Mødedato: 28.08.2000, kl. 15:00

Udmøntning af lov om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

Udmøntning af lov om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 28. august 2000

 

10. Udmøntning af lov om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten

SOU 286/2000 J.nr. 42/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Sundhedsforvaltningens orientering til efterretning og

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder Sundhedsforvaltningens forslag til indberetningsprocedure.

 

RESUME

I anledning af de nye bestemmelser i Serviceloven om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten har Sundhedsforvaltningen iværksat en overordnet handleplan. Bestemmelserne handler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor voksne, som har en betydelig nedsat psykisk funktionsevne.

Bestemmelserne er dels en præcisering af kommunens pligt til at undgå omsorgssvigt overfor den gruppe af borgere, som ikke kan tage vare på sig selv på grund af fx en demenssygdom, sindslidelse, hjerneskade eller er udviklingshæmmede, og dels handler de om, at magtanvendelse er ulovlig, men at der er 5 undtagelsesbestemmelser, hvor der kan anvendes magt. Fx hvis borgeren udsætter sig selv for alvorlig personskade.

For at forebygge, at der anvendes ulovlig magt og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor disse mennesker, er der i loven lagt op til, at der skal ske en nytænkning inden for det pædagogiske og pleje- og omsorgsmæssige arbejde. Endelig er der en særlig klageadgang, en skærpet indberetningspligt samt oplysningspligt til borgerne.

For at imødekomme disse lovkrav har Sundhedsforvaltningen iværksat udarbejdelse af en vejledning, oplysningspjece samt ansat en medarbejder til dels at forestå implementeringen lokalt og dels stå for indberetningsopgaven.

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningen har valgt at gennemføre en overordnet handleplan for at implementere Servicelovens nye bestemmelser om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. De nye lovbestemmelser blev vedtaget den 25. maj 1999 af et enigt folketing, og de trådte i kraft pr. 1. januar 2000.

Bestemmelserne (i Servicelovens §109) er på den ene side en præcisering af kommunens pligt til at undgå omsorgssvigt overfor voksne, som har en betydelig nedsat psykisk funktionsevne. Det kan være borgere, som har en sindslidelse, er demente i middel til svær grad, er udviklingshæmmede eller har en svær hjerneskade. Den anden del af loven handler om magtanvendelse og andre indgreb i retten til selv at bestemme overfor føromtalte gruppe af borgere. Formålet med loven er, at magtanvendelse skal begrænses til det absolut nødvendige. Reglerne i loven nævner 5 undtagelsesområder, hvor der kan anvendes magt, hvis de i loven skitserede krav er opfyldt.

De 5 undtagelsesområder er:

  • anvendelse af pejle- og alarmsystemer
  • tilbageholdelse i boligen
  • fastholdelse
  • anvendelse af beskyttelsesmiddel i form af fastspænding med stofsele for at forhindre fald
  • optagelse i særligt botilbud uden samtykke.

Al anden magtanvendelse er ulovlig.

Bestemmelserne gælder på hele det sociale område. I relation til Sundhedsforvaltningens område er det plejehjem, dagcentre, daghjem, aflastnings- og træningstilbud samt borgerens eget hjem, når de modtager hjælp til praktisk bistand samt pleje og omsorg.

Tidligere har der været tilsvarende regler, som alene var gældende for beboere på institutioner for voksne med vidtgående fysiske eller psykiske handicap.

Baggrunden for ændringerne er de senere års debat om indsatsen overfor personer, som har demens. Et af spørgsmålene har været, om anvendelse af en række foranstaltninger for at forhindre demente i at forlade et plejehjem er lovlige. Et andet spørgsmål har rejst en række problemer omkring rækkeviden af gældende regler om retssikkerhed, når der har været anvendelse af foranstaltninger, der kan indebære elementer af tvang. Endelig er problemstillingerne blevet aktualiseret i takt med, at institutionsboliger afløses af tilbud efter den sociale lovgivning i eget hjem.

Stillingtagen til, hvorvidt der bør kunne foretages indgreb i den personlige frihed, beror på en løbende afvejning af hensynet til den enkeltes integritet og hensynet til, at den pågældende ikke skader sig selv og andre, samt at der i øvrigt kan ydes en hjælp, der er tilpasset efter den enkeltes særlige behov. Socialministeriet har i sin vejledning til loven lagt op til, at der skal ske en nytænkning inden for det pædagogiske, omsorgs- og pligtmæssige område, således at der sker en begrænsning af fysisk magtanvendelse og andre former for tvang.

I henhold til lovens §109f skal afgørelser om anvendelse af alarmsystemer, tilbageholdelse i boligen og anvendelse af beskyttelsesmidler godkendes af Det sociale Nævn, hvis afgørelserne træffes mod den pågældendes vilje. For så vidt angår optagelse i særlige botilbud uden samtykke skal kommunen indstille til Det sociale Nævn at træffe afgørelse om optagelse i sådanne botilbud uden samtykke.

I bestemmelserne er der stillet særlige krav til, at der sker indberetning til både de kommunale myndigheder og politikerne for netop at sikre, at der er en opmærksomhed på området, så der kan ske en løbende udvikling.

Ligeledes er der et krav om særlig klageadgang og oplysningspligt til den enkelte borger, som kan blive omfattet af reglerne samt en generel oplysningspligt.

For at implementere de nye bestemmelser har Sundhedsforvaltningen valgt at udarbejde en overordnet handleplan, som indeholder følgende:

  • udarbejdelse af vejledning, som kan anvendes lokalt, idet Socialministeriets vejledning er meget omfattende og kan være svær omsættelig til praksis for den menige medarbejder
  • udarbejdelse af information til borgerne
  • ansættelse af en medarbejder, som har til opgave at samle indberetninger og indstillinger til Det sociale Nævn og at undervise medarbejdere på institutioner, i hjemmeplejen og i Pensions- og Omsorgskontorerne i de nye regler. Det overordnede formål er, at der løbende sker en kvalitetsudvikling inden for det pædagogiske, pleje- og omsorgsmæssige arbejde, således at magtanvendelse begrænses til det absolut nødvendige, og der ikke sker ulovlig magtanvendelse. Pågældende skal endvidere sørge for opfølgning, administration, indberetning og udarbejdelse af årsberetning.

Sundhedsforvaltningen foreslår følgende indberetningsprocedure på baggrund af kravene i loven:

  • at Sundheds- og Omsorgsudvalget kvartalsvis modtager en kortfattet orientering om antal og hvilken art lovlige magtanvendelser, der har fundet sted
  • at Sundheds- og Omsorgsudvalget kvartalsvis modtager en kortfattet redegørelse over de situationer, hvor der har været anvendt ulovlig magt
  • at Sundheds- og Omsorgsudvalget inden udgangen af 1. kvartal hvert år modtager en årsberetning på området
  • at årsberetningen gennemgås med de relevante lokale brugerorganisationer på området, fx ældreråd og Alzheimerforeningen.
  • at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efter aftale orienteres om Sundhedsforvaltningens indsats ved kopi af denne indstilling.

 

 

ØKONOMI

Til at varetage denne opgave har forvaltningen fået tilført 389.000 kr. årligt via "DUT-midlerne".

Midlerne anvendes til:

  • udarbejdelse af vejledning, oplysnings- og undervisningsmateriale samt ansættelse af en medarbejder
  • advokatbistand i tilfælde af sager, hvor der træffes beslutning om tilbageholdelse i boligen eller optagelse i særligt botilbud, hvor borgeren ikke har samtykket. I disse sager skal borgeren have stillet advokatbistand til rådighed.

 

 

HØRING

Ingen

BILAG

Lovteksten

Socialministeriets vejledning

 

Ib Haurum

/Lars Bo Bülow

 

Til top