Mødedato: 02.04.2008, kl. 15:00

Klimaindsats: Klimarigtige køretøjer

Se alle bilag

Klimaindsats: Klimarigtige køretøjer

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. april 2008

 

 

Sager til beslutning

 

22.      Klimaindsats: Klimarigtige køretøjer

TMU 139/2008  J.nr. 2008-15357

 

 

 

Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til igangsættelse af projekt med miljø- og klimavenlige kommunale køretøjer. Projektet lanceres i forbindelse med FN´s klimatopmøde i 2009.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 


Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at der igangsættes et udviklingsprojekt med el-køretøjer drevet via brintbrændselsceller og batterier

2.      at der i 2008 gives en tillægsbevilling på 1,0 mio. kr. (2008 p/l) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær drift (funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn). Til finansiering heraf overføres 1,0 mio.kr. fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles rammepuljer (funktion 6.45.51.1 Driftspulje til Klimatopmødet)

3.      at der i 2009 gives en anlægsbevilling på 13,0 mio.kr. (2008 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3. Til finansiering heraf indarbejdes 13 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme, Ordinær anlæg, der modsvares af en reduktion i Økonomiudvalgets budgetramme, Fælles anlægspuljer

4.      at udvalgene umiddelbart efter sommerferien 2008 orienteres om projektets fremdrift eller får fremlagt en ny indstilling vedr. anvendelse af midlerne til forsøg med alternative elbilløsninger, såfremt det mod forventning vurderes umuligt at skabe de nødvendige brintpartnerskaber eller statslig medfinansiering til brintprojektet.

 

PROBLEMSTILLING

København har som mange andre europæiske storbyer problemer med stigende CO2-udledning fra trafikken, overholdelse af grænseværdier for luftkvalitet og for høje støjniveauer. Transportsektoren er i dag næsten 100 % afhængig af olie og forbruger 60 % af den olie, der anvendes i Danmark.

 

LØSNING

Borgerrepræsentationen har i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2008 taget til efterretning, at der afsættes midler til afprøvning og udvikling af brintbrændselsceller i køretøjer. Som udløber af budgetforhandlingerne for 2008 er der fremlagt en principindstilling om at afsætte i alt 14 mio. kr. fordelt over årene 2008 og 2009 til forsøg med brintbrændselsceller i kommunale køretøjer som en del af klimaindsatsen.

 

Kommunens initiativ støtter op om igangværende danske og internationale brintprojekter. Der er således etableret et dansk netværk, 'Hydrogen Link', for forskning, udvikling og demonstration af brint- og brændselscelleteknologi til transport. Der deltager mere end 100 virksomheder, organisationer, myndigheder og institutioner i netværket, hvoraf 30-40 er aktive i konkrete udviklingsprojekter. Regeringen har etableret et brint- og brændselscellepartnerskab som led i den miljøteknologiske satsning. Partnerskabet har netop offentliggjort den nationale strategi for brint og brændselsceller i transportsektoren frem mod 2025, hvori det fremgår, at Danmark har særlige muligheder for at gøre sig internationalt gældende.

 

Anvendelse af el i transportsektoren er en optimal fremtidsløsning af trafikkens globale og lokale miljøproblemer i form af luftforurening, støj, klimapåvirkninger og olieafhængighed. Fremtidens eldrevne biler forventes langt overvejende at blive drevet via en kombinationsløsning af brintbrændselsceller og batterier. Det skyldes, at teknologien for brændselsceller er nået længere, end den er for batterier. Brændselscellerne sikrer, at bilen får længere rækkevidde på en optankning samt mulighed for en kort optankningstid svarende til optankningstiden for benzin- og dieselbiler. EU-Kommissionen har derfor foreslået at afsætte 3,5 mia. kr. til afprøvning af brintteknologi. Endvidere er der flere muligheder for statslig støtte til brintprojekter via EUDP-midlerne, Globaliseringspuljen samt forsøgsordninger med elbiler jf. energiaftalen 2008-2011.

 

Som Miljømetropol og værtsby for FN's Klimatopmøde i 2009 har København fokus på trafikkens miljøbelastning. Derfor anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, at der iværksættes et storstilet projekt med brint i transportsektoren. Med forventet statslig medfinansiering lægges der op til lancering af ca. 16 brintdrevne personbiler, seks større arbejdskøretøjer og evt. en minibus i forbindelse med klimatopmødet.

 

Flere olie- og energiselskaber har udvist interesse for at etablere og drive en brinttankstation i København, såfremt kommunen investerer i minimum 10-15 brintkøretøjer. Erfaringsmæssigt tager myndighedsbehandling og etablering af en brintstation ca. et år. Tankstationen og brintkøretøjerne vil således kunne blive driftsklar til klimatopmødet. Som projektresultat vil Københavns Kommune stå som ejer af en række brintkøretøjer, men ikke af tankstationen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen vil allerede inden sommerferien tilstræbe at opnå en klar tilkendegivelse fra private aktører og fra statens side om medfinansiering. Den endelig tilbagemelding om tildeling af statslige EUPD-midler kan trække ud til august 2008.

 

Skulle der imod forventning ikke kunne etableres medfinansiering til projektet, vil kommunen iværksætte et alternativt projekt i form af eldrevne køretøjer som f.eks. plug-in hybrid. Hybrid elbiler/plug-in har en kombineret el- og forbrændingsmotor, som sikrer, at bilerne kører længere på literen end normale benzindrevne biler. De kan dog ikke blive helt forureningsfrie som batteri- og brintbrændselscellebilerne.

 

ØKONOMI

Der er behov for en anlægsbevilling på 13 mio. kr. på nuværende tidspunkt, da kommunen skal kunne dokumentere egenfinansieringen i forbindelse med økonomiforhandlingerne med staten og erhvervslivet. Der vil i 2008 blive anvendt 1 mio. kr. til projektudredning og partnerskabsdannelse med erhvervslivet. Finansieringen findes på hhv. Økonomiudvalgets bevilling, Fælles rammepuljer (driftspuljen vedr. Klimatopmødet) og Økonomiudvalgets bevilling, Fælles anlægspuljer (funktion 6.45.51.1 Anlægspulje vedr. Klimatopmødet). Læs mere om økonomi og projektorganisering i bilag 2. Der tages forbehold for Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2009.

Der er i projektet ikke taget stilling til hvilken institution i Københavns Kommune, der vil få overdraget ejerskabet for køretøjerne. Hvis køretøjerne skal overgå til almindelig drift efter klimatopmødet, skal der tages stilling til finansieringen af de tilhørende driftsudgifter i forbindelse med budget 2010.

 

VIDERE PROCES

Efter sommerferien i 2008 vil udvalgene få fremlagt en orientering om status for projektet med brintbrændselsceller i køretøjer. Hvis det vurderes, at det imod forventning ikke kan lykkes at skabe de nødvendige brintpartnerskaber, fremlægges i stedet en ny indstilling til Borgerrepræsentationen omkring anvendelse af de afsatte midler til forsøg med elbiler.

 

 

BILAG

  1. Miljøvurdering
  2. Brintkøretøjer med tilhørende økonomi

 

 

 

Claus Juhl                                                 Hjalte Aaberg



 

Til top