Mødedato: 27.02.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Medlemsforslag vedrørende sundhedstjek til københavnske unge og modeller

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås, 
  1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder forslag til tilbud om sundhedstjek, således at københavnske unge fra 13 år og op, herunder modeller, kan få støtte til normalisering af kost- og motionsvaner for at opnå en sund vægt og god trivsel samt forebyggelse af spiseforstyrrelser.                                                                                      

                                                                                                (Stillet af Socialistisk Folkeparti)

MOTIVERING
Omkring hver fjerde unge pige eller kvinde har en adfærd, der i sin alvorligste konsekvens kan føre til en diagnosticeret spiseforstyrrelse. Piger rammes 10 gange så hyppigt som drenge, men det anslås, at op til 3 % af drenge og unge mænd konstant forsøger at regulere deres vægt i en uhensigtsmæssig grad. Der er imidlertid tale om flydende grænser mellem risikoadfærd og et sygeligt forhold til mad, motion og krop. Det er langt fra alle tilfælde af spiseforstyrrelser, som opspores, og hvor den unge modtager behandling. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser (LMS) anslår, at 75.000 mennesker lider af en spiseforstyrrelse (5.000 af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40.000 af overspisning). Endvidere vurderer LMS, at 80.000 har en risikoadfærd i forhold til at udvikle en spiseforstyrrelse.

I modebranchen er det velkendt, at modeller er ekstra udsatte i forhold til at udvikle en spiseforstyrrelse. Dette er en sundhedsmæssig udfordring for den enkelte model, men også problematisk i et samfundsmæssigt perspektiv. Modeller er forbilleder for mange unge mennesker, og de kan indirekte påvirke andre til uhensigtsmæssige spisevaner og spiseforstyrrelser.

Undervægt hos unge, herunder også hos modeller, målt i et lavt BMI, er ikke nødvendigvis et sundhedsproblem. Et BMI under normalområdet kan imidlertid være forårsaget af et overdrevet fokus på krop og mad og være resultatet af en uhensigtsmæssig livsstil, hvor den unge ikke får den nødvendige ernæring og ikke er i god og naturlig trivsel. Undervægt eller risikobetonet adfærd i forhold til kost - og motionsvaner kan derfor også være et tegn på mental mistrivsel, hvor den unge ikke er i ligevægt med sit eget selvbillede. Der kan være tale om et forvrænget kropsideal, utilfredshed med egen krop samt følelse af utilstrækkelighed og mindreværd.

Konsekvenser kan på længere sigt være stress eller andre psykosociale reaktioner, hvis der ikke fokuseres på problemet og sammen med den unge sættes ind for at ændre denne udvikling. Samlet set kan en adfærd med et overdrevet fokus på kost og motion og dårlig trivsel føre til en truet mental sundhedstilstand hvor den unge kan have svært ved at håndtere dagligdagsudfordringer, f.eks. i relation til samvær med andre unge eller pasning af skole- eller ungdomsuddannelse.

På den baggrund foreslår SF, at Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning udarbejder forslag til tilbud om sundhedstjek til unge med undervægt eller risikobetonet adfærd i forhold til kost - og motionsvaner samt modeller bosiddende i kommunen. Formålet er at skabe rum for en opsporende og forebyggende dialog med henblik på støtte til normalisering af kost- og motionsvaner, og målet er en sund vægt og god mental sundhed hos den unge.

Beslutning

Der blev stemt om medlemsforslaget.

For stemte: 6 (S),(F), (B)
Imod stemte: 1 (V)
Undlod at stemme: 2 (Ø)

Medlemsforslaget blev vedtaget.

Protokolbemærkning fra Venstre (V):
”Venstre anerkender fuldt ud den beskrevne problemstilling, men kan ikke støtte forslaget som det foreligger, idet denne problemstilling bør behandles i et større og bredere perspektiv med inddragelse af alle relevante aktører. Dette særligt i respekt for den pågældende gruppe af borgere”.

Til top