Mødedato: 25.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Nyt udbud af tøjvaskeordning

Bemyndigelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at gennemføre nyt udbud af tøjvask med henblik på at sikre borgerne et frit valg mellem to private leverandører.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at gennemføre nyt udbud af tøjvaskeordning, herunder
  • at udbuddet gennemføres med tildelingskriteriet den laveste pris,
  • at krav til kvalitet beskrives i udvælgelseskriterier og kravene i kontrakten,
  • at udbuddet gennemføres lokalområdeopdelt, og at der udvælges to private leverandører pr. lokalområde, og 
  • at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan tildele og indgå kontrakt med private leverandører.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har siden 2005 sikret borgernes frie valg af tøjvask gennem udbud. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal som følge af de nye regler om frit valg, der trådte i kraft 1. april 2013, fra 2014 hente en besparelse på 10,6 mio. kr. Udbud af tøjvaskeordning kan bidrage med estimeret halvdelen af denne besparelse. Udbud af tøjvask er en fortsættelse af hidtidig praksis på området. Dog vil borgere med vaskemaskine i eget hjem, som udgangspunkt tilbydes hjælp til tøjvask i hjemmet.

Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte på møde d. 4. april 2013 behandling af bemyndigelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at gennemføre udbud. Sundheds- og Omsorgsudvalget ønskede på det kommende møde at få forelagt en indstilling, der beskriver krav til kvalitet i tøjvaskeordningen.

Løsning

Nyt udbud af tøjvaskeordning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil fortsætte med at sikre borgernes frie valg vedrørende tøjvask gennem udbud, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i lighed med det seneste udbud i 2009 vil tildele kontrakt på baggrund af tildelingskriteriet laveste pris. Tøjvask tilbydes i dag alene som tøjvaskeordning, hvor en af de to private leverandører afhenter, vasker og leverer vasketøjet. I dag er Berendsen og Delfin Vask leverandører af tøjvask i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil gennemføre et lokalområdeopdelt, hvor to private leverandører tildeles kontrakt i hvert lokalområde. Et lokalområdeopdelt udbud vil gøre det muligt for mindre og eventuelt mere lokalt forankrede leverandører på området at byde ind på opgaven og skabe øget priskonkurrence. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventning at det vil nedbringe den gennemsnitlige omkostning til et lavere niveau. Der sker ingen ændringer i serviceniveaet for borgerne ved udbuddet. Borgerne skal alene vælge en ny leverandør, hvis deres nuværende ikke vinder udbuddet i borgerens lokalområde.

Ved et udbud tildeles kontrakten på baggrund af tildelingskriteriet laveste pris. Tildelingskriteriet laveste pris betyder, at leverandørerne alene konkurrerer på prisen, mens krav til kvalitet, social ansvarlighed, miljø, arbejdsmiljø, leverancesikkerhed og økonomi mv. beskrives som minimumskrav i kravsspecifikationen og den endelige kontrakt samt bilag. Det vil sige, at alle leverandører for at kunne komme i betragtning skal opfylde en række minimumskrav, der samlet set beskriver den kvalitet Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kræver af leverandører af tøjvask.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i det kommende udbud tage udgangspunkt i de eksisterende krav til kvalitet, som de fremgår af kravsspecifikationen og kontrakten mv. fra det seneste udbud i 2009, og i øvrigt følge den til enhver tid gældende indkøbspolitik for Københavns Kommune.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i kravsspecifikationen, kontrakten og kontraktbilaget stille krav til:
  • Produktet, herunder afhentning og levering, beredskab, håndtering, sortering, efterbehandling, indpakning af vasketøjet samt håndtering af evt. bortkomment tøj.
  • Personalet, herunder erfaring, uniform, sprogkundskaber og kontinuitet mv.
  • Miljø, herunder opfyldelse af gældende miljøkrav og miljølovgivning og anvendelse af miljøvenlige og allergitestede produkter
  • Arbejdsmiljø, overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen, sikring af at arbejdet udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt og gennemførelse af og opfølgning på APV.
  • Kvalitetssikring, kvalitetssikringsprogram, der sikrer, at leverandøren løbende fører kontrol med de til borgeren leverede ydelser.
  • Social ansvarlighed, så leverandøren har en politik for fastholdelse af medarbejdere med nedsat arbejdsevne, der risikerer at miste jobbet, og ansættelse af medarbejdere på særlige vilkår.
  • Arbejdstagerrettigheder, så medarbejderne hos leverandørerne sikres løn, arbejdstid og arbejdsvilkår, der svarer til dem, der i henhold til kollektiv overenskomst er gældende for arbejder af samme art inden for samme fag i Danmark.
  • Etnisk ligestilling, ligebehandling og ikke-diskrimination, som fremgår af Københavns Kommunes kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb.

De kommende leverandører vil endvidere skulle stille dokumentation for blandt andet leverede ydelser, så Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har mulighed for at føre kontrol.

De endelige krav til leverandørerne vil blive formuleret, så de lever op til gældende lovgivning, Københavns Kommunes overordnede indkøbspolitik og de borgerrettede kvalitetsstandarder.  

Udbud af tøjvask sker ikke i samarbejde med Socialforvaltningen, da Socialforvaltningen ikke har ønsket at gennemføre nyt udbud efter de nye frit valgsregler.

Vask for borgere med vaskemaskine i eget hjem
For borgere med vaskemaskine i eget tilbydes hjælp til tøjvask som udgangspunkt som praktisk hjælp i hjemmet. Formålet med at omlægge indsatsen er så vidt at gøre borgere i stand til selv at varetage opgaven, hvilket skal ske gennem aktiv medvirken og træning. Det vil understøtte borgerens selvhjulpenhed og forventes at kunne mindske behovet for hjælp.

Samtidig vil en omlægning af tøjvaskeordningen medføre en bedre tidseffektivitet i hjemmeplejen, da tøjvask ofte vil kunne placeres i de tidsrum, hvor der af hensyn til borgerne ikke kan leveres personlig pleje.

Økonomi

Et nyt udbud af tøjvask og omlægning af tøjvask for borgere med vaskemaskine i eget hjem forventes at give en besparelse på årligt 5-8 mio. kr. Beregningen baserer sig blandt andet på erfaringer fra Socialforvaltningen, hvor afregningsprisen er lavere, og hvor man har succes med at tilbyde vask til borgere, der selv har vaskemaskine.

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke tiltræder indstillingen, skal besparelsen findes på anden vis, og Sundheds- og Omsorgsudvalget vil da blive forelagt en ny indstilling med besparelsesforslag.

Videre proces

Inden iværksættelse af udbud af tøjvask vil Sundheds- og Omsorgsudvalget blive orienteret om indholdet i kravsspecifikationen. Udbuddet gennemføres i efteråret 2013 med henblik på opstart af nye leverandører i 1. kvartal 2014.

Omlægningen til tøjvask i eget hjem for borgere med egen vaskemaskine vil komme til at fremgå af de borgerrettede kvalitetsstandarder, der forelægger Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse i december 2013.



                Hanne Baastrup

                                                                            /Birgitte Bo Christensen

Beslutning

Peter Thiele (F) stillede ændringsforslag til  at-punktet, der blev affattet således:

  1. at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemyndiges til at gennemføre nyt udbud af tøjvaskeordningen, herunder

 

  • at udbuddet gennemføres med tildelingskriteriet økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterier vedrørende kvalitet
  • at pris vægter 75 % og kvalitet vægter 25 %

  • at krav til kvalitet beskrives i udvælgelseskriterier og kravene i kontrakten,
  • at udbuddet gennemføres lokalområdeopdelt, og at der udvælges to private leverandører pr. lokalområde, og
  • at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan tildele og indgå kontrakt med private leverandører.

 

 

Udvalget godkendte indstillingen med det stillede ændringsforslag, og bad om at forvaltningen i forbindelse med forelæggelse af indholdet i kravspecifikationen, orienterer om muligheden for tilkøb, og om håndteringen af de borgere, der skal have tilbud om vask i eget hjem.

Til top