Mødedato: 28.05.2020, kl. 15:30
Mødested: Festsalen, Rådhuset

Medlemsforslag stillet af Socialdemokratiet om selvstændige teams og mere fast personale i ældreplejen.

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer Sundheds- og Omsorgsborgmesteren til at iværksætte et antal forsøg med selvstændige teams i ældreplejen med det formål at styrke kontinuiteten i hjemmeplejen, så den enkelte ældre borger oplever, at det i højere grad er det samme personale, som kommer i borgerens hjem.
  2. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen undersøger mulighederne for, at de ældre borgere tildeles en kontaktperson, samt yderligere muligheder for at øge kontinuiteten i hjemmeplejen, så den enkelte ældre borger oplever, at det i højere grad er det samme personale, som kommer i borgerens hjem.

(Stillet af Socialdemokratiet)

Motivering

På Borgerrepræsentationsmødet den 30. januar 2020 fremsatte Liberal Alliance et medlemsforslag om en forsøgsordning med at tilrettelægge ældreplejen efter den hollandske Buurtzorg-model, som blev stemt ned.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF afgav på samme møde en protokolbemærkning om, at iværksætte forsøg med selvstændige teams i ældreplejen.

Iværksættelsen af forsøg med selvstændige teams med inspiration i Buurtzorg-modellen må i givet fald være med justeringer efter de danske arbejdsforhold og behov, som der er set eksempel på i det kommende forsøg med selvstændige teams i Guldbergs Have. Det er sådanne forsøg vi gerne ser flere af, og gerne af forskellig karakter, så vi kan danne os flere erfaringer med metoden.

I Buurtzorg-modellen lægges der stor vægt på selvorganisering. Derfor er grundidéen at inddele hjemmehjælpere og hjemmesygeplejere i mindre selvstyrende grupper, med ansvaret for en bestemt gruppe ældre og syge i et lokalområde. Der findes ingen hierarki i de selvstyrende grupper, dog skal der være en sygeplejefaglig ansvarlig i hver gruppe. Derudover skal hver gruppe selv stå for at fordele arbejdsopgaverne mellem sig.
For at gøre det så enkelt som muligt for borgeren er ideen endvidere, at forsøge at samle al administration på ét sted. Socialdemokratiet vil derfor opfordre Sundheds- og Omsorgsborgmesteren til at igangsætte yderligere forsøg med selvstændige teams. Der opfordres ydermere til, at borgmesteren løbende holder udvalget informeret om forsøgene.

Socialdemokratiet vil samtidig bede forvaltningen undersøge mulighederne for, at borgeren tildeles en kontaktperson, og andre muligheder for at øge kontinuiteten i hjemmeplejen, så den enkelte ældre borger oplever, at det i højere grad er det samme personale, som kommer i borgerens hjem. Med iværksættelsen af flere forsøg med inspiration i ovenstående model håber vi, at det vil skabe større kontinuitet og tryghed i ældreplejen, hvor der uheldigvis er eksempler på, at de ældre har oplevet alt for mange forskellige medarbejdere i deres hjem.   

Resultater af brugerundersøgelser for 2019 (BRUS) viser også, at det kun er 36 procent af borgerne, der kan svare ja til spørgsmålet ”Er det oftest de samme medarbejdere der kommer hos dig?” Der er altså en relativ lille andel af de borgere, der modtager hjemmepleje, som oplever, at de får besøg af de samme medarbejdere. Denne udvikling ønskes vendt med forsøgene, så flere ældre oplever, at det er de samme medarbejdere, som kommer i deres hjem.

Derudover har Coronakrisen været med til at understrege hvor stor betydning et fast personale i hjemmeplejen kan have. De ældre og andre udsatte har betalt en særlig høj pris for nedlukningen under Coronakrisen, da de ikke i samme omfang som tidligere kan få besøg af venner og familie eller gøre brug af aktivitetstilbud, som de plejer. Det betyder blandt andet, at mange hjemmeboende ældre føler sig ensomme og isolerede. Det øger behovet for kontinuitet i hjemmeplejen, så borgerne ikke skal forholde sig til forskellige og skiftende medarbejde, men i stedet kan opbygge en tryg relation til det personale, der kommer i hjemmet. 

Beslutning

Niko Grünfeld (løsgænger) stillede ændringsforslag om, at medlemsforslagets 1. at-punkt blev omformuleret,

fra:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer Sundheds- og Omsorgsborgmesteren til at iværksætte et antal forsøg med selvstændige teams i ældreplejen med det formål at styrke kontinuiteten i hjemmeplejen, så den enkelte ældre borger oplever, at det i højere grad er det samme personale, som kommer i borgerens hjem.

til:

at Sundheds- og Omsorgsudvalget opfordrer Sundheds- og Omsorgsborgmesteren til at iværksætte et antal forsøg med selvstændige og tværfaglige teams i ældreplejen med det formål at styrke kontinuiteten i hjemmeplejen, så den enkelte ældre borger oplever, at det i højere grad er det samme personale, som kommer i borgerens hjem.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Medlemsforslaget blev tiltrådt.

Niko Grünfeld (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning om, at

”Det er afgørende og vigtigt, at medarbejdere og ledere, er motiverede for at afprøve selvorganiserende og/eller tværfaglige teams. Og at teamsene har adgang til coaching og støtte undervejs i forløbet, især i opstartsfasen. Det enkelte team opfordres desuden til at opbygge kontakt med frivillige organisationer, naboer m.fl. og hjælper med at styrke borgeres eget netværk. Tillidsbaserede relationer med pårørende, venner, naboer og andre i en borgers netværk skal prioriteres. Endelig bør der udarbejdes en specifik evalueringsmodel, der kortlægger trivsel, arbejdsglæde, sygefravær, kortere patientforløb osv.

Jeg er tilhænger af selvbestemmelse, selvforvaltning og selvorganisering og Buurtzorg-modellen, sålænge det er tilpasset dansk lovgivning, og at de evt. eksterne aktører er grundlagt som almennyttige virksomheder (socialøkonomiske).”

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning om, at

”Vi vil gerne sikre os, at projektet implementeres på frivillig basis. Vi vil opfordre til, at forvaltningen gennem medarbejderinddragelse finder frem til de teams, som kan se sig selv som selvstyrende teams, og som mener at de kan drage fordel i at tilrettelægge deres arbejde på den måde. 

Derudover vil vi gerne sikre os, at der tilføres de nødvendige resurser, hvis udførsel af planen, især i den indledende fase, kræver det.”

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning om, at

"Dansk Folkeparti ønsker at bruge teams og fast personale i ældreplejen. Men det kan ikke gøre uden penge. Desværre har København skåret massivt ned på ældreområdet, som har betydet, at det tætte og nære forhold mellem den ældre og plejerne er forringet. Dansk Folkeparti mener besparelser skal vendes til forbedringer så det tætte forhold kan genetableres."

Til top