Mødedato: 25.10.2007, kl. 14:00

Midtvejsrevidering af HIV/AIDS-plan

Se alle bilag

Midtvejsrevidering af HIV/AIDS-plan

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 25. oktober 2007

 

 

9.      Midtvejsrevidering af HIV/AIDS-plan

SOU 266/2007  J.nr. 32/2005

 

 

 

Af hiv/aids planen fremgår det, at der skal udarbejdes en midtvejsrevidering halvvejs i planens periode i form af en status for implementeringen af planen og forslag om eventuelle justeringer.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller

 

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter hiv/aids planens midtvejsrevidering med fokus på forvaltningens forslag til justeringer,

2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at sende hiv/aids planens midtvejsrevidering i høring hos STOP AIDS, AIDS-Fondet herunder Cross-Over, Hiv-Danmark herunder AIDS-Linien, Sex & Samfund, Positivgruppen, Embedslægeinstitutionen, Socialforvaltningen og Region Hovedstad.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2007

 

Udvalget godkendte indstillingen.

 

 

PROBLEMSTILLING

Midtvejsrevideringen er under udarbejdelsen drøftet med hiv/aids planens følgegruppe. Derudover er de interesseorganisationer, som implementerer hiv/aids planens projekter, inddraget med henblik på at afdække eventuelle behov for justering af planens prioriteringer.

 

Hiv/aids planens følgegruppe og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er enige om, at midtvejsrevideringen overordnet ikke giver anledning til at ændre hiv/aids-planens prioriteringer. Planens mål, målgrupper og projekter er stadig relevante i forhold til de hidtidige erfaringer med planens projekter og den nyeste viden på området.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår dog, at der foretages nogle mindre justeringer.

 

LØSNING

I midtvejsrevideringen foreslås følgende indholdsmæssige justeringer. Justeringerne vil blive udmøntet i forbindelse med udarbejdelse af projektbeskrivelserne som de involverede organisationer udarbejder én gang årligt. 

 

At der generelt skal større fokus på test af hiv. Det gælder både for gruppen af mænd, der har sex med mænd og etniske minoriteter, som er i risikogruppen.

 

Udviklingen indenfor behandling af hiv-smittede har betydet, at velbehandlede hiv-smittede udgør en mindre risiko for at videreføre smitte. Dermed er der er stort forebyggelsespotentiale i at teste for hiv.  Det foreslås derfor, at der i de indsatser, der er målrettet mænd, der har sex med mænd og etniske minoriteter, lægges mere vægt på at teste personer, der har været i en risikosituation.

 

At der i sammenhæng med information og rådgivning til unge omkring klamydia bliver større mulighed for at lade sig teste for klamydia.

 

Antallet af smittede københavnere med klamydia stiger fortsat. Hovedparten af de smittede er unge i alderen 15-29 år. Da hiv/aids planen arbejder med en samlet indsats overfor seksuelt overførbare sygdomme, gennemfører Sex & Samfund som et led i hiv/aids planen, et projekt med klamydiatest i undervisningen. Såfremt dette bliver en succes, foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der i de sidste 2 år af hiv/aids-planen bliver fokuseret mere på dette område. Evalueringen af klamydiatest i undervisningen vil foreligge i starten af 2008.

 

At der i forhold til at forbedre de hiv-smittedes situation arbejdes målrettet for at skabe dialog med Region Hovedstaden om, hvordan henvisning til rådgivning og netværk for hiv-smittede kan sikres ved hjælp af en målrettet indsats for personalet.

 

Patientforeningen Hiv-Danmark arbejder på hospitalsafdelinger i Københavnsområdet med rådgivning til hiv-smittede. Arbejdet med implementering af Hiv-Danmarks rådgivning som en del af afdelingens normale procedure har indimellem vist sig vanskelig. Set i lyset af behovet for et fortsat og vedvarende samarbejde med hospitalerne forslås det, at der de sidste to år af planens periode sættes fokus på at indgå i dialog og samarbejde med Region Hovedstad.

 

At sætte fokus på dataindsamling fra projekterne samt mulighederne for at forankre projekterne efter hiv/aids planens udløb.

 

Hiv/aids planen er nu midtvejs i den samlede tidsplan og på den baggrund er det væsentligt, at der de næste to år sættes fokus på forankring af indsatserne. Der vil således blive stillet større krav til organisationerne om dataindsamling af projekterne i dokumentationsøjemed. Tilsvarende må forankringsperspektivet for de enkelte projekter beskrives af organisationerne i projektbeskrivelserne.

 

ØKONOMI

Hiv/aids-planen har en 4 årig bevilling på i alt 16 mill. kr. Midtvejsrevideringens justeringer har ikke betydning herfor.

 

Udmøntning af midler sker i samarbejde mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og organisationerne i forbindelse med udarbejdelsen af projektbeskrivelserne for 2008.

 

VIDERE PROCES

25. oktober 2007 drøftes midtvejsrevideringen i Sundheds- og Omsorgsudvalget, som også træffer beslutning om udsendelse i høring.

1-22. november 2007 sendes midtvejsrevideringen i høring, såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter dette.

20. december 2007 behandles eventuelle høringssvar og midtvejsrevideringen godkendes endeligt på Sundheds- og Omsorgsudvalgsmøde. På samme møde vil følge en indstilling fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om anvendelse af evt. uforbrugte midler fra hiv-huset til andre aktiviteter indenfor seksuel sundhed i henhold til Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning på mødet d. 20. september 2007.

 

BILAG

Midtvejsrevidering af hiv/aids-planen 2006-2009

 

 

 

 

         Anne Mette Fugleholm                  /                    Jette Jul Bruun

                                                                

 


 

Til top