Mødedato: 24.05.2012, kl. 14:30
Mødested: Dortheagården, Frederiksborgvej 77, 2400 København NV.

Samarbejde med frivillige organisationer og patientforeninger på sundhedsområdet

Forslag til samarbejde med frivillige organisationer og patientforeninger på sundhedsområdet om indsatser, der styrker livskvalitet, egenomsorg og fastholdelse af livsstilsændringer opnået ved kommunale forebyggelsesforløb. 

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender at anvende 2 mio. kr. i 2012 og 2 mio. kr. i 2013 på samarbejde med frivillige organisationer og patientforeninger på sundhedsområdet.

 

Problemstilling

I forbindelse med behandlingen af forventet regnskab på udvalgsmødet den 26. april 2012 er der frigjorte midler, som forvaltningen indstiller, kan bruges til midlertidige indsatser på forebyggelsesområdet. Der er frigjort 2 mio. kr. til budgetterne både i 2012 og 2013.

Forebyggelsescentrene i Københavns Kommune tilbyder livsstilsinterventioner til borgere med kroniske sygdomme (rehabilitering i forlængelse af forløbsprogrammer) og borgere i risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

Undersøgelser viser, at borgerne opnår målbare livsstilsændringer lige efter et forebyggelsesforløb, men også, at livsstilsændringerne er svære at fastholde og aftager over tid. Hvis overgangen fra forebyggelsescentre til dagligdagen understøttes og forlænges med udslusningsaktiviteter, er formodningen, at borgernes muligheder for at fastholde de opnåede livsstilsforandringer på lang sigt forbedres.

Forebyggelsescentrene har gode erfaringer med samarbejde med frivillige organisationer og patientforeninger. Eksempelvis har Forebyggelsescentrene og Center for Kræft og Sundhed allerede erfaringer fra samarbejdet med lokale foreninger. Erfaringerne viser, at der er et stort fælles potentiale for såvel kommune som foreninger ved at indgå i et partnerskab om indsatser i forhold til borgere. Der er et stort overlap mellem kommunens og de lokale foreningers målgrupper og interesser.

Det vil på nuværende tidspunkt være forholdsvis nemt at formalisere de samarbejdsrelationer, der allerede eksisterer mellem lokale idrætsforeninger og patientforeninger til mere formelle partnerskaber og skabe rammer for øget livskvalitet gennem samarbejde og innovation omkring egenomsorg og livsstilsændringer. Det vurderes, at der er behov for at afprøve potentialet i at udvide og udvikle dette samarbejde.

Løsning

Det foreslås, at samarbejdet med frivillige organisationer og patientforeninger udvide i forhold til livskvalitet og fastholdelse af livsstilsændringer i forlængelse af forløbsprogrammer dvs. rehabilitering til borgere med kroniske sygdomme.

Herudover er der behov for at udvikle aktive udslusningsforløb for borgere, der har fået et forløb i et forebyggelsescenter. Formålet er, at understøtte borgerens egne muligheder for at fastholde de opnåede livsstilsændringer. Dette vil ske ved aktiv udslusning fra intensive forløb i forebyggelsescentrene til aktiviteter i civilsamfundet og i overensstemmelse med den overordnede strategi for samarbejdet med frivillige organisationer (sag 2012-35218).

Forslaget til indsatser falder inden for to områder:

1) Indsatser, der understøttet et udviddet samarbejde og ideudvikling med patientforeninger

Der indledes et samarbejde med frivillige organisationer og patientforeniner med henblik på at udvikle ideer og indsatser til at afprøve nye metoder til at øge livskvalitet gennem egenomsorg og fastholdelse af livsstilsændringer for borgere med kroniske sygdomme i et samarebjde mellem de kommunale forebyggelsestilbud og de frivillige organisationer.

Der afsættes 1. mio. kr. i 2012 og 2013. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om det konkrete forslag til udmøntning senest i efteråret 2012.  

2) Indsatser, der understøtter udviklingen af strategiske samarbejdsprojekter om aktiv udslusning

a) Udvikling af et samarbejdsprogram for forebyggelsescentre og fx Danmarks Idræts-forbund (DIF) 
    og Dansk Boldspil Union (DBU).Udvikles i et ligeværdigt samarbejde mellem forebyggelsescentre 
    og idræftsforeninger.

b) Kompetenceudvikling af medarbejdere fra idrætsforeningerne, da de ikke er vant til den 
    motionsuvante målgruppe, der kommer fra forebyggelsescentrene. 

c) Implementering af motionsaktiviteter for borgere. 

d) Implementering af Borger Instruktøruddannelsen, hvor borgere udddannes til at være instruktører
    for andre borgere, som et fast tilbud i forebyggelsescentrene. Instruktøruddannelsen er målrettet 
    borgere, der har været igennem et forebyggelsesforløb og ønsker at kvalificere sig som frivillig 
    instruktør på motionshold for andre i samme situation.

Økonomi

Nummereringen i budgettet afspejler nummereringen af foreslåede indsatser.


Budget 2012-2013

 

2012

2013

Ad 1. Samarbejde med patientforeninger

1.000.000

1.000.000

Ad 2. Strategiske samarbejdsprojekter

 

 

a)      Fælles ideudviklingspulje til udvikling af motionsaktiviteter

250.000

250.000

b)      Kompetenceudvikling af  idrætsmedarbejdere

225.000

 

c)      Implementering af motionsaktiviteter

175.000

300.000

d)      Borger instruktøruddannelse.

350.000

450.000

I alt

2.000.000

2.000.000

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen umiddelbart tage kontakt til relevante patientforeninger og frivillige organisationer mhp. konkretisering og udmøntning af midler herunder indgåelse af samarbejdsaftaler. Udmøntning af puljen på 1 mio. kr. vil blive forelagt udvalget til orientering.

Den videre proces vil blive koordineret i forhold til de strategiske pejlemærker og den proces, der er knyttet til den fremadrettede strategi for samarbejdet med frivillige foreninger jf. sag nr. 2 'Temadrøftelse om frivillighed og brobygning mellem forvaltningens tilbud og frivillige." 

Sundheds- og Omsorgsudvalget kan forvente at få en tilbagemelding om resultaterne af indsatserne ultimo 2013. 


                    Anne Mette Fugleholm


                                                                        /Jens Egsgaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt med bemærkning om, at det er en bredere kreds af idrætsorganisationer, der skal inviteres.
Til top