Mødedato: 24.10.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om evaluering af projekt Fri for bleer

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om evalueringen af projekt Fri for bleer.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om evaluering af projekt Fri for bleer til efterretning.

Problemstilling

Projekt Fri for bleer er en indsats i reformprogrammet ”Aktiv og tryg hele livet”. Målet er at give borgere med inkontinens en rehabiliterende indsats, så de kan leve et aktivt og socialt liv.
I forbindelse med projektet er der etableret to inkontinensklinikker, en i sundhedshuset på Amager og en i sundhedshuset i Vanløse. Borgerne bliver hjulpet med deres inkontinensproblemer af et tværfagligt team af sygeplejersker og fysioterapeuter.

Løsning

Der er foretaget en evaluering af Københavns Kommunes inkontinensindsats Fri for bleer for perioden 2012-2013 (vedlagt som bilag 1). Denne viser, at:

  • Hovedparten af de deltagende borgere har fået mulighed for at føre eller genoptage et aktivt liv, fordi deres problemer med inkontinens er blevet helt eller delvist afhjulpet.
  • To ud af tre borgere vurderer selv at have nydt godt af at deltage i forløbet i inkontinensklinikken, da de i mindre grad end tidligere er generet af inkontinens. Borgernes egen vurdering understøttes af de fysiologiske målinger, der er foretaget i starten og slutningen af borgernes forløb.
  • 71 % af de deltagende borgere vurderer desuden, at de har fået bedre helbredsmæssig livskvalitet som følge af forløbet.

Hovedparten af borgerne i projektet har ikke været visiteret til ble. Der er en forventning om, at den rehabiliterende tilgang i fremtiden vil betyde sparede udgifter til bleer og andre inkontinenshjælpemidler.  På nuværende tidspunkt har projektet ikke haft samme positive effekter på det kommunale udgiftsniveau, som det har haft for borgernes livskvalitet. Den økonomiske gevinst forventes først at kunne måles over længere tid.

Der har siden opstart i foråret 2012 været 167 forløb i klinikkerne. Mens projektet er blevet implementeret, har ca. 1000 nye borgere fået bevilget ble. Erfaringen viser, at det kan være vanskeligt at tiltrække borgere til indsatsen. Dette kan bl.a. skyldes, at inkontinens er en tabubelagt problemstilling. Der er en forventning om, at en del borgere, der ansøger om ble for første gang, kan have gavn af indsatsen i inkontinensklinikkerne. Der vil derfor i 2014 være fokus på at informere og tilbyde indsatsen til alle borgere, der ansøger om inkontinenshjælpemiddel. Det er vanskeligt at forudsige, hvor mange borgere der vil tage imod tilbuddet. Efterspørgslen efter indsatsen vil blive fulgt i 2014, hvilket kan give anledning til, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejder et budgetønske for 2015.

Sundheds- og Omsorgsudvalgte har besluttet at afsætte 1.000.000 kr. varigt til indsatsen fra 2012. Erfaringer fra projektet bruges kontinuerligt til at udvikle, forenkle og effektivisere indsatsen i inkontinensklinikkerne. 

Desuden kan det nævnes, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger det arbejde med udvikling af nye hjælpemidler til borgere med inkontinens, som i øjeblikket foregår i flere andre kommuner. Intelligente bleer skal formidle oplysning om behov for bleskift, mens udredningsbleer ventes at kunne indgå i den rehabiliterende pleje. Når produkterne lanceres, vil forvaltningen tage stilling til, om det vil være hensigtsmæssigt at anvende produkterne i ældreplejen i København.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger området i 2014 og udarbejder evt. et budgetønske til Budget 2015.


Katja Kayser

                                                                            /Merete Røn Christensen  

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top