Mødedato: 29.01.2001, kl. 14:30

Sundhedsforvaltningens implementering af integrationsmålsætninger

Sundhedsforvaltningens implementering af integrationsmålsætninger

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. januar 2001

 

16. Sundhedsforvaltningens implementering af integrationsmålsætninger

SOU 34/2001 J.nr. 9/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender de foreslåede målsætninger i 2001 for arbejdet med integration i Sundhedsforvaltningen

RESUME

Borgerrepræsentationen har vedtaget kommunens overordnede integrationspolitik samt en række indsatsområder for budgetåret 2001 (BR 274/2000) (Se vedlagte bilag). I den forbindelse er det pålagt de stående udvalg og Økonomiudvalget at udarbejde målsætninger for udvalgenes videre arbejde indenfor rammerne af den overordnede Integrationspolitik.

Den 26. marts 2001 afholdes der møde mellem Integrationsrådet og Sundheds- og Omsorgsudvalget.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog i møde den 14. juni 2000 kommunens overordnede integrationspolitik samt en række indsatsområder for budgetåret 2001 (BR 274/2000) (Se vedlagte bilag).

I den forbindelse har Borgerrepræsentationen pålagt de stående udvalg og Økonomiudvalget at udarbejde konkrete målsætninger for udvalgenes videre arbejde inden for rammerne af den overordnede integrationspolitik og de fastlagte indsatsområder: Børns Liv og fremtid, beskæftigelse, kommunikation, det frivillige og foreningsbaserede arbejde og det bolig sociale område.

Herudover er det vedtaget, at Borgerrepræsentationen i foråret 2001 skal fastlægge indsatsområderne for budgetåret 2002.

Forslag til Sundhedsforvaltningens målsætninger inden for rammerne af den overordnede integrationspolitik og de fastlagte indsatsområder

Sundhedsforvaltningen foreslår følgende målsætninger indenfor de i Integrationspolitikken fastlagte indsatsområder:

 

Børns liv og fremtid

  • Sund By lokalt vil målrette tilbud til børn med anden etnisk baggrund end dansk ved at tage hensyn til børnenes særlige forudsætninger og behov
  • Børne- og Ungdomstandplejen vil fremme lighed i sundhed ved at yde en speciel indsats overfor børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk

Som eksempel på en indsats kan nævnes, at Sund By Indre Nørrebro har været med til at etablere skoleboder på Indre Nørrebro, hvor eleverne kan få billig mad. Der er ved etableringen af spisetilbuddet taget hensyn til, at der i bydelen er børn med mange kulturbaggrunde, og derfor også taget hensyn til religion m.v.

I Tandplejen undersøges det nu, hvordan tandsundheden fordeler sig blandt børn med forskellig etnisk baggrund. Erfaringen viser, at børn – især småbørn - med anden etnisk baggrund end dansk i gennemsnit har væsentligt dårligere tandsundhed end hos danske børn. En del af undersøgelsen består i udsendelse af spørgeskemaer oversat til relevante sprog. Formålet er at afdække faktorer af betydning for tandsundheden.

Undersøgelsen forventes færdig i 2001.

I 2001 er der desuden planlagt oversættelse af udvalgte af Tandplejens skrivelser til relevante sprog. Formålet er at sikre forståelsen af vigtige informationer.

 

Beskæftigelse

  • Københavns Kommune betragter mangfoldighed som et aktiv og menneskers forskellighed som en væsentlig ressource i kommunens udvikling. Derfor opfordres alle uanset alder, køn, race, religion eller etnisk tilhørsforhold til at søge ledige stillinger.
  • Sundhedsforvaltningen vil arbejde for at rekruttere studerende med anden etnisk baggrund end dansk til uddannelsen som social- og sundhedsassistent.

I relation til Borgerrepræsentationens vedtagelse af handlingsplan for etnisk ligestilling er det besluttet, at alle stillingsannoncer skal have en fast bundtekst i Sundhedsforvaltningens central administration. "Københavns Kommune betragter mangfoldighed som et aktiv og menneskers forskellighed som en væsentlig ressource i kommunens udvikling. Derfor opfordres alle uanset alder, køn, race, religion eller etnisk tilhørsforhold til at søge ledige stillinger".

Decentrale institutioner er ligeledes bedt om at vælge en bundtekst i stillingsanoncerne.

Alle institutioner og afdelinger i Sundhedsforvaltningen er opfordret til at overveje, hvorledes begrebet etnisk ligestilling indarbejdes i introduktionsforløb og evt. undervisning ved rekruttering og nyansættelser.

Som et led i at rekruttere studerende med anden etnisk baggrund end dansk afholder Social- og Sundhedsskolen et aktiveringstilbud i samarbejde med arbejdsformidlingen. Formålet er at hjælpe elever, der ikke er vokset op i Danmark med at tage stilling til om ældreområdet er noget, de vil arbejde med. Kurset består af undervisning og praktik og der lægges vægt på diskussioner om, hvordan man kan bygge bro mellem 2 kulturer.

 

Kommunikation

  • Sundhedforvaltningen vil blive bedre til at kommunikere med borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Sundhedsforvaltningen vil derfor søge udarbejdet en fælles strategi for Københavns Kommunes kommunikation i dialog med disse borgere. Strategien skal blandt andet afdække behovet for information om kommunens tilbud og belyse forskellige mediers relevans. Kommunikation i Sundhedsforvaltningen omhandler primært ældre københavnere.
  • Kommunikation mellem den praktiserende læge og etniske minoriteter skal styrkes

En strategi for kommunikation skal blandt andet indeholde en afdækning af behovet for formidling af tilbud til etniske grupper, og der skal findes frem til, hvordan formidlingen skal foregå.

I Praksisplan for almen praksis anbefales det, at der i den fremtidige indsats overfor etniske minoriteter fokuseres på kommunikation mellem lægen og de etniske minoriteter. Sundheds- og Omsorgsudvalget har vedtaget Prakisplan for almen praksis, men implementeringen af forslagene vedr. etniske minoriteter er sat i bero ind til der foreligger en afklaring af Folkesundhedsplanen, således at forslagene kan tænkes sammen.

 

Frivillige og foreningsbaserede arbejde

  1. Der skal tages hensyn til flygtninge og indvandreres særlige forudsætninger og behov, når tilskud i henhold til §115 og §65 tildeles

Der er planer om at etablere aktiviteter i Sund By, der bl.a. er baseret på samarbejde med foreninger. Som eksempler kan nævnes samarbejde med Somalisk kvindeforening om sundhedsoplysning. Herudover kan nævnes, at Sund By Ydre Nørrebro siden foråret 2000 har støttet oprettelsen af en Marrokansk – Dansk forening. Der ydes hjælp til aktiviteter for børn og ugentlige arrangementer for kvinder samt almindelig procedure med hensyn til bestyrelsesarbejde, ansvar og arbejdsfordeling. Klubben har 50 medlemmer, hvoraf 30% er børn og unge.

Ældreområdet spiller en stor rolle i Sundhedsforvaltningen. En mere sammenhængende indsats målrettet ældre med anden etnisk baggrund end dansk vil indgå i arbejdet med ældrepolitikken, som forventes forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget inden sommeren 2001.

Møde mellem Integrationsrådet og Sundheds- og Omsorgsudvalget den 26. marts 2001.

Sundheds- og Omsorgsudvalget imødekom på udvalgsmødet den 2. oktober 2000 en henvendelse fra Integrationsrådet om afholdelse af møde med Sundheds- og Omsorgsudvalget i foråret 2001. Mødet mellem Integrationsrådet og Sundheds- og Omsorgsudvalget er fastlagt til den 26. marts 2001 klokken 13.30 med følgende dagsorden:

  1. Orientering om Integrationsrådet.
  2. Orientering om Sundhedsforvaltningens opgaver på integrationsområdet med udgangspunkt i

  • Arbejdet med de kommunale indsatsområder.
  • Arbejdet med ældre og sundhed (Herunder Folkesundhedsplanen)

  1. Generel drøftelse, herunder samarbejdsrelationer.

 

ØKONOMI

Sundhedsforvaltningen vil kunne arbejde ud fra målsætningerne indenfor budget 2001.

Ingen

BILAG

  1. Kommunens overordnede integrationspolitik
  2. Indstilling ØU 103/2000 om forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik (kun kopi af første side)

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

Til top