Mødedato: 24.05.2012, kl. 14:30
Mødested: Dortheagården, Frederiksborgvej 77, 2400 København NV.

Udmøntning af reduktion af tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde (servicelovens §79)

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fremlægger kriterier og simulerede konsekvenser for udmøntning af reduktion i tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsogsudvalget godkender at sende kriterier for tilpasning af tilskud til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79 i høring.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på udvalgets møde den 26. april 2012 udvalgets bidrag til budget 2013. Et af forslagene til forvaltningsspecifikke effektiviseringer var et forslag om at reducere midler, der udmøntes efter servicelovens § 79 til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde med 3,5 mio. kr. i 2013 stigende til 5,4 mio. kr. i 2014.

Udvalget tiltrådte, at følgende blev lagt til grund for reduktion af bevillinger til tilbud efter servicelovens § 79:

  • At udgifterne til husleje reduceres via frivillige ordninger om lokaler ved kommunale institutioner og selvejende institutioner.
  • At det samlede tilskud/bevilling for den enkelte klub/organisation ikke må overstige 1.500-2.000 kr. pr. medlem.
  • At klubber, der er beliggende uden for Københavns Kommune, som hovedregel ikke får tilskud.

Herudover ønskede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at der ved reduktionen blev lagt vægt på, at der fortsat sikres § 79 tilbud i alle lokalområder, og at fokus på sundhedsfremme og bevægelse i aktiviteterne skærpes.


Sundheds- og Omsorgsudvalget pålagde Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at fremlægge forslag til kriterier for reduktionen samt gennem en simuleret beregning at fremlægge et estimat for de mulige konsekvenser af reduktionen af tilskuddet. Sundheds- og Omsorgsudvalget ønsker, at besparelsen kan effektueres mest hensigtsmæssigt og i en proces, hvor der skabes mulighed for at klubber, som potentielt berøres af en reduktion, kan tilpasse aktiviteterne inden en reduktion effektueres som led i udbud og udmøntning af tilskud for 2013.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 29. september 2011 reviderede kriterier for bevilling til frivilligt forebyggende og sundhedsfremmende arbejde efter servicelovens § 79. De indholdsmæssige kriterier blev justeret med henblik på at målrette indholdet af de enkelte aktiviteter. Forvaltningen foreslår, at de indholdsmæssige kriterier fastholdes, dog med et skærpet fokus på aktiviteter, der er sundheds- og bevægelsesfremmende, så der ved bevilling af tilskud bliver lagt vægt på aktiviteter, der:

  • Er udviklende og opsøgende i forhold til at understøtte socialt samvær og undgå ensomhed, herunder til opstart af madklubber.
  • Tilbydes som støtte i forbindelse med livskriser.
  • Fremmer en sund livsstil og har særligt fokus på sundhedsfremme og bevægelse.
  • Sigter mod at fastholde og udvikle ældres sociale, fysiske og psykiske funktionsevne længst muligt – også efter afsluttet sygdoms- eller rehabiliteringsforløb.

Herudover foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at følgende tildelingskriterier danner grundlag for udmøntningen:

  • Der fortsat sikres § 79 tilbud i alle lokalområder.
  • Det samlede tilskud/bevilling for den enkelte klub/organisation ikke må overstige 1.500-2.000 kr. pr. medlem
    • Kriteriet kan fraviges, hvis der foreligger særlige hensyn, eksempelvis at der er tale om klubber/foreninger, som varetager en samlende funktion i lokalområdet efter lukning af andre klubber, eller tilfælde, hvor der er lejeaftaler med Københavns Ejendomme eller partnerskabsaftaler. Endelig er der mulighed for gradvis reduktion af hensyn til tilpasningen til de nye tildelingskriterier i en overgangsfase.
  • Udgifterne til husleje reduceres via frivillige ordninger om lokaler ved kommunale institutioner og selvejende institutioner.
  • Klubber, der er beliggende uden for Københavns Kommune, får som hovedregel ikke tilskud.
    • Kriteriet kan fraviges, hvor der er et større antal borgere med bopæl i Københavns Kommune, som benytter tilbuddet. Udmålingen af tilskuddet baseres i de tilfælde alene på medlemmer med bopæl i Københavns Kommune. Der ydes ikke tilskud til ejendomsudgifter. 

I forbindelse med beslutning om størrelse af den enkelte bevilling indgår desuden følgende forhold: Antal medlemmer, målsætning om at tiltrække nye medlemmer, fremmøde, tilgængelighed samt tilbud til forskellige målgrupper. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil i tråd med gennemgangen på andre områder gennemføre en afvikling af driftsoverenskomster, således at forvaltningen ikke finansierer driftsoverenskomster som led i tilskud efter servicelovens § 79.

I 2012 modtager 39 klubber/foreninger tilskud efter servicelovens § 79. Forvaltningen har på baggrund af tildelingen af midler i 2012 simuleret konsekvenserne af en reduktion efter ovenstående principper. Ved simuleringen på baggrund af udmøntningen af tilskud i 2012 berøres 22 tilskudsmodtagere af reduktionen. Simuleringen er baseret på skærpelsen af indholdskriteriet vedrørende sundhedsfremme og bevægelse samt tildelingskriterierne om maksimalt 1.500-2.000 kr. pr. medlem og mulighed for flytning til andre faciliteter.

Det bemærkes, at tildelingskriteriet om et maksimalt tilskud på 1.500-2.000 kr. pr. medlem er fraveget for klubber på Amager af hensyn til fastholdelsen af tilbud i alle lokalområder. Herudover er tildelingskriteriet ikke bragt i anvendelse, hvor kommunen er forpligtet af en eksisterende partnerskabsaftale. Kriteriet har ikke været inddraget i simuleringen, for så vidt angår Frelsens Hærs omsorgsarbejde, da foreningen driver varmestuer, og har hjemmel til ikke at registrere brugerne. Brugerne af varmestuerne udgør en målgruppe, der som hovedregel ikke benytter andre tilbud. 

Tildelingskriteret, om at kun klubber beliggende i Københavns Kommune kan modtage tilskud, er fraveget i tilfælde, hvor klubber uden for kommunen søges af et større antal brugere med bopæl i Københavns Kommune.

For så vidt angår lejeaftaler med Københavns Ejendomme undersøges alternative lokalefaciliteter med henblik på nedbringelse af husleje i den videre proces.

 

Af (bilag 1) fremgår de simulerede konsekvenser af budgetreduktionen. Det skal i den forbindelse præciseres, at der er tale om en simulering af konsekvenserne, og at forvaltningen ikke kender ansøgerkredsen til tilskud i 2013.

Muligheder for at etablere samlende frivilighedshuse undersøges med henblik på, at det fremadrettet vil kunne reducere de samlede huslejeudgifter. Undersøgelsen sker i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Til orientering udløber en budgetbevilling til støtte til frivilligt socialt arbejde (servicelovens § 18) på 6 mio. kr. årligt med udgangen af 2012.  

Høring
Indstillingen sendes i høring hos De Københavnske Ældreråd og det centrale samarbejdsforum på frivillighedsområdet.

Økonomi

I 2012 er der udmøntet 24,9 mio. kr. i tilskud efter servicelovens § 79. Der opnås en besparelse på 3,5 mio. kr. i 2013 stigende til 5,4 mio. kr. fra 2014 og frem.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes sendes den i høring, og Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt sagen igen på mødet den 16. august 2012.

 

            Anne Mette Fugleholm

                                                                      /Margrethe Kusk Pedersen

Beslutning

Katrina Feilberg (B) stillede ændringsforslag om, at undersøgelsen af muligheder for at etablere samlende frivillighedshuse skal ske i et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Udvalget godkendte indstillingen med det stillede ændringsforslag.

Til top