Mødedato: 25.04.2002, kl. 15:00

Orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund.

Orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 25. april 2002

 

6. Orientering om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund.

SOU 120/2002 J.nr. 47/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om det fremtidige samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund til efterretning.

 

RESUME

Frem til juli 1997 har lov om svangerskabsforebyggelse og fødselshjælp indeholdt en bestemmelse om, at der skulle findes en rådgivningsklinik - som alternativ til praktiserende læger og sygehuse. Dette lovkrav ophørte efter 1. juli 1997.

I København har Foreningen Sex og Samfund haft en sådan klinik med mulighed for alternativ rådgivning for borgere. Og sideløbende med Præventions- og Rådgivningsklinikken har Sex og Samfund haft et undervisningstilbud til elever i folkeskolen vedr. seksuel adfærd, prævention, seksuelt overførbare sygdomme og abort. Sundhedsforvaltningen har gennem en årrække haft en samarbejdsaftale med Foreningen Sex og Samfund om betaling for drift af rådgivnings- og præventionsklinikken samt for undervisningstilbudet til skoleelever.

I juli 2001 ønskede Sundhedsforvaltningen imidlertid at opsige samarbejdet med Foreningen Sex og Samfund vedr. drift af Rådgivnings- og Præventionsklinikken, men at fortsætte støtten til undervisningen af skoleelever. Sundhedsforvaltningens begrundelse var dels ophør af lovkravet fra juli 1997, dels at der hos praktiserende læger findes velfungerende tilbud om rådgivning mv., dels at besøgene til klinikken var begrænsede, dels et ønske om at omprioritere midlerne til at styrke andet forebyggende arbejde, herunder at effektivisere undervisningsdelen.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede imidlertid i september 2001 at opretholde samarbejdet vedr. både klinikvirksomheden med særligt fokus på udsatte grupper og undervisningsaktiviteten, som skulle udvikles yderligere. Endvidere besluttede udvalget, at Sundhedsforvaltningen skulle give udvalget en status, når der forelå en revideret ramme for samarbejdet med Sex og Samfund. Baggrunden for udvalgets beslutning var bl.a. en rapport fra Foreningen Sex og Samfund, der påpegede, at København har landets højeste abortkvotient, et højt niveau af seksuelt overførbare sygdomme og at klinikken i høj grad betjener den udsatte del af befolkningen i København.

Den reviderede ramme for samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund foreligger nu. I handlingsplanen for 2002 har Sundhedsforvaltningen lagt vægt på klinikvirksomhedens fokusering på udsatte grupper og på, at undervisningsdelen styrkes og udvikles.

I handlingsplanen defineres de udsatte grupper og der gøres rede for, at Sex og Samfund vil søge at øge antallet af besøgende fra disse grupper gennem øget oplysning og samarbejde vedr. klinikkens eksistens. Hertil kommer en årlig dokumentation for, at foreningen med den nye strategi opnår kontakt med den ønskede målgruppe.

Med hensyn til tilbud om undervisning af skoleelever i København vil der fremover blive lagt vægt på at opnå en bredere kontakt til skolerne både fra Sex og Samfunds side og i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt forskellige forebyggende organisationer. Der vil desuden blive lagt stor vægt på at fortsætte med at udvikle den proces-orienterede ung-til-ung klasseundervisning, som foreningen har indført.

Der er aftalt en fast møderække mellem Sundhedsforvaltningen og Sex og Samfund for at følge op på udviklingen af aktiviteterne.

Sundhedsforvaltningens tilskud til rådgivningsklinik og undervisningstilbud udgør 1,5 mill. kr. og afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningen har gennem en årrække haft en aftale med Foreningen Sex og Samfund om betaling for drift af en rådgivnings- og præventionsklinik samt for et undervisningstilbud til skoleelever. Frem til 1. juli 1997 har lov om svangerskabsforebyggelse og fødselshjælp indeholdt en bestemmelse om, at der skulle findes en rådgivningsklinik, hvor borgere frit kunne henvende sig med seksuelle spørgsmål og problemer - som alternativ til praktiserende læger og sygehuse. Og Foreningen Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik har fungeret som en sådan alternativ klinik for borgerne. Hensigten hermed er at give borgere hjælp, oplysning, tryghed og motivation til en sund og hensigtsmæssig seksuel adfærd. Derudover har Sex og Samfund haft et undervisningstilbud til unge i folkeskolen vedr. seksuel adfærd, oplysning om prævention, seksuelt overførbare sygdomme og a bort. Sundhedsforvaltningen har støttet klinik- og undervisningsdelen og betaler årligt 1,5 mio. kr. til drift af denne virksomhed.

Lovkravet om en alternativ rådgivningsklinik ophørte efter 1. juli 1997.

Sundhedsforvaltningen meddelte den 18. juli 2001 Foreningen Sex og Samfund, at man ønskede at opsige aftalen om støtte til drift af Rådgivnings- og Præventionsklinikken, mens Sundhedsforvaltningen fortsat ønskede at støtte undervisningen af skoleelever og gerne så denne del af foreningens aktivitet styrket.

Baggrunden for Sundhedsforvaltningens ønske om at opsige aftalen om støtte til drift af Rådgivnings- og Præventionsklinikken var, at der allerede findes velfungerende tilbud om rådgivning og vejledning vedr. seksualitet og prævention hos praktiserende læger, at lovkravet om en alternativ rådgivningsklinik fra 1. juli 1997 var ophørt og at antallet af besøgende til klinikken var begrænsede. Sundhedsforvaltningen vurderede, at midlerne som hidtil var brugt til dette formål, med større fordel kunne anvendes til en styrkelse og effektivisering af andre forebyggelsesaktiviteter bl.a. undervisningsdelen og andet forebyggende arbejde.

Den 3. september 2001 drøftede Sundheds- og Omsorgsudvalget det fremtidige samarbejde med Sex og Samfund.

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede,

  • at klinikvirksomheden skulle opretholdes med særligt fokus på udsatte grupper,

  • at videreføre og udvikle undervisningsaktiviteterne.

Udvalget besluttede endvidere, at Sundhedsforvaltningen skulle give udvalget en status, når der forelå en revideret ramme for samarbejdet med Sex og Samfund

Baggrunden for udvalgets beslutning var bl.a. en rapport fra Foreningen Sex og Samfund, hvori det blev påpeget, at der i København er landets højeste abortkvotient, et højt niveau af seksuelt overførbare sygdomme og at klinikken i høj grad betjener den svagere og dermed mere udsatte del af befolkningen.

Den reviderede ramme og handlingsplan for samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Sex og Samfund foreligger nu pr. 22. marts 2002. Se bilag 1.

Strategien for samarbejdet fordeler sig på de to hovedområder og omfatter såvel mål som forslag til konkrete initiativer.

  1. Sex og Samfunds Rådgivnings- og Præventionsklinik med fokus på udsatte grupper
  2. Sex og Samfunds Undervisning og Rådgivning

Ad. 1. Sex og Samfunds Rådgivnings- og Præventionsklinik

Målet med borgernes henvendelse til Rådgivnings- og Præventionsklinikken er

  • At borgere gennem rådgivning og undervisning kan opnå viden, tryghed, motivation og handlekompetence vedr. hensigtsmæssig seksuel adfærd, herunder prævention, seksuelt overførbare sygdomme og abort.

I forbindelse med at øge indsatsen overfor særligt udsatte grupper har Præventionsklinikken følgende overordnede mål for 2002:

  • Kendskabet til Præventions- og rådgivningsklinikken øges blandt udsatte grupper.
  • Andelen af brugere fra udsatte grupper kommer til at udgøre et markant flertal blandt klinikkens brugere.
  • Antallet af brugere af klinikken fastholdes på et højt niveau i forhold til ressourcer.
  • Ydelser og service i præventionsklinikken skal være på forkant med alle øvrige tilbud i Københavns Kommune.

Målene fokuserer i særlig grad på at nå udsatte grupper, her defineret som personer/grupper, der har en højere risiko specifikt i forhold til graviditet og seksuelt overførbare sygdomme:

  1. Borgere, der ikke frivilligt opsøger egen læge vedr. prævention, seksuelt overførbare sygdomme og abort. Bl.a. purunge seksuelt aktive piger under 16 år.
  2. Kvinder, som har fået foretaget provokeret abort med usikkerhed/uvidenhed om velegnede præventionsmidler.
  3. Etniske grupper med tabu vedr. konsultation om seksualliv med egen læge.
  4. Grupper af etniske kvinder, med uforholdsmæssig høj abortkvotient.
  5. Borgere, hvis egen læge har moralske eller tekniske barrierer vedr. abort og prævention.
  6. Borgere uden kendt egen læge, som ofte tilhører socialt udsatte grupper som f.eks. døgninstitutionsanbragte, prostituerede og narkomaner
  7. Kvinder med helt specielle præventionsbehov, som kræver speciel ekspertise.

Strategien på baggrund af mål og definerede målgrupper er udmøntet i bilag 1.

Dokumentation for det øgede antal brugere fra udsatte grupper vil blive givet ved hjælp af et nyindført registreringssystem, som er taget i brug pr. 1. januar 2002.

Der vil ligeledes i løbet af 2002 blive gennemført en spørgeskemaundersøgelse, der skal belyse henvendelsesårsag og -mønster.

 

Ad 2. Sex og Samfunds Undervisning og Rådgivning

Undervisningen er et supplement til skolernes seksualundervisning, som udbydes i samarbejde med Københavns Kommunes undervisningskonsulenter. Den supplerende undervisning af elever fra københavnske skoler tilbydes 7. -10. klassetrin, hvor eleverne modtager klassevis undervisning i foreningens lokaler. I 2001 deltog således godt 3000 elever i klinikkens undervisning.

Undervisningen udvikles løbende og foregår procesorienteret efter princippet ung-til-ung. Der lægges stor vægt på deltagelse fra de unge, der undervises, fremfor en "lærer"styret undervisning.

Der vil fremover blive lagt vægt på at opnå en bredere kontakt til skolerne både fra Sex og Samfunds side og i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt forskellige forebyggende organisationer som "sexekspressen" og "sexonauterne". Der vil desuden blive lagt stor vægt på at fortsætte med at udvikle den procesorienterede ung-til-ung klasseundervisning, som foreningen har indført.

Målet med selve undervisningen er

  • At unge skoleelever i København gennem undervisning og dialog opnår viden, åbenhed, tryghed og handlekompetence vedr. hensigtsmæssig seksuel adfærd, herunder prævention, seksuelt overførbare sygdomme og abort.

I forbindelse med at udvikle og styrke undervisningsdelen er målet i 2002, at

  • Kendskabet til undervisningstilbuddet skal forbedres.

  • Antallet af elever skal fastholdes.
  • Feedback fra skolerne skal systematiseres.
  • Særlige målgrupper skal nås gennem ekstern undervisning.
  • Samarbejdet med og støtten til andre supplerende seksualundervisningstilbud (fra f.eks. "Sexexpressen", "sexonauterne") udvikles.
  • Uddannelsen af rådgivere skal fastholdes på det nuværende høje niveau.

Se i øvrigt den udmøntede strategi i bilag 1.

Udover undervisningsdelen har Sex og Samfund en Sexlinie rådgivning på telefon og Internet, som giver løbende input om, hvad der rører sig blandt unge, samt hvorledes man opnår dialog om fx seksuel handlekompetence.

 

Samarbejdsaftale:

I forbindelse med det formaliserede samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Sex og Samfund er der etableret en aftale om en fast møderække i løbet af hvert budgetår.

  1. Februar-mødet har til hensigt at godkende forrige års årsrapport og at diskutere status for og udmøntning af samme års handlingsplan.
  2. August-mødet har til hensigt at behandle økonomien ved en løbende kalkule og at diskutere status for arbejdet.
  3. December-mødet har til hensigt at gennemgå og godkende næste års handlingsplan med budget samt vurdere samme års aktiviteter, foreløbig registrering mm.

Sideløbende hermed er aftalt 2 årlige møder, hvor fagpersoner med relation til unges undervisning om sex og prævention opnår nye faglige input og hvor hensigten desuden er at diskutere, udveksle erfaringer og sammen styrke og udvikle det forebyggende arbejde indenfor feltet. De to møder afholdes i maj og november. Disse jævnlige kontakter giver dermed kontinuitet i samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Sex og Samfund.

Tilbagemelding til Sundheds- og Omsorgsudvalget

På baggrund af udviklingen i 2002 vil Sundhedsforvaltningen i 1. kvartal af 2003 vende tilbage til udvalget med en status for samarbejdet.

Hermed indstilles, at udvalget tager denne orientering om samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund til efterretning.

 

MILJØVURDERING

Samarbejdet mellem Sundhedsforvaltningen og Foreningen Sex og Samfund vurderes at have en positiv indvirken på skoleelevers og udsatte gruppers viden og handlekompetence vedr. hensigtsmæssig seksuel adfærd, således at risiko for uønsket graviditet og abort mindskes og livskvaliteten for disse grupper øges.

 

ØKONOMI

Sundhedsforvaltningens tilskud til Foreningen Sex og Samfunds budget for klinik og klasseundervisning udgør for år 2002 kr. 1.580.000,-. Finansieringen afholdes indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme, budgetpost 5.46.1 - Rådgivningsinstitutioner.

 

BILAG

1. Handlingsplan 2002 for Foreningen Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik og Undervisning og rådgivning

 

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top