Mødedato: 25.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Indsatskatalog for sygepleje 2013 - 2014

Se alle bilag
Godkendelse af Indsatskatalog for sygepleje 2013-2014 med kvalitetsstandarder for sundhedslovsindsatser.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller:

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog for sygepleje 2013-2014 (bilag 1).

Problemstilling

Indsatskatalog for sygepleje 2013-2014 er en konkretisering af det serviceniveau for sygepleje, der beskrives i de borgerrettede kvalitetsstandarder "Ældre i København 2013". Kvalitetsstandarderne blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 24. januar 2013. "Ældre i København 2013" er målrettet borgerne, mens indsatskataloget for sygepleje er målrettet politikere, ledere og medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. 

Siden 2012 har sygeplejeindsatserne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen været beskrevet i et særskilt katalog. Beskrivelsen af sygeplejen i et særskilt katalog er et led i en langsigtet strategi med det formål at skabe øget fokus på sygepleje og sygeplejefaglighed i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Målet er at øge kvaliteten af sygeplejen og dermed kunne imødekomme de behov for sygepleje, som kommunen forventes at kunne varetage i det borgernære sundhedsvæsen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges indsatskataloget 2013-2014 til godkendelse.

Løsning

Det fremgår af Sundhedsloven § 138, at "Kommunen er ansvarlig for, at der ydes vederlagsfri hjemmesygepleje efter lægehenvisning til personer med ophold i kommunen. Kommunen kan herudover træffe afgørelse om tildeling af sygepleje til personer med ophold i kommunen uansat boform". Hovedparten af den sygepleje, som borgerne tildeles, er ordineret fra praktiserende læge eller hospitalslæge. Det vil sige, at kommunen ikke selv beslutter, om borgeren tildeles den pågældende sygeplejeindsats, men efter Sundhedsloven er ansvarlig for, at indsatsen udføres efter fagligt gældende retningslinjer. I de tilfælde hvor kommunen selv iværksætter sygepleje hos en borger, sker det typisk efter henvendelse fra borger, pårørende, hjemmeplejen, visitationen, sygeplejefaglige medarbejdere eller andre sundhedspersoner. I disse tilfælde er kommunen også ansvarlig for at udføre sygeplejen efter gældende faglige retningslinjer.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen leverer sygepleje til borgere over 65 år samt i nogle tilfælde til borgere under 65 år. For borgere i selvstændig bolig foregår sygeplejen i udgangspunktet altid på sygeplejeklinik. Kun i de tilfælde, hvor borger ikke er i stand til at transportere sig hen til en sygeplejeklinik, foregår sygeplejen i borgers hjem.

Indsatskataloget for sygepleje beskriver, hvilke sygeplejeindsatser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tildeler samt kriterier for tildeling af indsatserne. Formålet med indsatskataloget er at sikre ensartethed og kvalitet over for borgerne, både ved tildeling og udøvelse af sygepleje. Indsatskataloget skal således skabe gennemsigtighed i form af et tydeligt serviceniveau og kvalitet på tværs af lokalområderne og i forhold til sundhedspersonalets opgaver.

Indsatskataloget for sygepleje 2013-2014

Borgere skal have lige adgang til sygepleje uanset boform og opholdssted. Indsatskataloget beskriver derfor de sygeplejeindsatser, der gives til borgere i selvstændig bolig, i plejebolig eller på midlertidig døgnplads. For borgere i plejebolig og på midlertidig døgnplads er indsatserne en del af den samlede pakke, som borger tildeles via Den Centrale Visitation. For borgere i selvstændig bolig tildeles sygepleje som enkeltindsatser.

Indsatskataloget beskriver herudover overordnet de retningslinjer, som sygeplejen gives ud fra. I kataloget under indsatserne henvises der til de faglige vejledninger, som uddyber retningslinjerne for de enkelte indsatser.

Ændrede sygeplejeindsatser til borgerne  
Der er i Indsatskatalog for sygepleje 2013-2014 foretaget mindre justeringer i forhold til kataloget for sygepleje 2012, hvad angår typen af indsatser, som borgerne kan modtage. Ændringerne i de enkelte indsatser har ikke stor betydning for borgerne, da der primært er tale om ændringer i den måde, hvorpå de enkelte indsatser beskrives og dokumenteres i kommunens journalsystem. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at borgerne både med det hidtidige og det kommende indsatskatalog modtager de nødvendige sygeplejeindsatser.

Ved enkelte indsatser er der tale om ændringer, som også vil betyde ændret kvalitet for borgerne. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering er, at indsatsen over for borgere med inkontinensproblemer skærpes kvalitativt ved, at der nu findes to forskellige indsatser i arbejdet med inkontinens og dermed mere fokus på forskellige behov og forskellige målgrupper. Dels en indsats til borgere, som skal have en vurdering af, hvilken type ble, de har brug for (den nye indsats "Inkontinenshjælpemidler"), dels en indsats til borgere, som har behov for en udredning med henblik på i samarbejde med praktiserende læge og kommunens inkontinensklinikker at undersøge nærmere, hvad borgernes inkontinens skyldes, og om den kan afhjælpes i stedet for at tilbyde bleer. "Vejledning i brug af hjælpemidler til på- og aftagning af kompressionsstrømper" vil samtidig styrke en række borgere i at blive selvhjulpne, når de skal have kompressionsstrømperne på og ikke behøver vente på en medarbejder fra hjemmeplejen for at komme ud af sengen om morgenen.

Konkret er der tale om følgende ændringer: Måling af blodsukker er nedlagt og indgår i en bredere indsats, Måling af værdier. Indsatsen Psykisk pleje og omsorg er udvidet, så den kan tildeles en bredere gruppe af borgere med behov for dette. Herudover er der oprettet følgende nye indsatser: Opfølgningsbesøg, Opstart af medicindosering, Risikovurdering og behandling af tryksår, Pleje og vedligeholdelse ved brug af personlige hjælpemidler og som nævnt Vejledning i brug af hjælpemidler til på- og aftagning af kompressionsstrømper, og Inkontinenshjælpemidler.

Ændring i opgavedeling
Opgavedeling handler om at sikre, at sygeplejeopgaver hos en borger udføres af en medarbejder med de rette faglige kompetencer. Der er i indsatskataloget for 2013-2014 foretaget en større justering af de principper, som opgavedelingen foregår ud fra. Principperne er blevet positivt modtaget internt i organisationen og blandt de faglige organisationer. Principperne er ændret med henblik på at sikre, at borgerens situation og tilstand altid er i fokus, når opgaverne fordeles mellem medarbejderne. Derved øges kvaliteten af sygeplejen samtidig med, at borgeren og vedkommendes behov sættes i centrum.

Opgaverne er nu delt i tre spor: pleje og omsorgsopgaver, grundlæggende sygeplejeopgaver og komplekse sygeplejeopgaver. Opgaverne fordeles blandt medarbejderne baseret på deres formelle og reelle kompetencer. Formelle kompetencer handler om uddannelse, hvor det primært er uddannelserne sosu-hjælper, sosu-assistent og sygeplejerske, der er tale om. Reelle kompetencer handler om de erfaringer, som den enkelte medarbejder har med sig gennem oplæring og opgavevaretagelse. Ved at tydeliggøre de faglige spor er forventningen, at medarbejderne i højere grad kan trække på hinandens kompetencer og arbejde under tydelige indbyrdes forventninger og ansvarsområder til gavn for kvaliteten af den udførte sygepleje.

Høring og videre fokus på sygeplejeindsatsen
Indsatskatalog for sygepleje 2013-2014 har været i høring blandt medarbejderne i Sundheds- og
Omsorgsforvaltningen og hos de faglige organisationer, FOA og DSR. Gennemgående i høringssvarene var, at indsatsbeskrivelserne med mindre justeringer favner den sygepleje, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen leverer. Principperne for opgavedeling havde særligt de faglige organisationer bemærkninger til. På den baggrund indledte Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en dialog med de faglige organisationer om, hvordan principperne i stedet kunne opstilles. Der er tilslutning fra alle parter til de principper, som nu er beskrevet i kataloget, og som kort er skitseret i afsnittet ovenfor. Der er desuden opbakning fra parterne til, at principperne nu skal implementeres i organisationen, og at det sker i løbet af 2013 og 2014. De konkrete høringssvar kan rekvireres hos Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at den videre understøttelse af sygeplejeindsatsen hos borgerne skal ske gennem en længerevarende proces omkring implementering af de principper for opgavedeling, som er beskrevet i indsatskataloget. Tankegangen bag indsatskataloget er mere velkendt i Den kommunale sygepleje end på plejehjem, hvorfor der vil være en særlig indsats rettet mod plejehjemmene.

Økonomi

Kataloget udmønter det kommunale serviceniveau på sygeplejeområdet i overensstemmelse med budget 2013.

Videre proces

Indsatskatalog for sygepleje 2013-2014 implementeres i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Kataloget gælder resten af 2013 og 2014. Grunden til at kataloget gælder til og med 2014 er, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der skal være tid til implementering og en grundig evaluering af kataloget, før det revideres igen. I Sundhedsloven er der ikke krav om en årlig politisk godkendelse af standarderne for sundhedslovsindsatser, hvilket muliggør, at katalogets varighed forlænges udover et år.


Katja Kayser


                                                           /Jens Egsgaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top