Mødedato: 24.10.2002, kl. 15:00

Høring om principper for fordeling af § 115 - midler (NY INDSTILLING)

Høring om principper for fordeling af § 115 - midler (NY INDSTILLING)

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 24. oktober 2002

 

6. Høring om principper for fordeling af § 115 - midler (NY INDSTILLING)

SOU 233/2002 J.nr. J.nr. 25/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender denne indstilling som udvalgets høringssvar vedr. principper for fordeling af §115-midler, herunder

- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tilslutter sig forslaget om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen drøfter samspil og afgrænsning mellem §115, §65 og Lov om Folkeoplysning parallelt med Sundhedsforvaltningens arbejde med §65-området, samt at der fremadrettet sker en inddragelse af de ansvarlige udvalg.

- at Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke kan tilslutte sig, at der forlods afsættes midler til børne- og ungeområdet.

RESUME

 

Principper for fordeling af § 115 - midler blev behandlet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 4. september 2002 (FA 353/2002) og er efterfølgende sendt til udtalelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede den 30. september 2002 (SOU 212/2002) en indstilling herom. Heri indgik Sundhedsforvaltningens administration af ansøgninger fra ældreområdet og sygdomsforebyggelse, hvilke vurderingskriterier Sundhedsforvaltningen lægger til grund for sin bedømmelse af ansøgningerne, samt samspillet mellem indstillinger til de to områder. Drøftelsen mundede ud i et ønske om uddybning heraf i en fornyet indstilling. Den fremlægges hermed.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget følger de principper, som er fastlagt i Socialministeriets vejledning om § 115. Under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde blev der vedtaget et ændringsforslag til principperne, så der skal fokuseres mere på tilskud til børn og unge. Desuden blev det besluttet, at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde anmodes om at komme med forslag til særlige indsatsområder.

Sundhedsforvaltningen er generelt positiv overfor de beskrevne principper for fordeling af § 115 midler. Sundhedsforvaltningen finder det relevant, at der sker en nærmere drøftelse vedr. gråzoneproblematikken mellem §115, §65 og Lov om Folkeoplysning mellem de tre forvaltninger, der forestår administrationen af områderne. Det bør sker sideløbende med Sundhedsforvaltningens arbejde med omstilling af §65-området, og det bør sikres, at de ansvarlige udvalg i stort omfang inddrages i fordelingen af § 115 midler.

Sundhedsforvaltningen støtter forslaget om en klarere inddragelse af Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde, men kan ikke gå ind for ændringsforslaget om, at der i principperne for fordelingen af § 115- midler skal fokuseres mere på tilskud til børn og unge. Skal der forlods afsættes midler til specifikke områder, bør konsekvensen være, at der afsættes faste midler til alle områder, f.eks. både ældre- og sundhedsområdet.

Kontaktudvalget har på møde d. 30. september behandlet fordeling af §115-midler, og deres tilbagemelding er, at de p.t. ikke kan pege på særlige indsatsområder, og ikke tilslutter sig en særlig fokusering på børn og unge. Det foreslås at der igangsættes en undersøgelse af erfaringerne med de hidtil givne §115-midler til det sociale frivillige område, samt samspillet mellem tilgrænsende tilskudsmidler (se bilag).

SAGSBESKRIVELSE

Sundheds- og Omsorgsudvalget er anmodet om en udtalelse vedr. Principper for fordeling af § 115 -midler behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 4. september 2002 (FA 353/2002 ).

På mødet besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen principper for fordeling af § 115 midler, samt at disse skulle sendes til høring i såvel Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde i Københavns Kommune, som i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det blev også besluttet, at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt arbejde anmodes om at komme med forslag til særlige indsatsområder for fordeling af § 115- midler.

Ændringsforslag om, at der i principperne for fordeling af § 115 midler fokuseres mere på tilskud til børn og unge blev tiltrådt.

Der var desuden følgende bemærkning til protokollen:" Når forslaget har været til høring bedes forvaltningen i forbindelse med efterfølgende behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fremlægge et notat, der belyser de tilsvarende muligheder for at søge økonomiske støtte via FOS midler (Lov om Folkeoplysning)".

Servicelovens § 115

Servicelovens § 115 omhandler kommunens og amtskommunens samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger. I henhold til § 115 afsættes der årligt et fast beløb pr. indbygger til støtte af frivilligt socialt arbejde. Reglerne for samarbejdet fastlægges i den enkelte kommune og amtskommune I Københavns Kommune er det samlede beløb i 2002 ca. 10 mill. kr. Der er en årlig ansøgningsrunde, samt mulighed for 2- årige bevillinger. Ved bevillinger over 100.000 kr. skal der udarbejdes samarbejdsaftaler. Der skal aflægges regnskab, der dokumenterer, at bevillingerne er anvendt til formålet.

Principper for fordeling af § 115 i Københavns Kommune

Principper for fordeling af § 115-midler i Københavns Kommune følger :

Socialministeriets vejledning :§ 115-midler skal gå til socialt arbejde, hvor den frivillige indsats er afgørende. I loven anvendes begreberne frivillig indsats, frivillige organisationer og foreninger, samt frivilligt socialt arbejde. I Socialministeriets vejledning om § 115 er begreberne defineret som følger:

Frivillig indsats defineres som en indsats, der

  • Er frivillig, dvs. den udføres uden fysisk, økonomisk eller retlig tvang
  • Er ikke-lønnet, men der kan være tale om godtgørelse for omkostninger
  • Udføres for andre end familie og slægt
  • Skal være til gavn for andre end en selv
  • Er af formel karakter dvs. at aktiviteten skal foregå indenfor rammerne af den organisation, forening eller anden form for organisering, projekt m.v.

En frivillig organisation eller forening har følgende karakteristika

  • Frivilligt grundlag, dvs. den må ikke være fastlagt i lovgivningen og organisationen skal kunne beslutte at nedlægge sig selv
  • Dens primære formål er ikke at skabe overskud ( dvs. non-profit) og et evt. overskud må ikke udloddes til "ejerne", f.eks. foreningens medlemmer
  • Frivillig indsats er en væsentlig del af organisationens grundlag. Mindstekravet er, at bestyrelsen yder en ulønnet, frivillig indsats.

F.eks. kan der ydes støtte til rådgivninger, støtte- og kontaktpersoner, frivillighedsformidlinger, aflastningstjenester for pårørende, sociale cafeer, telefonrådgivning ect. Selv om den frivillige sociale indsats er ulønnet, forudsætter den som regel, at der er visse økonomiske midler til rådighed, som kan skabe en ramme om indsatsen f.eks. lokaler, telefon, eller lønnet personale til organisering, supervision, indslusning af nye frivillige m.v.

Frivilligt socialt arbejde

Frivilligt social arbejde er en samlet betegnelse for frivillig indsats, frivillig organisation og for de aktiviteter, som frivillige organisationer driver, hvad enten det sker med frivillig arbejdskraft eller med lønnet arbejdskraft, og som foregår inden for det sociale og sundhedsmæssige område.

 

Supplement til principperne

Som supplement til disse principper godkendte Borgerrepræsentationen den 24. august 2000 (BR 335/2000) Politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver. Formålet med politikken er at:

  • Styrke samarbejdet på grundlag af respekt, ligeværdighed, dialog og tillid.
  • Styrke servicetilbuddene til borgerne og brugerne gennem udnyttelse af den fælles ressource det offentlige og det frivillige tilsammen udgør.
  • Synliggøre effekterne af den frivillige indsats.

Københavns Kommune har endvidere nedsat Kontaktudvalg for Frivilligt Socialt Arbejde ultimo 1998, med den opgave at fremme det frivillige sociale arbejdes muligheder i Københavns Kommune. Opgaven løses ved at diskutere og komme med forslag til principper for de økonomiske og øvrige ressourcemæssige tilskud til det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune.

Kontaktudvalget har imidlertid ved en tidligere lejlighed ikke ønsket at fremkomme med forslag til principper for de økonomiske og ressourcemæssige tilskud til det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indstilling

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har vedtaget, at Kontaktudvalget for Frivilligt Socialt Arbejde skal anmodes om at fremkomme med forslag til særlige indsatsområder for fordeling af § 115-midler. Sundhedsforvaltningen støtter dette, idet Kontaktudvalget skal inddrages yderligere i prioritering af fordeling af de afsatte midler.

Med høringssvar af den 30. september 2002 peger Kontaktudvalget på, at man er villig til at indgå i en udvælgelse, når der er foretaget en undersøgelse af erfaringerne med de hidtil givne §115 midler.

Det hidtidige udgangspunkt for fordeling af § 115-midler har været en tværgående vurdering af ansøgningerne, som ud fra principperne bl.a. vurderer kvalitet og bæredygtighed. Sundhedsforvaltningen støtter dette udgangspunkt.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 4. september 2002, at der i principperne for fordeling af § 115-midler fokuseres mere på tilskud til børn og unge. Sundhedsforvaltningen er ikke enige i denne ændring.

Skal der forlods afsættes midler til specifikke områder, bør konsekvensen være, at der afsættes faste midler til alle områder, f.eks. både ældre- og sundhedssområdet.

 

Procedure ved ansøgninger

Ansøgninger sendes til Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som fordeler og videresender ansøgningerne til høring i de relevante fagforvaltninger. Disse indstiller via Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til behandling i et underudvalg under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til endelig beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Nedenfor ses fordelingen af §115-midler i % på udvalgte kategorier i perioden 1998-2002. Der er i oversigten regnet med runde tal og taget udgangspunkt i opgørelserne fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Løbende ansøgninger til restpuljen på 1 mill. kr. er ikke indregnet.

Fordeling af §115-midler i % i perioden 1998 – 2002 (excl. restpuljen)

 

Børn og unge

Familie forældre

Ældre

Sygdom

Handicap

Misbrug

Flygtninge indv.

1998

5%

3%

14%

9%

 

22%

9%

1999

10%

3%

10%

15%

2%

23%

7%

2000

7%

8%

8%

21%

2%

13%

5%

2001

5%

3%

5%

16%

5%

27%

5%

2002

5%

3%

7%

13%

4%

26%

8%

Sundhedsforvaltningen bliver primært hørt om ansøgninger fra organisationer og foreninger på ældre- og sundhedssområdet. I 2002 behandlede Sundhedsforvaltningen ansøgninger for ca. 5.7 mill. kr. og indstillede ansøgninger til økonomisk støtte på et beløb på ca. 2.2 mill. kr. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bevilligede heraf støtte for de 1.5 mill. kr. Der behandles også ansøgninger løbende.

Udviklingen i tildeling af midler til ældre- og sundhedssområdet.skyldes formentlig i højere grad antallet af ansøgninger og størrelsen af de ansøgte beløb end den prioriteringsproces, der foregår i Sundhedsforvaltningen og efterfølgende i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

De kriterier, Sundhedsforvaltningen anvender på ældreområdet retter sig fortrinsvis mod aktiverende og/eller forebyggende arbejde, hvor der er tale om nye og/eller videreudviklende tilbud. Derudover indgår besøgsvennetjenester, tryghedsopkald og andre tilbud rettet mod svage ældre.

Angående sygdomsforebyggende organisationer og foreninger prioriteres fortrinsvis foreninger, der ligger i Københavns Kommune, arbejder med en anerkendt/ accepteret diagnose/sygdom, er i opstartsfasen, har forebyggelsespotentiale eller f.eks. har nyskabende aktiviteter.

 

Sammenhængen mellem Servicelovens § 115 og § 65

Ifølge Servicelovens § 65 kan kommunen iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Målgruppen i Københavns Kommune er modtagere af social pension og efterløn – besluttet på Sundheds- og Omsorgsudvalget den 13. marts 2000 (SOU 93/2000). Hvis § 115 –midler benyttes til at finansiere dele af sådanne aktiviteter, er det en forudsætning, at der er tale om en aktivitetsudvidelse.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på mødet den 20. juni 2002 (SOU 161/2002) behandlet indstilling om " Anvendelse af § 65 – midler i Københavns Kommune – statusredegørelse ", som indeholder en kortlægning af de foreninger og organisationer som i dag modtager støtte efter Servicelovens § 65. Denne indstilling lægger op til bl.a. fremtidige principper for tildeling af tilskud efter § 65, som skal styrke udvikling og fornyelse i § 65 virksomhed med et forebyggende sigte, samt styrke ensartethed og gennemsigtighed i fordelingen af § 65 midler. Det er endvidere besluttet at nedsætte et midlertidig § 65 udvalg, med henblik på at rådgive forvaltningen i arbejdet.

Forslag til fremtidige principper for tildelingen forventes behandlet i Sundheds- og Omsorgsudvalget i april 2003. Arbejdet indbefatter også en afdækning af berøringsfladerne mellem Servicelovens § 65 og § 115 samt Lov om Folkeoplysning.

Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen drøfter samspillet mellem områderne, og at det sker parallelt med Sundhedsforvaltningens arbejde med §65-området. Samtidig bør det være sådan, at de ansvarlige udvalg inddrages.

 

Konklusion

Sundhedsforvaltningen er generelt positiv over Familie- og Arbejdsmarkedesudvalgets beslutning om principper for fordeling af § 115 midler. Men finder det relevant at der sker en nærmere drøftelse vedr. gråzoneproblematikken mellem §115, §65 og Lov om Folkeoplysning mellem de tre forvaltninger, der administrerer områderne, samt at det sker sideløbende med Sundhedsforvaltningens arbejde med omstilling af §65-området. Samtidig bør det være sådan, at de ansvarlige udvalg inddrages.

Sundhedsforvaltningen støtter forslaget om at Kontaktudvalget skal inddrages yderligere i prioritering af fordeling af de afsatte midler.

Derimod kan Sundhedsforvaltningen ikke støtte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets forslag om, at der i fordelingen af § 115 fokuseres mere på børn og unge. Skal der forlods afsættes midler til specifikke områder, bør konsekvensen være, at der afsættes faste midler til alle områder, f.eks. både ældre- og sundhedsområdet.

På den baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender ovenstående bemærkninger som udvalgets høringssvar vedr. principper for fordeling af §115-midler.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har årligt ca. 10. mill. kr. til fordeling

-

BILAG

" Principper for fordeling af § 115 – midler" ( J.nr. FA353/2002). Dagsordenspunkt 17. fra ordinært møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 4. september 2002.

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

Til top