Mødedato: 24.04.2025, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Klimastrategi 2035 og Klimahandleplan 2026-2028

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) og Økonomiforvaltningen (ØKF) har sendt udkast til Klimastrategi 2035 og Klimahandleplan 2026-2028 i udvalgshøring. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) har udarbejdet et forslag til høringssvar fra Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) vedrørende udvalgets ressort. Overordnet vurderes begge udkast at udstikke en ambitiøs retning for byens klimaindsats de kommende ti år.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at godkende forslaget til høringssvar, der vedrører Sundheds- og Omsorgsudvalgets ressort (bilag 4).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) vedtog i september 2021 tre pejlemærker for Københavns Kommunes (KK) klimaindsats, der skal afløse den nuværende KBH2025 Klimaplan. Den nye Klimastrategi 2035 skal arbejde for:

  1. København skal som geografisk område være klimapositiv
  2. Københavnernes globale forbrugsbaserede udledninger skal halveres
  3. Udledninger fra Københavns Kommunes indkøb skal halveres.

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har den 4. november 2024 godkendt forslaget til strategiens indsatsområder og delmål, og Økonomiudvalget (ØU) besluttede den 19. november 2024, at udkastet til klimastrategi og klimahandleplan skal i udvalgshøring forud for den offentlige høring.

Udkast til Klimastrategi 2035 (bilag 2a) fastsætter den overordnede retning og tilgang til Københavns klimaindsats de næste ti år. Den er sammen med Klimahandleplan 2026-2028 (bilag 2b) udarbejdet i et samarbejde mellem kommunens syv forvaltninger for at sikre, at klimainitiativerne spiller sammen med kommunens øvrige indsatser, planer og strategier samt bygger videre på allerede besluttede politiske prioriteter for København. Københavnerne, civilsamfund og erhvervsliv har været inddraget gennem værdikædeworkshops, klimaambassadører og københavnernes Klimaborgerting samt via spørgeskemaundersøgelser ligesom Københavns Energistrategi (bilag 3), som er politisk vedtaget, er udviklet i samarbejde med energi- og forsyningsaktørerne i København.

Udkastet til Klimahandleplan har ni indsatsområder med en række konkrete initiativer, som forvaltningerne har ansvar for at implementere. For SOU drejer det sig om følgende indsatsområder og initiativer:

Indsatsområde 5: Fødevarer

Initiativ

Titel

5.1

Samarbejde med arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner om grønne kantiner

5.2

Samarbejde med detailhandlen (politisk godkendt i forbindelse med B2025)

5.4

Mad og drikke i byrummet

5.5

Viden om mad, sundhed og klima

Indsatsområde 8: Tværgående og understøttende greb

Initiativ

Titel

8.2

Borgerettet vejledning

8.6

Klima i ungearenaer

8.10

Styrket medarbejderinvolvering og kompetenceopbygning i klimaomstilling i Københavns Kommune

SUF vil derudover kunne blive berørt af enkelte initiativer, herunder især under indsatsområde 9 ”Københavns Kommunes indkøb”. Det gælder bl.a. i forhold til:

  • Mere klimavenlige fødevarer under hensyn til ernæringsbehov og mindre madspild på plejehjem.
  • Forbrugsprodukter, herunder med levetidsforlængelse og genbrug af arbejdsbeklædning og tekniske hjælpemidler.
  • Udvikling af en styringsmodel om fastsættelse af årlige reduktionsmål for hver af kommunen politiske udvalg.
  • Byggeri og anlæg, hvor det bemærkes, at forvaltningen skal forholde sig til fem hovedinitiativer for at reducere CO2-udledningerne. Hovedinitiativerne er 1) nybyggeri med lavt klimaaftryk, 2) optimering af kvadratmeter, 3) renovering og vedligehold, 4) grønt energiforbrug i kommunens bygninger og 5) klimavenligt anlæg.

Det bemærkes, at klimastrategien ikke omfatter plejehjem. De opføres inden for rammerne af almenboliglovgivningen og det af staten fastsatte rammebeløb, som på nuværende tidspunkt nærmest umuliggør plejehjemsbyggeri uanset klima og kvalitetskrav. Der arbejdes derfor parallelt på politisk niveau for at hæve rammebeløbet.

Løsning

SUF har udarbejdet et forslag til SOUs høringssvar (bilag 4), der kan opsummeres i følgende overordnede synspunkter:

  • At udvalget anerkender, at der med udkastet til Klimastrategi 2035 og Klimahandleplan 2026-2028 er lagt op til at sætte en ambitiøs retning og ramme for Københavns klimaindsats de kommende ti år
  • At udvalget støtter op om den kommende offentlige høring i lyset af, at ambitionsniveauet i udkastet til strategi og handleplan forudsætter et bredt ejerskab til dagsordenen blandt københavnerne
  • At udvalget peger på behovet for større overblik og klarhed over finansieringsbehovet og tempoet for realisering af de foreslåede initiativer samt potentielt afledte omkostninger i form af højere driftsomkostninger, og på behovet for, at det politiske ansvar for implementering af strategien og handleplanen tydeliggøres
  • At udvalget peger på behovet for at ramme den rette balance mellem klimahensyn, omkostningseffektivitet og kvalitet i driften, herunder også arbejdsmiljø. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal kunne løse sine kerneopgaver til gavn for borgeren. Klimavenlig arbejdsbeklædning bør være lavet af et materiale og i en form, der understøtter og ikke er til gene i den praktiske hverdag i driften. Det samme gælder forslaget om mere klimavenlige fødevarer under hensyn til ernæringsbehov og mindre madspild på kommunens tilbud, herunder plejehjem, hvor klimaindsatserne skal tage højde for den potentielle ekstra tid, der bruges på tilberedning af klimavenlig mad og reduktion af madspild
  • At udvalget peger på, at efterlevelse af sundheds- og ernæringskrav er en forudsætning i arbejdet med klimavenlige måltider, ikke mindst når det kommer til ældre borgere
  • At udvalget og forvaltningen inden for indsatsområde 5 ’Fødevarer’ kan bidrage med faglig viden om sundhedsfremmende byrum samt sund og ernæringsrigtig mad målrettet forskellige borgergrupper
  • At udvalget er opmærksomt på, at der er yderligere initiativer, der vedrører eller kan få betydning for SOUs område fagligt såvel som økonomisk, og hvor SUF bør inddrages i kvalificeringen. Det gælder bl.a. indsatsområde 4 ”Mobilitet” og indsatsområde 9 ”Københavns Kommunes indkøb”
  • At udvalget bakker op om de konkrete initiativer, hvor SUF har et implementeringsansvar og de initiativer, hvor forvaltningen kan bidrage til kvalificeringen

At udvalget anerkender, at der skal findes nye måder at reducere klimaaftrykket på, men er bekymret i forhold til den foreslåede styringsmodel, hvor der er lægges op til at sætte reduktionsmål for de enkelte udvalg. Udvalget ser gerne, at der overvejes alternativer. Det kunne være at arbejde med reduktioner i forhold til konkrete indsatser. Uanset hvilken løsning, der træffes politisk beslutning om, lægger udvalget vægt på, at der tages de nødvendige hensyn til forvaltningens kernedrift og mulighed for at reducere klimaftrykket uden, at det får betydning for borgeren.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med SOUs godkendelse oversendes udvalgets høringssvar til TMF. Når den interne høring er afsluttet, forventes TMU og ØU at sende endelige udkast til Klimastrategi 2035 og Klimahandleplan 2026-2028 i offentlig høring med henblik på behandling i BR efter sommerferien 2025. Når BR har godkendt Klimastrategien og Klimahandleplanen, vil den konkrete finansiering og gennemførelse af initiativer bero på de årlige budgetforhandlinger.

 

 

Anna Schou Johansen

/ Katrine Schjønning

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Der blev afgivet følgende protokolbemærkning fra Enhedslisten:

”Enhedslisten er glad for, at der foreslås en ambitiøs politik i lyset af de store trusler, der er mod klimaet. Der er behov for en stærk bredspektret indsats.”

Der blev afgivet følgende protokolbemærkning fra Venstre:

”Venstre bakker op om store dele af klimastrategien og klimahandleplanen, herunder den del der vedrører 'Energisystemet', 'Energiforbrug i bygninger', 'Byggeri og anlæg', 'Kommunens indkøb', 'Håndaftryk' samt den del af mobiliteten, der vedrører kollektiv transport, forbedring af cykelforhold og omdannelse af vejtrafik til fossilfri transport. Vi mener dog stadig, det skal være muligt at have bil, hvis man bor i København. Vi er samtidig meget skeptiske overfor store dele af de tiltag, der indgår i 'Fødevarer', 'Forbrugsprodukter', 'Rejser og oplevelser' samt de initiativer, der omtales i kapitel 8 under 'Tværgående og understøttende greb. Venstre mener mange af de tiltag går alt for langt ift., hvad kommunens rolle er.”

Der blev afgivet følgende protokolbemærkning fra Konservative Folkeparti:

”Vi konservative synes, at Københavns Kommune skal have en ambitiøs klimastrategi, hvor kommunen går forrest, men blander sig mindre i, hvad københavnerne gør hjemme ved køkken- og spisebordene. Vi er glade for de høje ambitioner med at energirenovere kommunale bygninger og begrænse brugen af vand, varme og elektricitet. Vi er også glade for, at kommunen i sine indkøb i milliardklassen er ambitiøse og meget klimabevidste. Vi savner fokus på, hvordan kommunen kan begrænse trængslen ved bl.a. at reducere busser og udflytterbusser. Vi ser gerne, at vi får bygget flere cykelstier og mere Metro for at motivere til grøn transport. Vi ser også gerne, at prisen i den kollektive trafik reduceres. Vi savner fokus på stormflods- og skybrudssikring, der udsætter byen og mange hjem for klimamæssige, menneskelige og økonomiske katastrofer. Vi er imod, at kommunen blander sig i, hvor københavnerne holder ferie, eller begrænser københavnernes muligheder for at spise, som man vil. Vi ønsker heller ikke, at kommunen skal begynde at undervise i “klimaretfærdighed” og begynde at udskamme mennesker, der ikke handler efter bestemte kommunalt besluttede overbevisninger.  Vi siger klart nej til kommunal indblanding i københavnernes madvalg. Kommunen skal ikke blande sig i, hvad private skal og må servere rundt om i byen. Vi er derfor ikke med på et kommunalt krav om obligatoriske grønne madvalg ved stadepladser rundt i byen - hvem vil vælge kildevand og æbler til julemarked i stedet for gløgg og æbleskiver? Vi vil gerne have en klimastrategi med fokus på konkrete klima reducerende tiltag og mindre fokus på symbolske forslag uden reel CO2-reducerende effekt. Generelt ønsker vi, at fokus fastholdes på at nedbringe CO2-udledninger og ikke på at blande sig i, hvordan københavnerne indretter deres tilværelse eller spisevaner.”
Til top