Mødedato: 25.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Differentiering af takster for madservice

Se alle bilag
Udvalget orienteres om økonomi- og indenrigsministerens svar på udvalgets ønske om mulighed for at differentiere i taksten for ældremad til fordel for de økonomisk dårligst stillede ældre.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om ministerens svar til efterretning, og
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at medlemsforslaget vedr. differentiering af takster for madservice stillet af Socialdemokratiet, hermed er håndteret.

Problemstilling

Sagen er en opfølgning på medlemsforslaget fra Socialdemokraterne om differentiering af taksten for ældremad, som blev behandlet på udvalgets møde den 13. december 2013.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har igennem flere år haft et ønske om at kunne differentiere i taksten for ældremad, som hjemmeboende ældre får fra kommunen, således at prisen sænkes for de ældre, som er økonomisk dårligst stillet, mens velstillede ældre betaler en pris, som i højere grad afspejler de faktiske omkostninger.

Der er i den nuværende lovgivning ikke mulighed for en sådan differentiering.

Udvalget besluttede på mødet den 13. december 2012, at Sundheds- og Omsorgsborgmesteren på udvalgets vegne skulle rette henvendelse til økonomi- og indenrigsministeren om udvalgets ønske om at kunne differentiere i taksten (bilag 1).

Løsning

Økonomi- og indenrigsministeren har nu svaret på henvendelsen (bilag 2).

Ministeren svarer bl.a. at målretning og prioritering af velfærdsydelser indgår i regeringens arbejde med modernisering af den offentlige sektor, og ministeren vil derfor inddrage udvalgets forslag i dette arbejde.

Ministerens svar indeholder ingen oplysninger om, og i givet fald hvornår, der lovgivningsmæssigt kunne tænkes indført en mulighed for at foretage en sådan differentiering, som udvalget har efterlyst.

Den daværende velfærdsminister gjorde i forbindelse med udvalgets forespørgsel i 2008 opmærksom på, at folkepensionister og førtidspensionister inden for den eksisterende lovgivning har mulighed for at søge om et personligt tillæg efter pensionsloven. Et sådan tillæg kan gives til pensionister, som efter en individuel vurdering har særligt vanskelige økonomiske forhold.

Der er tale om en mulighed pensionister allerede har, og udvalget skal således ikke foretage sig noget for at sikre pensionister denne mulighed.

Det er dog forvaltningens vurdering, at muligheden for at bevilge pensionister personligt tillæg ikke giver den effekt, udvalget efterlyser. Dels vil de pensionister, der bevilges et personlig tillæg formentlig opnå dette på grund af andre udgifter end prisen på ældremad, f.eks. på grund af en høj husleje. Dermed støtter tillægget reelt andre udgiftstyper end ældremaden. Dels vurderes antallet af pensionister, der kan få et personligt tillæg til dækning af ældremaden at være yderst begrænset, omend det ikke kan fastslås præcist, da det afhænger af en individuel vurdering af den enkeltes økonomi.

Dertil kommer, at en vurdering af om pensionisten kan få et tillæg, kræver en ikke ubetydelig medvirken af pensionisten selv i form af ansøgning med budgetskema og dokumentation for udgifter (mindst en gang årligt), som for langt hovedparten af kommunens pensionister alligevel ikke vil føre til, at de opnår et tillæg.

Endelig vil en forøgelse af antallet af ansøgninger om et tillæg medføre et betydeligt øget ressourceforbrug på sagsbehandling, som formentlig kun i et fåtal af sager vil kunne føre til bevilling af et tillæg. Det er Københavns Borgerservice under Økonomiudvalget, der har opgaven med behandling af ansøgninger om personligt tillæg.

Der henvises til bilag 3 for en uddybning af de nævnte årsager.

Der er i økonomi- og indenrigsministerens brev ikke peget på andre muligheder for at differentiere taksten for ældremad til hjemmeboende ældre.

Indtil der lovgivningsmæssigt måtte blive åbnet mulighed for at foretage en differentiering på baggrund af den enkeltes økonomiske forhold, skal taksten for ældremad fastsættes til samme beløb for alle ældre. Der er i loven sat en øvre grænse for, hvad kommunen må tage for ældremaden, men der er ikke fastsat nogen nedre grænse. Det er således muligt at fastsætte taksten for ældremaden til 0 kr. eller blot at fastsætte taksten til et rent symbolsk beløb - så længe betalingen er ens for alle uanset deres økonomiske formåen.

Den maksimale egenbetaling for madservice med udbringning for hjemmeboende borgere er 48 kr. for en hovedret i 2013. Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2012 at give et tilskud til nedsættelse af taksten i en fire-årig periode, og taksten er derfor 41 kr. for en hovedret i 2013. En yderligere nedsættelse af taksten med f.eks. 5 kr. vil medføre en mindreindtægt på ca. 4,5 mio. kr. 

Den samlede udgift til en hovedret med udbringning er ca. 66 kr. og kommunens tilskud udgør således ca. 25 kr. pr. hovedret i 2013. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces


Hanne Baastrup

                                                                /Carsten Riis

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top