. omdisponeret fra projektet ”Randersgades forlængelse” til etablering af Svanemøllerutens 3. etape, herunder en cykelsti på Sibeliusgade mellem Edward Griegsgade og Bellmansgade i den sydlige side,  hvor fortovet er bredt.

Med Overførelsessagen 2013-2014 (BR 8. maj 2014) (A, B, F, O og Ø) blev 12 mio. kr. afsat til ”Bedre cykelforbindelser”, heraf 10,0 mio. kr. til projektering og anlæg af etape 4.

Der skal tages stilling til projektforslag for de sidste dele af Svanemøllerutens etape 3 og etape 4, frigivelse af anlægsmidler til etape 4 og til sammenlægning af bevillinger, så projektet kan sættes i gang og administrationen forenkles.

Løsning

Når Svanemølleruten er fuldt etableret i 2017, kan der cykles fra Ryparken Station til Langelinjebroen i grønne omgivelser. 4000-6000 cyklister i døgnet forventes at bruge ruten.

1. og 2. etape af Svanemølleruten fra Langelinjebroen og videre til Østerbrogade blev anlagt i 2013, jf. bilag 1A. Borgerrepræsentationen godkendte 10. november 2016 projektforslaget for de første dele af etape 3 og 4 fra Bellmansgade til Kildevældsparken, jf. bilag 1B, som forventes anlagt i april 2017.

Etape 3 er tre år forsinket på grund af sammenhængen med etape 4 og dialog med politiet om nedlæggelse af parkeringspladser. Etape 4 er seks måneder forsinket på grund af forhandlinger med private grundejere. Forvaltningen orienterede herom på Borgerrepræsentationens møde 10. november 2016 og på Teknik- og Miljøudvalgets møde 7. marts 2017 ved 1. reperiodisering.

Projektforslaget for de sidste dele af etape 3 og 4 fra Østerbrogade til Bellmansgade og fra Borgervænget til Ryparken Station fremgår af bilag 3. Forslaget vil forbedre fremkommeligheden og trygheden for cyklister på strækningen fra Østerbrogade frem til Ryparken Station.

Østerbrogade - Bellmansgade, jf. bilag 2A-C og 3A-C

Som besluttet af Borgerrepræsentationen 14. marts 2013 har forvaltningen undersøgt muligheden for at anlægge en cykelsti mellem Edward Griegsgade og Bellmansgade.  Anlæg af en cykelsti forudsætter imidlertid, at der nedlægges 27 parkeringspladser. Politiet kan ikke give tilladelse til at nedlægge parkeringspladserne, da politiet vurderer, at det vil give problemer med kørsel rundt i gaderne for at finde parkeringsplads og risiko for ulovligt parkerede biler. Dette kan give problemer med afviklingen af trafikken i gaden, som også skal betjene busser til og fra Movias garageanlæg.  

Forvaltningen har derfor som alternativ til anlæg af en cykelsti udarbejdet et projektforslag med to busvenlige cirkelbump, jf. bilag 3B-C. Bumpene kan give en mindre forringelse af fremkommeligheden for cyklisterne i retning fra Bellmansgade mod Østerbrogade i forhold til i dag, da cyklisterne skal cykle over de to bump, men forvaltningens erfaring er, at bump stadig vil give større tryghed for cyklisterne, da hastigheden for biler og busser sættes ned.

På Sibeliusgade mellem Østerbrogade og Edward Griegsgade etableres cykelbaner i begge sider og cykelsti ud for busstoppestedet Sibeliusgade 5. Ved Edward Griegsgade udbygges det østlige fortovshjørne, den eksisterende midterhelle nedlægges, og krydsprioriteringen ændres til vigepligt fra Edvard Griegsgade. Løsningen medfører nedlæggelse af to p-pladser ud for Sibeliusgade 9, jf. bilag 4.

Borgervænget – Ryparken Station, jf. bilag 2D-G og 3D-G

Mellem Borgervænget og indkørslen til Lyngbyvej 100 etableres en dobbeltrettet cykelsti og med belysning for at øge trygheden. Ruteføringen er fastlagt i Lokalplan 460 Borgervænget II, og efter aftale med grundejerne anlægges og tinglyses cykelstien på matriklerne 5971, 5614 og 5873b. For at skabe adgang til matrikel 5971’s parkeringsplads, rykkes indkørslen, så adgangen foregår via matrikel 6008. Færdselsretten tinglyses på matrikel 6008 efter aftale med grundejer. Eksisterende skure fjernes og erstattes med nye andre steder på ejendommen efter aftale med ejeren.

Konsekvenser for træer

Projektforslaget forudsætter, at 18 træer fældes – 17 piletræer (8 år) og et mindre asketræ (10 år), jf. bilag 3E. Det er nødvendigt at fælde træerne for at etablere indkørsel til parkeringspladsen på matrikel 5971, og for at ejendommen fortsat kan have det antal parkeringspladser, som er fastsat i lokalplanen. Ingen af de 18 træer er fredede, bevaringsværdige eller ikoniske, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016). Der plantes ca. 300 mindre træer (hvidtjørn, hassel, hyld, æble, mirabel, bærmispel og syren) og buske på et areal i den nordlige ende af matrikel 5971.

Konsekvenser for parkeringspladser
Borgerrepræsentationen godkendte 14. marts 2013 nedlæggelse af 30 pladser på hele etape 3 fra Østerbrogade til Bellmansgade. Efter dialogen med politiet er strækningen Østerbrogade - Bellmansgade omprojekteret, og der nedlægges kun to pladser ud for Sibeliusgade 9. Nedlæggelsen sker i gul betalingszone. Belægningsprocenten i foråret 2016 var 92 % kl. 12, 103 % kl. 17 og 106 % kl. 22.

Høring

Politiet har godkendt projektforslaget.  

Østerbro Lokaludvalg ønsker hastighedsdæmpende foranstaltninger på Sibeliusgade. Forvaltningen har indarbejdet to busvenlige vejbump mellem Bellmansgade og Edward Griegsgade. Østerbro Lokaludvalg ønsker ligeledes, at de parkeringspladser, der nedlægges, oprettes igen i nærområdet. Forvaltningen har undersøgt, om det er muligt at optimere parkeringsforholdene på de nærmeste veje. Det er ikke muligt, fordi parkeringsmulighederne i området i forvejen er meget begrænset. Endelig ønsker Østerbro Lokaludvalg en anden ruteføring mellem Kildevældsparken og Ryparken Station, så ruten i stedet løber via Borgervænget, Hans Knudsens Plads og Lyngbyvej til Ryparken Station. Forvaltningen kan oplyse, at ruteføringen er fastlagt efter Lokalplan 460 Borgervænget II, og at hensigten er at lede cyklisterne udenom den stærkt befærdede Lyngbyvej og Hans Knudsens Plads. Høringssvar og forvaltningens kommentarer fremgår af bilag 5.

Økonomi

På Borgerrepræsentationens møde 14. marts 2013 blev 4,6 mio. kr. omdisponeret fra projektet Randersgades forlængelse til etablering af Svanemøllerutens 3. etape, jf. bilag 6. Alle midler til finansiering af etape 3 er tidligere frigivet.

I Overførselssagen 2013-2014 (BR 8. maj 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 10,0 mio. kr. til projektering og anlæg af Svanemøllerutens etape 4, jf. bilag 6 om tidligere frigivelser. Med denne indstilling skal de resterende 6,5 mio. kr. (2014 p/l) frigives til detailprojektering og anlæg af dele af etape 4. De 6,5 mio. kr. (2014 p/l) svarer til 6,8 mio. kr. i 2017 p/l.

De to bevillinger på henholdsvis 4,6 og 10 mio. kr. lægges sammen til én bevilling. Dette vil forenkle styringen for forvaltningen, rådgivere og entreprenører. Med en sammenlægning af de to bevillinger har Svanemølleruten et samlet anlægsbudget på 14,6 mio. kr. Sammenlægningen medfører ikke ændringer i de tidligere besluttede ibrugtagningstidspunkter for etape 3 og 4.

Det afledte årlige indtægtstab ved nedlæggelse af to parkeringspladser i gul zone er på 7.400 kr. (2017 p/l). Anlægsprojektet forventes at ville påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens driftsøkonomi med ca. 85.000 kr. (2017 p/l) pr. år. Indtægtstabet og de øgede driftsudgifter søges finansieret i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018.

Videre proces

Anlæg forventes udført i perioden fra juni til oktober 2017.

 

Pernille Andersen                                    

                                                      /Anders Møller     

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. april 2017

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”At der etableres erstatningsparkeringspladser i nærområdet og indenfor projektets økonomi.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med tre stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

1. og 2. at-punkt blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

3.og 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder det unødvendigt med dette projekt, når det forudsætter fældning af 18 træer og nedlæggelse af parkeringspladser med en belægningsprocent på over 100 procent.”

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre noterer med beklagelse, at der ikke er opbakning til en løsning, hvor træerne bevares.”

Til top