Mødedato: 28.11.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Opfølgning på konkret sag på Nybodergården

Se alle bilag
Forvaltningen orienterer om opfølgende tiltag, der kan medvirke til at sikre, at tilsvarende sager undgås.   

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager forvaltningens orientering til efterretning 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i flere omgange behandlet en konkret sag på Nybodergården, og på mødet den 30. maj 2013 tog udvalget Borgerrådgiverens udtalelse af 10. maj 2013 om sagen samt forvaltningens redegørelse af 13. november 2012 til efterretning.

Samtdig godkendte udvalget, at sagen for udvalgets vedkommende var afsluttet, men med den bemærkning at udvalget i efteråret 2013 så frem til at blive underrettet om de konkrete tiltag, forvaltningen vil tage som opfølgning på sagen. Udvalget bad endvidere om, at der tages tiltag til at sikre, at borgere visiteres til de specialtilbud, der er nødvendige.  

Løsning

Sagen på Nybodergården blev første gang sat på dagsordenen til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 20. september 2012 og i perioden frem til udvalgets sidste behandling af sagen den 30. maj 2013, blev der løbende besluttet og iværksat tiltag med henblik på læring i forvaltningen og imødegåelse af, at en tilsvarende sag kan opstå.

I forløbet blev der således blandt andet afdækket et behov for, at ledere og medarbejdere rustes til at kunne håndtere etiske dilemmaer i pleje- og omsorgsopgaven bedre samt et behov for præciserende retningslinjer, der kan understøtte et inddragende og positivt samarbejde med pårørende til gavn for psykisk ressourcesvage borgere.     

Nogle af de besluttede tiltag afventede imidlertid Borgerrådgiverens udtalelse, som forelå umiddelbart forud for udvalgets afsluttende behandling af sagen den 30 maj 2013; 

  1. Vejledning om hvordan institutionerne skal forholde sig, når der opstår mistanke om overgreb, for at sikre, at den enkelte medarbejder og leder kender sin rolle og funktion.
  2. Vejledning om tavshedspligt, herunder pligten til af egen drift at indhente samtykke til inddragelse af pårørende, når det skønnes afgørende af hensyn til plejen.
  3. Vejledning om værgemål, herunder pligten til af egen drift at overveje værgemål og rådgivning af pårørende om værgemål, når det skønnes afgørende af hensyn til plejen og omsorgen for en psykisk ressourcesvag borger. 
  4. Præcisering af procedurerne for indberetning af magtanvendelse, sådan at
    • pårørende inddrages i situationer, hvor en borger ikke selv kan varetage sine interesser, og
    • lokalområdechefen modtager kopi af indberetningerne, så det er muligt at følge op herpå.
  5. Drøftelse med det centrale MED-udvalg om håndtering af etiske dilemmaer i plejen som baggrund for initiativer til at ruste medarbejdere og ledere bedre til at håndtere etiske dilemmaer.
Ad 1.
Forvaltningen har udarbejdet vedlagte Vejledning ved mistanke om seksuelt overgreb (bilag 1). Forud for udsendelse af vejledningen har der været afholdt temamøder om seksualitet på plejehjem i alle lokalområderne, og der vil i foråret 2014 blive afholdt yderligere temamøder for de plejehjem, der ikke havde mulighed for at deltage i første omgang.

Ad 2, 3 og 4.
Borgerrådgiveren udgav i foråret 2013 i serien "KlartRet" en vejledning om tavshedspligt (bilag 2), som alle forvaltningens enheder er orienteret om.

Derudover har forvaltningen udarbejdet Vejledning om samarbejde med pårørende til borgere med demens og andre psykisk ressourcesvage borgere (bilag 3), der  beskriver og præciserer en række forhold omkring pårørendeinddragelse og reglerne om tavshedspligt med særlig fokus på:
  • Vejledningspligt over for plejehjemsbeboere og pårørende i forhold til samtykke/fuldmagt,
  • Vejledningspligt over for pårørende i forhold til overvejelse om værgemål i relevante situationer, og 
  • præcisering af procedurerne for indberetning om magtanvendelse så pårørende inddrages i situationer, hvor en borger ikke selv kan varetage sine interesser, og
  • ny praksis i forhold til orientering af lokalområdecheferne når servicelovens bestemmelser om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten benyttes af enhederne.

I vejledningen er der endvidere en oplistning af forvaltningens øvrige vejledninger og retningslinjer, som den nye vejledning supplerer.

Ad 5.
SUF-MED drøftede på møde den 17. juni 2013 etiske dilemmaer i ældreplejen og besluttede, at drøftelsen af etiske aspekter foldes ud på et senere møde i SUF MED. I den forbindelse planlægges det, at der på et møde i februar 2014 vil blive sat større fokus på ledelseskultur i forhold til at anerkende etiske dilemmaer samt de ledelsesmæssige værktøjer, der stilles til rådighed i forhold til at tackle etiske dilemmaer.   

Visitation til specialtilbud
Vedrørende sikring af, at borgere visiteres til de specialtilbud, der er nødvendige, skal det oplyses, at den konkrete sag på Nybodergården har givet anledning til omfattende reflektioner og drøftelser i forvaltningens enheder i forhold til de mange aspekter, som sagen har indeholdt.

Sagen har således også skabt opmærksomhed i forhold til forvaltningens praksis omkring vurderingsgrundlaget for visitation til specialtilbud. Grundlaget for visitation til plejeboliger og specialtilbud - fx en demensplads der kan tilgodese særlige komplekse behov - indgår derudover løbende i indsatsen inden for kommunens demensstrategi, hvor der også er fokus på lovgivningens rammer om frit boligvalg samt de retssikkerhedsmæssige regler, der gælder i forhold til at flytte en psykisk ressourcesvag borger, der ikke kan give samtykke til - eller modsætter sig - en flytning.

Det er derudover forvaltningens forventning, at de øvrige tiltag, der er lavet i forhold til at sikre øget pårørendeinddragelse og fokus på værgemål mv. jfr. oven for, kan være med til at smiddiggøre processen i de  situationer, hvor der konkret opstår behov for visitering til specialtilbud.

Fortsat fokus
Som anført ovenfor, har sagen - udover de udarbejdede vejledninger og drøftelser i MED-regi - givet anledning til mange reflektioner internt i de forskellige enheder, centralt og på tværs i forvaltningen. De erfaringer, som sagen har givet, vil også fremover blive inddraget i forhold nye og/eller ændrede procedurer, ligesom forvaltningen vil have fokus på problemstillingerne i forbindelse med intern undervisning og rådgivning mm.        

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Hanne Baastrup     /   
                                        Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at forvaltningen skal indlede en dialog med paraplyorganisationerne om behovet for at uddanne og rådgive bestyrelsesmedlemmerne for de selvejende institutioner, særligt i forhold til håndtering af svære sager.
Til top