Mødedato: 27.02.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Fokus på ”Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte sporene i planen ”Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025” og det fremadrettede arbejde på området.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter, hvilke indsatser i regi af ”Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025”, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal arbejde videre med.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen godkendte henholdsvis den 20. juni 2013 og den 22. august 2013 2025-planen ”Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025” (bilag 1). Med planen vil Københavns Kommune frem mod 2025 sætte fokus på sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger, der kan komme københavnerne til gavn ved at løse udfordringer i hverdagen. Det kan for eksempel være velfærdsteknologiske løsninger rettet mod ældre, der kan have svært ved at klare hverdagens gøremål efter en indlæggelse, eller til borgere, der lige har fået konstateret en kronisk sygdom, og som skal til at indrette deres hverdag på en ny måde. 2025-planen konkretiseres i årlige investeringsplaner.

På nationalt niveau er der i 2013 vedtaget en fælles offentlig strategi for digital velfærd, der overordnet føder ind i samme dagsorden som Københavns Kommunes 2025-plan.

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal på mødet den 27. februar 2014 drøfte planens fire hovedspor og udviklingsperspektivet på området. På mødet vil Niels Lund fra Novo Nordisk holde et kort oplæg med fokus på de udfordringer, som erhvervslivet ser i samarbejdet med kommuner.

Løsning

”Nye veje til sundhed og omsorg – fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025” sætter retning for forvaltningens arbejde med velfærdsteknologi i forhold til udvikling og udbredelse, forebyggelse, hjælp til selvhjælp samt pleje og omsorg til de svageste ældre. Nye velfærdsteknologiske løsninger skal være med til at udligne de store forskelle i helbred og livskvalitet og sikre de svageste ældre og kronikere den omsorg og pleje, de har brug for. Planen åbner samtidig op for et tættere og mere systematisk samarbejde med københavnere, medarbejdere i Københavns Kommune, virksomheder og forskere i forhold til at udvikle velfærdsteknologiske løsninger.

Planen indeholder fire velfærdsteknologiske spor på vej mod 2025 rettet mod borgere og samarbejdspartneres behov.

1. Fra udvikling til udbredelse – flytter den hidtidige indsats fra selv at udvikle velfærdsteknologiske løsninger til også at udbrede og anvende allerede eksisterende løsninger. Samtidig åbnes byen op, som et laboratorium for virksomheder og forskere.

Indsatser i dag omfatter:

  • En idéklinik, hvor idéer fra blandt andet medarbejdere hurtigt bliver omsat i konkrete velfærdsteknologiske løsninger, der kan anvendes i praksis, og  
  • Klynge for Sund Vækst, der samler virksomheder og forskere i netværk i hovedstadsregionen med henblik på at tiltrække investering og sikre eksport.

Udfordringen for virksomhederne er ofte at have et tydeligt overblik over let adgang til faciliteter, for eksempel testfaciliteter, samarbejder med offentlige parter, der ansporer til udvikling af innovative løsninger og bruge løsninger i det danske velfærdssamfund, som grobund for eksport. Derudover er der også en række generelle erhvervspolitiske udfordringer inden for erhvervsserviceområdet, for eksempel dét at etablere og opstarte virksomhed.

Under spor 1 er det derfor relevant at drøfte, hvordan Københavns Kommune kan understøtte virksomhedernes udviklings- og eksportaktiviteter.

2. Forebyggelse i den aktive by – anvender velfærdsteknologi til at skabe lige muligheder for at leve et sundt og aktivt liv. Bispebjerg og Nørrebro er valgt som udviklingszone i forhold til at skabe nye forebyggelsesløsninger. Her vil nye kommende løsninger blive udviklet og afprøvet.

Indsatser i dag omfatter:

  • Ny livsstil – introduktion af teknologiske løsninger, der kan hjælpe københavnere med rygestop, og 
  • Verdens mest aktive by, der teknologisk understøtter muligheden for at dyrke motion i fællesskab.

Større selvhjulpenhed i en sund og aktiv hverdag – flytter fokus til de mange, der kan og vil selv, herunder nydiagnosticerede og yngre ældre.

Indsatser i dag omfatter:

  • Telesundhed til københavnere med KOL, diabetes og sår samt virtuel træning til borgere med brug for træning. Herunder bidrag til national business case for virtuel træning, og 
  • Velfærdsteknologi til ældre københavnere for eksempel nye hjælpemidler til kompressionsstrømper eller badeløsninger, såsom smarte baderum og plejetoiletter.

Under spor 2 og 3 er det relevant at drøfte, hvordan Københavns Kommune kan prioritere udvikling af løsninger til nye målgrupper som for eksempel apps med henblik på at forebygge livsstilssygdomme.

4. Moderne pleje og omsorg til de svageste ældre og ved svær sygdom – giver moderne pleje og omsorg til de svageste ældre og de københavnere, der er i et fremskredent sygdomsforløb.

Indsatser i dag omfatter:

  • Velfærdsteknologiske løsninger til plejeboliger, der afprøves og integreres i byggeprocessen for nye moderniserede plejecentre, hvorfra løsninger udbredes til resten af byen, og 
  • Hjælp til medicineringsprocesser med en advisering, hvis medicinen ikke er givet, og 
  • Etablering i 2014 af et living lab på Rehabiliteringscenter Indre By/Østerbro med fokus på at udvikle, afprøve og udbrede fremtidens løsninger. Formålet er at møde de ældre og medarbejderne i deres hverdag og finde ny velfærdsteknologi, der understøtter de ældres selvstændighed og værdighed.

Under spor 4 er det relevant at drøfte, hvordan for eksempel plejecentre – nye såvel som eksisterende – kan indrettes ved hjælp af velfærdsteknologi.

 

Økonomi

Forvaltningen vil udarbejde en flerårig investeringsplan på området og fremsende konkrete budgetforslag til de nye indsatser i forbindelse med budget 2015.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil på mødet den 19. juni 2014 blive præsenteret for ønsker på området til budget 2015.  


Katja Kayser 


                                                                                                / Jens Egsgaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top