Mødedato: 29.01.2001, kl. 14:30

Forslag til beslutning vedrørende samarbejdet med SBS og byfornyelsesplaner for Brdr. Soldenfeldts Stiftelse (Stillet af Bente Møller (Ø))

Forslag til beslutning vedrørende samarbejdet med SBS og byfornyelsesplaner for Brdr. Soldenfeldts Stiftelse (Stillet af Bente Møller (Ø))

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. januar 2001

 

10. Forslag til beslutning vedrørende samarbejdet med SBS og byfornyelsesplaner for Brdr. Soldenfeldts Stiftelse (Stillet af Bente Møller (Ø))

SOU 35/2001 J.nr. 14/2000

 

INDSTILLING

Medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget Bente Møller (Ø) har stillet følgende forslag til mødet den 29. januar 2001:

"Samarbejdet med SBS Byfornyelse om byfornyelsesplaner for Soldenfeldts Stiftelse i Ryesgade sættes i bero indtil udvalget har taget stilling til, hvilke funktioner stiftelsen skal have fremover".

Som begrundelse for sit forslag anfører Bente Møller:

"Udvalget besluttede, at udskyde sagen indtil videre, da den sidst var til behandling i udvalget i december måned.

Jeg opfattede denne beslutning således, at vi var enige om, at det var vigtigt at snakke visioner for huset og dets anvendelsesmuligheder før vi traf beslutning om et konkret byfornyelsesprojekt. Og at det skulle undersøges, hvilke muligheder der var for at få dispensation fra Boligkommissionen til at bevare korridorerne i lyset af, at vores eget ældreboligbyggeri jo typisk har korridorer.

Stor var min overraskelse derfor, da jeg d. 22/12-2000 blev kontaktet af stedets beboerrådsformand, der oplyste, at der nu var et nyt forslag til byfornyelsesprojekt klart, som SBS havde afleveret til hende med henblik på uddeling til samtlige beboere, og samtidig var der indkaldt til møde mellem SBS og beboerne om dette konkrete projekt d. 6/1-2000 (rettelig d. 6/2-2000). Jeg sagde d. 22/12-2000 til formanden Alice Petersen, at det måtte bero på en misforståelse, at der nu dukkede endnu et konkret forslag op, og at hun ikke skulle uddele dette til beboerne før jeg efter jul havde taget kontakt til forvaltningen.

Efterfølgende erfarede jeg, at forvaltningen godt vidste, at der var endnu et projekt fra SBS, og at de syntes, at det var en god idé, at beboerne tog konkret stilling hertil.

Jeg er imidlertid af den opfattelse, at et konkret projekt, som skal godkendes af os, skal tage udgangspunkt i, hvilke visioner vi har for husets anvendelse, og at det naturlige derfor er, at vi færdiggør denne diskussion (naturligvis i dialog med beboerne) inden der tages stilling til projektet af beboerne".

RESUME

Se sagsbeskrivelsen nedenfor.

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningen kan til sagen oplyse, at byfornyelsessagen startede i 1994, hvor Magistratens 1. afdeling anmodede SBS Byfornyelse om at udarbejde et byfornyelsesprojekt med financieringsforslag med det formål at gøre de utidssvarende lejligheder uden selvstændigt bad og toilet fuldt tidssvarende.

Sagen er herefter blevet videreført af Sundhedsforvaltningen efter den ændrede opgavefordeling i kommunen som følge af overgangen til udvalgsstyre og på baggrund af den tidligere beslutning i 1. afdeling.

Siden 1994 har SBS Byfornyelse løbende søgt kommunen om støtte til projektet efter byfornyelsesloven, men p.g.a. størrelsen af de til rådighed værende midler til byfornyelsesformål, er det først lykkedes at opnå støttetilsagn i 2001. Det er overfor Sundhedsforvaltningen oplyst, at det kommunale byfornyelsestilskud gives med det formål at få nedlagt korridorerne og dermed få ejendommen brandsikret efter gældende regler.

Byfornyelsesprojektet er anslået at ville koste ca. 87 mio. kr., og heraf financieres de ca. 47 mio. kr. som tilskud af kommunens byfornyelsespulje, mens resten eller ca. 40 mio. kr. ydes som lån af Grundejernes Investeringsfond (GI) til en rente på 1½ og 4 % p.a. Imidlertid vil det for at kunne opnå så stort et lånebeløb i GI være nødvendigt med en beslutning senest 1. marts 2001, idet det givne lånetilsagn er meddelt i overensstemmelse med de tidligere udlånsregler for GI, hvor der ikke var loft over udlånsbeløbene. Efter 1. marts 2001 vil udlån kun kunne ske på de nu gældende vilkår, med udlånsbegrænsning (max. 8 mio. kr.)

Det kan oplyses, at ejendommen i 1976 blev brandsikret efter "hotelbekendtgørelsen", men opfylder ikke kravene i brandsikringslovgivningen for beboelsesejendomme. I beboelsesejendomme er der f.eks. skærpede krav til trappekonstruktionen og konstruktionen ved etageadskillelserne. Disse skærpelser vedr. korridorejendomme til beboelse kom i brandsikringsloven i 1976 efter "Stengadebranden" i 1975.

Omkring årsskiftet 1996 / 1997 blev ejendommen fredet, hvilket har medført, at renovering af ejendommen foruden at skulle opfylde Boligkommissionens krav også skal kunne godkendes af fredningsmyndigheden (Det Særlige Bygningssyn).

Dette forhold har medført, at det oprindeligt af SBS udarbejdede projekt måtte revideres således, at det nu foreliggende projekt er godkendt af både Boligkommissionen og fredningsmyndigheden.

Projektet som det nu foreligger blev drøftet på et møde den 4. december 2000 med beboerrepræsentanterne og deres advokat, hvor det aftaltes, at projektet i overensstemmelse med byfornyelsesloven skulle forelægges beboerne på et møde den 6. februar 2001 med henblik på efterfølgende forelæggelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det blev samtidig aftalt, at behørigt informationsmateriale skulle udsendes til beboerne inden jul således, at der var god tid til at sætte sig ind i projektet forud for mødet den 6. februar 2001.

På mødet den 4. december 2000 udtrykte beboerrepræsentanterne betænkelighed dels i relation til de forventede huslejestigninger og dels i relation til lejlighedssammenlægningerne. Endvidere ønskedes korridorerne bevaret af sociale hensyn.

Sundhedsforvaltningen har den 17. januar 2001 haft møde med beboerrepræsentanterne og deres advokat, og det er opfattelsen, at også beboerne ønsker bygningen forbedret og eventuelt en del af bygningen indrettet som bofællesskab. SBS har herefter udarbejdet vedlagte skitser til bofællesskab dels i tagetagen og dels i fløjen mod Sortedams Dosseringen. Endvidere blev det aftalt, at beboernes ønsker i øvrigt skulle indarbejdes i projektet så vidt det overhovedet ville være muligt p.g.a. de krav Boligkommissionen og fredningsmyndigheden stiller.

For ikke at miste muligheden for den ovennævnte gunstige financiering, er det Sundhedsforvaltningens opfattelse, at det byfornyelsesprojekt, der foreligger med tilhørende skitser til bofællesskaber i ejendommen skal fremlægges for samtlige stiftelsens beboere på det planlagte møde den 6. februar 2001 med samtidig tilkendegivelse af, at der vil kunne tages hensyn til beboerønsker, der ikke strider mod myndighedskrav som ovenfor nævnt. Beboerne vil, hvis det ønskes, kunne benytte egen arkitekt som rådgiver, betalt over projektet.

Efter beboermødet den 6. februar 2001 vil sagen kunne fremlægges for Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 19. februar 2001 med en mere detaljeret gennemgang af projektet. Det er samtidig Sundhedsforvaltningens opfattelse, at det ville være formålstjenligt at lade SBS Byfornyelse gennemgå projektet på dette møde.

En beboerrepræsentation fra Soldenfeldts Stiftelse havde foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget på udvalgets møde den 2. oktober 2000.

ØKONOMI

Ingen.

BILAG

2 stk. skitser til indretning af bofællesskaber.

 

 

Jesper Maarbjerg

/Ole Faber

 

Til top