Mødedato: 24.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Analyse om fast hjælper i hjemmeplejen

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger resultaterne af en undersøgelse af faste hjælpere i hjemmeplejen.

Indstilling og beslutning

Sundheds og Omsorgsforvaltningen indstiller, 
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om analysen af fast hjælper i hjemmeplejen til efterretning.

Problemstilling

Det fremgår af budgetaftalen for 2015, at der skal udarbejdes en kortlægning og analyse af faste hjælpere i hjemmeplejen. Analysen skal afdække erfaringerne fra private leverandører samt interne barrierer i den kommunale hjemmepleje. På den baggrund skal der udarbejdes forslag til hjemmehjælp med faste hjælpere, som skal indgå i forhandlingerne om budget 2016. 

Løsning

Københavns nye ældrepolitik for 2015-2018, ’Lev Stærkt – Hele Livet’ har en målsætning om, at københavnerne skal opleve en serviceminded kommune og derfor bl.a. skal ”modtage hjælp og støtte af en fast kreds af medarbejdere”.  Desuden vedtog Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2011 et mål om, at 66 pct. af besøgene i daghjemmeplejen for borgere, der modtager 1-11,9 timers hjælp om ugen, skal gennemføres af borgerens primære eller sekundære hjælper. Med vedtagelsen af det nye mål i ældrepolitikken, er dette ikke længere et selvstændigt politisk mål, men en indikator på ældrepolitikkens mål om tryghed.

Borgernes tilfredshed med antallet af hjælpere er lav – i 2014 er lidt under halvdelen af borgerne tilfredse eller meget tilfredse med antallet af forskellige hjælpere.

Trods det løbende fokus på faste hjælpere i driften, har andelen af hjemmeplejebesøg, der leveres af primær og sekundær hjælper, været nogenlunde konstant fra 2008 til 2014.

I 2014 blev 61 pct. af besøgene leveret af primær eller sekundær hjælper, og der er således et stykke vej til målet om, at 66 % af besøgene skal leveres af 1. og 2. hjælper. Det bemærkes dog samtidig, at 83 % af besøgene i borgers hjem leveres af 1. til 5. hjælper. Det er således i højere grad lykkedes at etablere faste teams af medarbejdere omkring den enkelte borger.

Forvaltningen har gennemført en analyse af faste hjælpere i hjemmeplejen, som viser flg. hovedresultater (for analysenotat, se bilag 1):

  • De københavnske hjemmeplejemodtageres tilfredshed med antallet af hjælpere er lav, men det er vanskeligt at få et klart billede af, hvorvidt tilfredsheden med antallet er højere eller lavere i andre kommuner. Den generelle tilfredshed med hjemmeplejen i København er på landsgennemsnittet og lidt over Århus Kommune.
  • Den lave tilfredshed med antallet af hjælpere findes hos både borgere, som får besøg af få forskellige hjælpere, og borgere, som får besøg af mange forskellige hjælpere. Også borgere, hvor det nugældende mål om andel besøg leveret af 1. og 2. hjælper er opfyldt, har en lav tilfredshed med antallet af hjælpere. Det indikerer, at der også er andre forhold end det faktiske antal forskellige hjælpere, der har betydning for tilfredsheden med antallet af hjælpere.
  • Erfaringer fra den private leverandør Hjemmehjælpen A/S tyder på, at hyppig kontakt til borgerne, information om hvad der skal ske hvornår og med hvem, samt inddragelse af borgeren i beslutninger om borgerens hjælp kan have betydning for tilfredsheden med antallet af hjælpere. 
  • Forvaltningens nuværende omsorgssystem (KOS2) understøtter ikke teamorganisering og faste hjælpere. Planlægning af besøg er kompliceret og ikke brugervenligt, og det vanskeliggør muligheden for at sikre faste hjælpere. Dermed vanskeliggøres også inddragelse af borgerne og fleksible løsninger i henhold til borgernes ønsker og behov.
  • Personalets kompetencer og redskaber til at reducere antallet af hjælpere bør sikres. Det kan bl.a. ske gennem uddannelse og effektiv systemunderstøttelse.

På baggrund af analysen har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdet et budgetforslag med konkrete initiativer til forbedring af borgernes oplevelse og den faktiske brug af faste hjælpere, som kan implementeres uafhængigt af hinanden eller i kombination.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. De økonomiske konsekvenser af de fremadrettede forslag til forbedringer fremgår af budgetnotatet om faste hjælpere i hjemmeplejen (Budgetønske SU19).


Lars Storm Gregersen

                                                                          /Daniel Schwartz Bojsen  

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. Udvalget roste særlig Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby for deres flotte indsats i forhold til fast hjælper.
Til top