Mødedato: 26.04.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Afprøvning af servicebeviser på madserviceområdet

Se alle bilag

Godkendelse af iværksætttelse af et pilotprojekt, der skal afprøve servicebeviser – ”Mad-klippekort”.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende iværksættelse af et pilotprojekt med afprøvning af servicebeviser på madserviceområdet.

Problemstilling

I overførselssagen er parterne enige om at afsætte 0,8 mio. kr. i drift i 2012 til at gennemføre et et-årigt pilotprojekt "Madklippekort" i lokalområde Amager. Formålet med projektet er at afdække interesse fra mulige leverandører og efterspørgslen fra borgerne. En del af de afsatte midler anvendes til en informationskampagne og evaluering. Den resterende del af finansieringen dækker administrative udgifter til drift af selve ordningen. Såfremt ordningen skal fortsætte fremadrettet, vil det i højere grad være muligt at indtænke den i de øvrige ydelser på madområdet.

Løsning

I dag er der til hjemmeboende borgere to ydelsestilbud, hvis borgeren ikke selv kan stå for madlavningen. Den mest anvendte er ”Madservice med udbringning”, hvor borgeren får bragt maden hjem. Der vælges frit, om maden skal være kold eller varm, og om den skal leveres til middag eller aften.

Senest er der i 2011 opstartet en ny ydelse ”Spisetilbud”, hvor ældre, der ikke længere kan tilberede mad selv, men som er mobile uden for hjemmet, kan benytte 20 kommunale spisetilbud over hele byen. Disse ligger på plejehjem og aktivitetscentre.

For at give større valgfrihed til borgerne om, hvordan de modtager hjælp til at få mad igangsættes  afprøvning af det nye tilbud: ”Madklippekort”. Der er tale om et servicebevis, der giver den ældre ret til selv at vælge sin leverandør i form af en restaurant eller en take-away forretning.

Borgere, der anmoder om madservice eller anmoder om revisitation, skal spørges, om de i stedet ønsker at blive visiteret til  "Madklippekort". Borgeren vælger selv hvilken restaurant, der skal spises på. Ved afprøvningen vil der være tale om en afgrænset liste. Tanken bag servicebeviser er, at det ikke er kommunen, der laver aftalen eller stiller krav til leverandøren. Der er således ikke tale om en formel godkendelse af leverandøren fra kommunen.

Tilbuddet giver borgere, der ikke selv kan lave mad, mulighed for at vælge mellem flere forskellige typer af restauranter og for at spise på et valgfrit tidspunkt. Der benyttes almindelige restauranter i lokalområdet.
 
Målgruppen
Borgere, der visiteres til "Madklippekort", er den samme målgruppe, som i dag kan visiteres til at spise på de kommunale spisesteder i den ordning, der kaldes "Spisetilbud". Det er borgere, der ikke selv kan lave mad, men som er mobile uden for egen bolig. Der er i dag på tværs af byen 173 borgere visiteret til "Spisetilbud". Disse borgere har alle et funktionsniveau, der gør, at de fremover kan visiteres til enten "Madklippekort" eller det eksisterende "Spisetilbud". Da borgeren selv skal transportere sig hen til spisestedet, har tilbuddet samtidig et aktiverende sigte, som understøtter reformprogrammet ”Aktiv og tryg hele livet”. 

De private leverandører
Det er den enkelte borger, der indgår aftale med en restaurant eller take-away forretning om køb af mad med et ”madklippekort”. Da der ikke har eksisteret lignende ordninger tidligere, vil der som en del af pilotprojektet, ske kontakt til restauranter fra forvaltningen. Kontakten skal sikre kendskab til ordningen og afdække, hvordan ordningen udformes, så den er attraktiv for leverandørerne. Borgergruppen inddrages i valg af, hvilke restauranter og take away forretninger, der skal indgå i pilotafprøvningen.

Kontakten og oplysningen til restauranterne er væsentlig for gennemførslen, da der ikke er tradition for, at restauranter afregner ydelser med kommunen, som det er tilfældet her. Der er således brug for støtte til EAN-fakturering og kommunens arbejdsgange.

Pris
Ordningen dækker køb af mad til en værdi af 44 kroner. Heraf skal borgeren selv betale 39 kroner i restauranten. Dette er samme pris som for en ret i ”Spisetilbud”. Til leverandøren ydes et tillæg på 5 kroner fra kommunen op til taksten  på  44 kroner. Således vil leverandøren for hver gang, en borger betaler 39 kroner, modtage 5 kroner i kommunalt tilskud. Dette sikrer, at tilbuddet ligestilles med ”Spisetilbud”.
 
Tilkøbsydelser 
Da der er tale om private leverandører, kan borgeren vælge at benytte ”tilkøbsydelser”. Det betyder, at der i praksis kan tilkøbes komponenter til den valgte ret eller betales tillæg for en ret, der overstiger taksten på 44 kroner. I det tilfælde afregner borgeren selv forskellen i prisen med leverandøren.

Fokuspunkter i pilotprojektet
Da der er tale om en ny tilgang til madserviceområdet, er det nødvendigt at indsamle erfaringer med ordningen. Under pilotprojektet skal der bl.a. arbejdes med:

  • Hvordan borgerne, der visiteres til ordningen, oplever tilbuddet.
  • Opsøgende arbejde i forhold til at gøre restauranter m.fl. bekendt med ordningen.
  • Informationskampagne overfor målgruppen af borgere.
  • Hvordan de administrative vilkår er for at organisere ordningen.
  • Controlling-procedurer, der minimerer risikoen for svindel.
  • Som en visiteret ydelse, hvor kommunen skal tilbyde den bedst egnede ydelse baseret på kommunens kvalitetsstandarder og en konkret individuel vurdering af borgerens behov, skal der ske afdækning af, hvordan kommunen fortsat kan leve op til sin tilsynsforpligtelse i forhold til den enkelte ældres behov for hjælp.

Pilotprojektets placering og periode
Pilotprojektet foreslås gennemført i lokalområde Amager. Pilotprojektet skal afklare hvor stort potentialet er for "Madklippekort". Projektet løber i perioden fra juni til december 2012. 

Høring
Indstilling har været i høring hos De Københavnske Ældreråd, som er tilfredse med gennemførelsen af forslaget, jf. (bilag 1).




Økonomi

Udgifterne til afprøvning af servicebeviser er i alt 800.000 kr. i 2012. Midlerne anvendes til to informationskampagner en til restauranter og take away forretninger og en til borgere i målgruppen. Desuden anvendes midler til administration, herunder afregning og controlling. Midlerne er finansieret i overførselssagen og vil blive tilført Sundheds- og omsorgsudvalgets ramme, når Borgerrepræsentationen har godkendt overførselssagen d. 10. maj 2012.

Videre proces

Forslaget om afprøvning af madklippekort på madområdet skal godkendes i Økonomiudvalget og vedtages af Borgerepræsentationen. Efter vedtagelse startes pilotprojektet op i lokalområde Amager i juni 2012 og evalueres i december 2012. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vender tilbage med en orientering om dette i januar 2013.   


                Anne Mette Fugleholm
                                                                                              
                                                                      /Margrethe Kusk Petersen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top