Mødedato: 29.01.2001, kl. 14:30

Udarbejdelse af ældrepolitik - det videre arbejde frem til sommeren 2001

Udarbejdelse af ældrepolitik - det videre arbejde frem til sommeren 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. januar 2001

 

14. Udarbejdelse af ældrepolitik - det videre arbejde frem til sommeren 2001

SOU 33/2001 J.nr. 57/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det videre arbejde med ældrepolitikken.

 

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 14. august 2000 (SOU 272/2000), at arbejdet med ældrepolitikken skulle igangsættes ved en konference. Konferencen blev afholdt den 22. november 2000 og gav et godt startskud til arbejdet med ældrepolitikken. Det videre forløb er tilrettelagt frem til sommeren 2001, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget forventes at have færdigbehandlet forslaget til en ny ældrepolitik. Forløbet frem til den politiske behandling består i, at de arbejdsgrupper, der blev nedsat efter konferencen, afleverer forslag til ny ældrepolitik. Sundheds- og Omsorgsudvalget sender forslaget til høring og inviterer til borgermøder i København. Dialogen afsluttes med en konference i Bella Centeret, hvorefter Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler sagen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Status på arbejdet med ældrepolitikken

I forlængelse af den politiske beslutning om at tilpasse plejeboligkapaciteten til reduceringen i antallet af ældre i København har Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtaget, at der skal udarbejdes en ny ældrepolitik.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 14. august 2000 (SOU 272/2000), at arbejdet med ældrepolitikken skulle igangsættes ved, at der afholdtes en konference, hvor udvalget inviterede interessenterne på ældreområdet til en dialog om den fremtidige ældrepolitik.

I forlængelse af konferencen blev der nedsat 4 arbejdsgrupper bestående af repræsentanter for borgere, ældreråd, ældreorganisationer samt medarbejdere. Arbejdsgrupperne skal 1. marts 2001 aflevere deres forslag til ældrepolitikken som herefter sammenskrives til et høringsmateriale.

 

Arbejdet med ældrepolitikken frem til sommeren 2001

Til at understøtte det videre arbejde med ældrepolitikken skal der i foråret fokuseres på at videreføre den positive dialog, der blev igangsat med konferencen.

Arbejdet med ældrepolitikken fik en god start med efterårets diskussioner og engagement fra en lang række af aktører indenfor ældreområdet. Medarbejdere, ledere, ældreråd, borgere, de ældre selv og ældreorganisationerne var meget aktive i forarbejdet frem til konferencen og mødte engageret og velforberedte frem. Selve konferencen forløb med stort engagement og positiv stemning. Deltagerne viste lyst og initiativ til at deltage i udfordringen om at være med til at diskutere fremtidens ældrepolitik i København. Efter konferencen tilkendegav i alt 120 af deltagerne, at de gerne ville fortsætte arbejdet og deltage i de fire arbejdsgrupper, som skulle konkretisere og arbejde videre med konferencens konklusioner. Arbejdsgrupperne blev herefter nedsat sådan at de forskellige aktører bredt var repræsenteret i arbejdsgrupperne.

Skal der gøres status nu i forhold til det videre arbejde med ældrepolitikken, er der ingen tvivl om, at det gælder om at holde fast i det engagement, som blev udvist på konferencen og i de arbejdsgrupper, der nu er i gang. Samtidig er det også vigtigt, at dialogen fortsætter, og at processen - frem til den politiske behandling af forslagene til ældrepolitikken - bliver så god som mulig.

Med udgangspunkt i dette er det videre arbejde med ældrepolitikken fastlagt. Forløbet består af følgende hovedelementer:

  1. Arbejde i arbejdsgrupper
  2. Dialog om ældrepolitikken i København
  3. Arbejdsgruppernes forslag til ny ældrepolitik afrundes
  4. Politikerne udarbejder endeligt forslag til ny ældrepolitik

 

Arbejde i arbejdsgrupper

Der er nedsat fire arbejdsgrupper:

  • At bo er at leve
  • Visitation eller valgfrihed
  • Omsorg – som vi plejer
  • Ud af ensomheden – ind i et nyt fællesskab.

Arbejdsgrupperne skal med udgangen af februar aflevere deres forslag til, hvad en ny ældrepolitik skal indeholde.

Arbejdsgrupperne afholder i februar statusmøder, hvor deltagerne fra konferencen samme med workshopledelserne gør status på arbejdsgruppernes arbejde.

 

Dialog om ældrepolitikken i København

Når arbejdsgrupperne har afleveret deres forslag til ældrepolitikken sammenskrives dette til et høringsmateriale, som publiceres i en lettere udgave på ca. 20 sider. Her indgår arbejdsgruppernes forslag til visioner, mål samt forslag til konkrete aktiviteter. Høringsmaterialet skal være tilgængeligt offentlige steder i København.

Høringen består af en traditionel høring af samarbejdspartnere mv. samt en dialog

orienteret høring regionalt i København.

Sundheds- og Omsorgsudvalget inviterer til de fire regionale møder. Møderne holdes som eftermiddagsmøder, idet erfaringer fra borgermøder på Ydre Østerbro og Amagerbro viser, at eftermiddagsmøder trækker flest borgere til møderne, da mange af deltagerne er ældre. Møderne holdes så vidt det er muligt på plejehjem eller lokaler koblet på ældreområdet.

Det foreslås desuden, at der afholdes et bydækkende aftensmøde, således at borgere, der ikke kan deltage i dagtimerne, får mulighed for også at komme med input til ældrepolitikken. Det foreslås at dette møde placeres i egnede lokaler centralt i København.

Til at understøtte høringen udarbejdes en prioriteringsundersøgelse, der går dybere i en vurdering af forslaget fra arbejdsgrupperne. Undersøgelsen skal understøtte borgermøderne og bruges som input på møderne.

Der arbejdes målrettet om annoncering og markedsføring af borgermøderne og ældrepolitikken. Det består af annoncering i Kommunes fællesannoncer, Helse samt ved plakater og pressearbejde.

Ligeledes vil der blive etableret en hjemmeside, hvor borgere og presse blandt andet kan søge viden og information om processen og se forslagene fra arbejdsgrupperne.

Der udarbejdes en invitation til borgermøderne, hvor arbejdsgrupperne kort får mulighed for at præsentere deres idéer. Der overvejes en postkortmodel, som opstilles offentlige steder i København.

Der igangsættes ligeledes en proces i Sundhedsforvaltningen, hvor ledere og medarbejdere drøfter forslaget til ældrepolitikken.

3. Interessenternes forslag til ny ældrepolitik afrundes

Der afholdes en ny konference, hvor alle interessenterne fra efterårets konference inviteres til at drøfte ældrepolitikken. Formålet med konferencen er at markere en fælles afslutning på dialogprocessen, inden forslaget behandles politisk.

  1. Politisk behandling

Efter konferencen overgår forslaget til ældrepolitikken til politisk behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Målet er, at Sundheds- og Omsorgsudvalget inden sommeren 2001 har færdigbehandlet sagen.

Den officielle høring sker i forbindelse med, at Sundheds- og Omsorgsudvalget fremsender forslaget til behandling i Borgerrepræsentationen.

Tidsplan

 

Bemærkninger

Deltagere

Februar

Statusmøder

Den 1. februar kl.14.00-17.00

Den 5. februar kl.9.00-12.00

Den 5. februar kl.14.00-17.00

D Den 6. februar 2001 kl.14.00-17.00

 

 

 

 

 

Visitation eller valgfrihed

At bo er at leve!

Omsorg - som vi plejer

 

Ud af ensomheden – ind i et nyt fællesskab

 

 

 

For alle statusmøderne gælder, at workshopledelsen sammen med arbejdsgrupperne og deltagere fra konferencen gør status på arbejdsgruppernes arbejde

Marts

Den 1. marts

 

 

 

Den 12.-13. marts

 

 

 

 

 

Arbejdsgrupperne afleverer forslag til ældrepolitikken som herefter sammenskrives til høringsmateriale.

 

Budgetseminar: 1. drøftelse af arbejdsgruppernes forslag til ny ældrepolitik – er der elementer der mangler?

 

April

Den 18. april

Den 19. april

Den 24. april

Den 30. april

Den 2. maj

 

 

Borgermøde kl. 15.00-18.00

Borgermøde kl. 15.00-18.00

Borgermøde kl. 19.00-21.00

Borgermøde kl. 14.00-17.00

Borgermøde kl. 15.00-18.00

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget inviterer til borgermøder i København

Maj

Den 7. maj

 

 

 

 

Den 21. maj kl. 9.00-14.30

Drøftelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget om status på de lokale høringer samt forberedelse af konference

 

 

Ny konferencen i Bella Centeret

 

 

 

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget inviterer deltagerne fra den sidste konferencen til at sætte punktum for det forslag, som skal sendes til politisk behandling

Juni

Den 11. juni

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler forslaget om ny ældrepolitik sådan at sagen er afsluttet i udvalget inden sommerferien

 

 

 

ØKONOMI

Der afsættes af Sundhedsforvaltningens driftsmidler ca. 1 mio. kr. til arbejdet med ældrepolitikken. Ligeledes ansøges om et tilsvarende beløb fra Økonomiforvaltningens Borgerpulje.

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

 

 

Ib Haurum

/ Jens Egsgaard

 

Til top