Færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere: Orientering om status vedr. nuværende aftale fra maj 1998 mellem H:S og Sundhedsforvaltningen og forslag til revideret aftale
Færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere: Orientering om status vedr. nuværende aftale fra maj 1998 mellem H:S og Sundhedsforvaltningen og forslag til revideret aftale
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 30. januar 2003
4. Færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere: Orientering om status vedr. nuværende aftale fra maj 1998 mellem H:S og Sundhedsforvaltningen og forslag til revideret aftale
SOU 297/2002 J.nr. 61/98
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om status vedr. oprindelig aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte til efterretning
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslaget til en revideret aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte københavnere
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at den nuværende månedsvise orientering om status vedr. ventende hospitalsindlagte til Sundheds- og Omsorgsudvalget ophører
at Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2003 forelægges forslag til, hvilke målepunkter der kan anvendes ved opfølgning på aftalen, samt hvorledes data skal være tilgængelige
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på mødet den 22. juni 1998 aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om reduktion i antallet af færdigbehandlede patienter godkendt til plejehjem.
Af indstillingen til det nævnte møde fremgår bl.a., at "målsætningen er, at der maksimalt er 50 plejehjemsgodkendte indlagt på hospital ved årets udgang (1998), og at maksimalt 10% godkendes og tilflytter plejehjem direkte fra hospital".
De vigtigste tendenser efter indgåelse af aftalen har været et jævnt faldende antal ventende indtil sommeren 2000. Herefter steg antallet af indlagte ventende igen som følge af Borgerrepræsentationens beslutning om lukning af 6 plejehjem pr. 1. januar 2001. Stigningen var markant i efteråret 2000 og nåede sin kulmination omkring årsskiftet 2000/2001. Herefter har ventelisterne vist en generel om end langsomt faldende tendens.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte i mødet den 20. juni 2002 (SOU 143/2002) indstilling fra Sundhedsforvaltningen om revision af aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen.
Sundhedsforvaltningen har på denne baggrund sammen med H:S Direktionen udarbejdet et forslag til ny aftale. Aftalen sætter fokus på at give færdigbehandlede københavnere i H:S et tilbud i Sundhedsforvaltningens regi senest 14 dage efter færdigbehandlingstidspunktet.
Sundhedsforvaltningen foreslår, at de nuværende månedsvise orientering om status vedr. ventende hospitalsindlagte, som Sundheds- og Omsorgsudvalget får forelagt, ophører.
Som nævnt i implementeringsplanen foreslår Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2003 forelægges forslag til, hvilke målepunkter der kan anvendes ved opfølgning på aftalen, samt hvorledes data skal være tilgængelige
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på mødet den 22. juni 1998 aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om reduktion i antallet af færdigbehandlede patienter godkendt til plejehjem.
I 1994 blev iværksat en handlingsplan for nedbringelse af plejehjemsgodkendte indlagt på hospital ventende til plejehjem. Målsætningen med planen var at nedbringe antallet af ventende til 75 og medianventetiden - den typiske ventetid - for hospitalsindlagte indflyttet på plejehjem til 14 dage. Det var ligeledes en målsætning, at flest muligt skulle godkendes til ældreegnet bolig i deres eget hjem og tilflytte plejeboligen herfra.
Målsætningerne er blevet fulgt månedsvist. Antallet af ventende lå på knap 130 i gennemsnit for 1997 og var stigende i starten af 1998, således at der pr. 31. marts 1998 var 168 ventende. Mere end 50% af de indlagte godkendtes til plejebolig under indlæggelsen, hvilket lå over det forventede niveau.
Det blev på den baggrund aftalt mellem Sundhedsforvaltningen og H:S Direktionen, at der skulle udarbejdes en ny handlingsplan.
Af indstillingen til mødet den 22. juni 1998 fremgår bl.a., at "målsætningen er, at der maksimalt er 50 plejehjemsgodkendte indlagt på hospital ved årets udgang (1998), og at maksimalt 10% godkendes og tilflytter plejehjem direkte fra hospital". Den oprindelige aftale fra 14. maj 1998 vedlægges som bilag 1.
Status for den følgende periode frem til i dag
Månedstallet for antal ventende på hospital for de seneste 5 år fremgår af bilag 2. I det følgende kommenteres og uddybes stigninger og faldende tendenser i perioden fra aftaleindgåelse og frem til i dag.
Siden aftalens indgåelse har hensigten med aftalen frem til sommeren 2000 delvis været indfriet, idet antallet af ventende faldt til et niveau omkring 55 – 60 ventende indlagte i april og maj 2000. Den 13. juni 2000 vedtog Borgerrepræsentationen imidlertid at lukke i alt 6 plejehjem som et led i plejeboligtilpasningen med udgangspunkt i det faldende antal ældre i København.
I forbindelse med de vedtagne lukninger af de 6 plejehjem (364 boliger) til gennemførelse pr. 1. januar og 1. april 2001 steg ventelisten for plejehjemsgodkendte, idet der skulle anvises erstatningsboliger til de fleste beboere på de 6 lukningsberørte plejehjem. Genhusningen af de berørte beboere medførte en stigning blandt såvel indlagte ventende som hjemmeboende ventende. Stigningen var markant i efteråret 2000 og nåede sin kulmination omkring årsskiftet 2000/2001. Antallet af ventende toppede i januar 2001 med i alt 580 ventende, heraf 144 fra hospital.
Efter gradvise fald i antallet af ventende frem til maj 2001 var der igen en mindre stigning i antallet af ventende totalt frem til august 2001. Herefter har ventelisterne vist en generel om end langsomt faldende tendens.
Det såkaldte ugetal, som Sundheds- og Omsorgsudvalget løbende er blevet orienteret om, var mandag den 9. december 2002 det laveste nogensinde, nemlig 42 indlagte. Det nye fald er et resultat af Sundhedsforvaltningens indsats, som beskrives nedenfor.
Før 1998 godkendtes ca. 50% af de indlagte til plejehjem under indlæggelsen. I 2001 godkendtes ca. 30% af de indlagte på hospitalet. Dette er uændret i dag.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte i mødet den 20. juni 2002 (SOU 143/2002) indstilling fra Sundhedsforvaltningen om revision af aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen.
Forslag til ny aftale
Sundhedsforvaltningen har sammen med H:S Direktionen udarbejdet et forslag til ny aftale, der vedlægges som bilag 3.
Formålet med aftalen er at sikre, at ældre borgere, så snart de er færdigbehandlede, udskrives fra hospital til et målrettet tilbud i Sundhedsforvaltningens regi. Med færdigbehandling menes, at hospitalets såvel lægefaglige som specialiserede sygeplejefaglige indsats er afsluttet. I aftalen får Sundhedsforvaltningen maximalt 14 dage til at planlægge et egnet tilbud til den indlagte færdigbehandlede borger, som ikke kan udskrives til fortsat pleje og omsorg i sin nuværende bolig.
Aftalen bygger på følgende principper:
- H:S informerer umiddelbart Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlingstidspunkt
- færdigbehandlede borgere, der ikke kan udskrives til egen bolig, skal have tilbud i Sundhedsforvaltningens regi
- der skal som udgangspunkt ikke være ventetid på tilbud i Sundhedsforvaltningen. Sundhedsforvaltningen har en planperiode på maximalt 14 dage til at tilbyde borgeren et egnet tilbud i primær sektor
Det er en forudsætning, at der fortsat er et konstruktivt løbende samarbejde mellem den enkelte afdeling i H:S og den lokale visitation i Sundhedsforvaltningen, der tager afsæt i gensidig information om den enkelte patients aktuelle status og plan for indlæggelsen, forventet færdigbehandlingstidspunkt, mv., således som det er beskrevet i den nuværende samarbejdsaftale.
Elementer i implementeringsplanen og tidsfrister
Følgende elementer indgår
- aftalen indgås pr. 1. februar 2003
- begge parter sikrer, at viden om den nye aftale udbredes i organisationen
- det skal sikres, at der følges op på aftalte mål i alle enheder i H:S og Sundhedsforvaltningen
- H:S er forpligtet til, at Sundhedsforvaltningen umiddelbart modtager besked om dato for færdigbehandling
- Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges i juni 2003 forslag til, hvilke målepunkter der kan anvendes ved opfølgning på aftalen, samt hvorledes data skal være tilgængelige
- de anførte målsætninger skal være nået pr. 1. oktober 2003.
Sundhedsforvaltningens indsats for at nå målene
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2003 for Sundhedsforvaltningen er det besluttet, at
- alle plejehjemsgodkendte skal tilbydes et boligtilbud inden 4 uger efter godkendelse, bl.a. ved køb og etablering af flere boliger og som konsekvens af fortsat fald i antallet af ældre
- styrke rehabiliteringsområdet blandt andet ved etablering af flere pladser og ved omlægning af træningsindsatsen i aflastningsboliger.
Sundhedsforvaltningen er tilført midler til dette i budget 2003.
Sundhedsforvaltningen planlægger og arbejder derfor på at omdanne de eksisterende aflastningspladser til et ensartet aflastnings- og rehabiliteringstilbud til borgerne i København. Alle de nuværende aflastningspladser indgår i dette arbejde med undtagelse af de eksisterende specialiserede tilbud til borgere med demens og borgere med begrænset livsudsigt, idet Sundhedsforvaltningen vurderer, at der fortsat er behov for disse tilbud.
Formålet med at etablere rehabiliteringspladserne er, at hospitalsindlagte færdigbehandlede borgere udskrives fra hospitalet til et aktivt trænings- og rehabiliteringstilbud med henblik på at opnå bedst muligt funktionsniveau før visitation til personlig og/eller praktisk hjælp eller beslutning om visitation til plejebolig.
I efteråret 2002 er der gradvist etableret ca. 20 flere aflastningspladser i Sundhedsforvaltningen ved midlertidigt at omdanne ca. 10 eksisterende plejeboliger til aflastningspladser i Birkebo. For ikke at ændre i antallet af plejeboliger konverteres samtidig 10 beskyttede boliger, som igennem længere tid har været vanskelige at udleje, i Birkebo til plejeboliger. Derudover er der åbnet 10 aflastningspladser på Hjortespring i de beskyttede boliger. Når aflastning- og rehabiliteringspladserne er fuldt udbygget i resten af København, konverteres disse 10 pladser til permanente plejeboliger.
I løbet af 2003 etableres ca. 106 aflastnings- og rehabiliteringspladser. Det drejer sig om en omdefinering af 59 nuværende aflastningspladser til et mere målrettet aflastning- og rehabiliteringstilbud. Der sker således en klarere fokusering af forvaltningens tilbud for at styrke rehabiliteringen, incl. træning.
De ca. 47 nye aflastning- og rehabiliteringspladser tilvejebringes ved at inddrage beskyttede boliger, som igennem længere tid har været vanskelige at udleje. De beskyttede boliger konverteres til plejeboliger, og de frigjorte plejeboliger, som ofte er mindre, anvendes til aflastning- og rehabiliteringspladser. De ca. 47 nye pladser placeres på de institutioner, hvor der i forvejen er træningscenter og –faciliteter.
Visitation til rehabiliteringspladserne foretages af Sundhedsforvaltningens medarbejdere.
Det overvejes at udbygge rehabiliteringspladserne yderligere, når de første erfaringer med det nye målrettede tilbud er indhøstede.
Sundhedsforvaltningen foreslår, at de nuværende månedsvise orientering om status vedr. ventende hospitalsindlagte, som Sundheds- og Omsorgsudvalget får forelagt, ophører.
Som nævnt i implementeringsplanen foreslår Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni 2003 forelægges forslag til, hvilke målepunkter der kan anvendes ved opfølgning på aftalen, samt hvorledes data skal være tilgængelige
På mødet forelægges de helt aktuelle tal for ventende (ugetallet), samt oversigt over udviklingen gennem de seneste to år. Månedstallet, som er det mere præcise antal ventende opgjort og renset for fejl, fremgår som nævnt af bilag 2.
ØKONOMI
Udgifterne holdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme og de ekstra midler, der er afsat til etablering af 40 rehabiliteringspladser.
MILJØVURDERING
Det er ikke vurderingen, at der er miljømæssige konsekvenser forbundet med H:S aftalen.
HØRING
H:S Bestyrelsen forelægges forslaget til revideret aftale på førstkommende møde i januar 2003.
Ældrerådene i Københavns Kommune er orienteret om forslaget ved udsendelse af denne dagsorden og bilag den 13. december 2002.
BILAG
Bilag 1: Hospitalernes plejepatienter – aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen, 14. maj 1998 – udsendt til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 19. december 2002.
Bilag 2: Månedstal for antal ventende indlagte plejehjemsgodkendte januar 1997 – oktober 2002 – udsendt til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 19. december 2002.
Bilag 3: Hospitalernes plejepatienter – revideret aftale 2002 mellem H:S og Sundhedsforvaltningen, 10. december 2002 – udsendt til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 19. december 2002.
Notat om det aktuelle antal ventende indlagt på hospital, det såkaldte ugetal – omdelt på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 19. december 2002.
Dorrit West
/Lars Bo Bülow