Mødedato: 24.06.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Implementering af ældrepolitikken 2015-2018

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forvaltningens plan for implementering af den nye ældrepolitik 2015-2018.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager implementeringsplanen til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommunes nye ældrepolitik ’Lev stærkt – Hele livet’ blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 30. april 2015 og skal nu implementeres. 

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af politikken den 19. marts 2015 fik udvalget forelagt forvaltningens overordnede strategi for implementeringsprocessen. Forvaltningen har nu udfoldet strategien yderligere i en implementeringsplan for ældrepolitikken (bilag 1).

Løsning

De forandringer, som ældrepolitikken skal afstedkomme, skal først og fremmest kunne mærkes af borgerne og skabes af medarbejdere og ledere i driften. Implementeringsarbejdet er derfor bygget op om tre grundlæggende elementer, som på hver sin måde skal understøtte ledere og medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i at skabe de ønskede forandringer:

  1. Et kulturudviklings- og kommunikationsspor 
  2. Udvikling af nye indsatser
  3. Opfølgning på mål og resultater

Kulturudviklings- og kommunikationssporet
Implementeringsplanen beskriver kort, hvordan forvaltningen vil arbejde med at skabe den kulturudvikling i de enkelte driftsenheder, som er nødvendig for at skabe forandringer for borgerne og føre politikken ud i livet.

Udvikling af nye indsatser
Politikken skal implementeres i sin helhed. Det betyder, at forvaltningen skal igangsætte nye tiltag under alle politikkens 9 reformspor. Implementeringen skal samtidig sikre, at de mange udviklingstiltag, som allerede er i gang i forvaltningen også bidrager til at føre politikkens visioner ud i livet.

Derfor har forvaltningen på hvert af de 9 reformspor i ældrepolitikken foretaget en vurdering af, hvor langt vi er i dag og på hvilke områder, der er behov for at udvikle nye tiltag for at opfylde politikkens visioner. Implementeringsplanen indeholder derfor en kort gennemgang af hvert reformspor, som beskriver, hvilke områder forvaltningen forventer at udvikle på i de kommende år og sigtelinjerne for dette arbejde.

Opfølgning på mål og resultater
Det er et grundlæggende element i implementeringen, at der løbende følges op på, om politikken skaber de ønskede forandringer for borgerne. Implementeringsplanen illustrerer de indikatorer, som forvaltningen har opstillet til brug for opfølgningen.

Organisering af implementeringsarbejdet i forvaltningen
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har etableret en særlig organisering omkring implementeringen af ældrepolitikken, som skal sikre, at arbejdet med at gennemføre politikkens visioner forankres og koordineres på tværs af hele organisationen fra centralforvaltningen til de enkelte driftsenheder i lokalområderne. Ligeledes skal den valgte organisering sikre, at der løbende foretages en generel status på implementeringen med henblik på at skabe et godt vidensgrundlag for udvalgets fremtidige drøftelser af implementeringen af ældrepolitikken.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. I forbindelse med processen frem mod budget 2016 fremlægger forvaltningen forslag til budgetønsker på de områder, hvor der i første omgang vurderes at være behov for nye midler for at forfølge visionerne i den nye politik.

Videre proces

Der lægges op til årlige drøftelser i Sundheds- og Omsorgsudvalget af status og fremdrift i implementeringen af ’Lev stærkt – Hele livet’. Drøftelserne tilrettelægges tidsmæssigt i forhold til afrapporteringen på indikatorer og udvalgets årlige drøftelser af budgetønsker.


Lars Gregersen    
                                                            /Nanna Skriver

            

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Til top