Mødedato: 29.09.2005, kl. 15:00

Evaluering af "Motionssatsning i Kgs. Enghave og Nord-Vest"

Evaluering af "Motionssatsning i Kgs. Enghave og Nord-Vest"

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 29. september 2005

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Evaluering af "Motionssatsning i Kgs. Enghave og Nord-Vest"

 

SOU 314/2005  J.nr. 46/2005

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og fritidsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler, at evalueringen af " Motionssatsningen i Kgs. Enghave og Nord-Vest" tages til efterretning.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 4. oktober 2001(BR 397/01) de overordnede målsætninger og indsatsmål for arbejdet med "Folkesundhed i København 2002-2005". Heri indgik, at der skulle udarbejdes en handleplan for motion.

 

"Motionssatsning i Kgs. Enghave og Nord-Vest" udgør handleplanen på motionsområdet. Den 11. juni 2003 (BR 249/03) godkendte Borgerrepræsentationen "motionssatsning", herunder "at der efter 24 måneder skal foretages en grundig evaluering af projektet."

På den baggrund har Styregruppen udarbejdet nærværende evaluering (Bilag 1). Det indstilles, at evalueringen tages til efterretning.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 4. oktober 2001 (BR 397/01) de overordnede målsætninger og indsatsmål for arbejdet med "Folkesundhed i København 2002-2005". Heri indgik, at der skulle udarbejdes handleplaner for en række udvalgte indsatsområder, blandt andet motion.

 

"Motionssatsning i Kgs. Enghave og Nord-Vest" er identisk med handleplanen på motionsområdet. Der er tale om et 2-årigt projekt udviklet i et samarbejde mellem Kvarterløft Nord-Vest, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Den 11. juni 2003 (BR 249/03) godkendte Borgerrepræsentationen motionshandleplanen, herunder "at der efter 24 måneder skal foretages en grundig evaluering af projektet."

 

På den baggrund har Styregruppen udarbejdet nærværende evaluering. (Bilag 1).

 

I evalueringen konkluderes det:

 

·        At "kvarterløft" eller "områdefornyelse" udgør en velegnet organisatorisk ramme for afprøvning af udviklingsprojekter som fx "Motionssatsning", dog under forudsætning af at motion er et prioriteret område i de vedtagne kvarterplaner.

 

·        At der alene i Nord-Vest er udviklet 32 delprojekter rettet mod "Motionssatsnings" primære målgrupper: inaktive børn og unge, inaktive ældre, inaktive etniske og familien som samlet enhed.

 

·     ;    At de gennemførte delprojekter ikke ville være realiseret uden idræts- og motionskonsulentens aktive medvirken.

 

·        At de afviklede delprojekter har ramt en målgruppe (deltagerkreds) som lokalområdets traditionelle aktører på idræts- og motionsområdet ikke tidligere har haft fat i - alternativt udviklet tilbud til.

 

·        At en periode på 2 år ikke er tilstrækkelig til at få skabt et solidt grundlag for projektets "forankring" i lokalområdet.

 

·        At udviklingsprojekter af denne type skal ledsages af aktivitetsmidler.      

 

 

Perspektivering

De erfaringer, der er gjort med "Motionssatsning", er indtænkt i den strategi og handlingsplan, som Folkesundhed København har fremlagt for "En by i bevægelse". Heraf fremgår det

 

·        At indsatsen for at gøre København til En by i bevægelse særligt rettes mod børn, inaktive voksne, ældre og etniske minoriteter.

 

·        At indsatserne særligt prioriteres i bydele, hvor der er social ulighed i sundhed, og hvor der tages udgangspunkt i lokalområdets ressourcer, fx i områder med Områdefornyelse og Kvarterløft.

 

·        At "Containeridræt", "ISA" og "Sjov Motion for Mænd 40+" er eksempler på projekter, der løftes fra "Motionssatsning" over i regi af Folkesundhed København i samarbejde med Københavns Kommunes øvrige forvaltninger.

 

Er række af "Motionssatsningens" bærende elementer er derfor videreført i det fortsatte arbejde med at gøre flere fysisk inaktive borgere til fysisk aktive borgere.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens og Sundhedsforvaltningens positivlister over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

1. Rapporten "Evaluering af motionssatsning i Kgs. Enghave og Nordvest".

 

 

 

Carsten Haurum                                      Lau Svendsen-Tune


 

Til top