Status på omstillingen til Tværfaglige Teams
Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) orienteres om status på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens (SUF) arbejde med implementering af ældrereformen. Denne status tager afsæt i arbejdet med udbredelse og implementering af Tværfaglige Teams i indsatsen for de hjemmeboende borgere.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at status på Tværfaglige Teams med Nærvisitation som et hovedelement i implementering af ældrereformen tages til efterretning.
Problemstilling
SOU godkendte den 22. december 2022 igangsættelsen af den ny model for samarbejde om indsatsen for ældre hjemmeboende borgere - Tværfaglige Teams med Nærvisitation. Efterfølgende er udvalget hhv. den 1. juni 2023, den 7. juni 2024 og den 19. september 2024 blevet orienteret om status på udvikling og implementering af den nye samarbejdsmodel, herunder – i lyset af ældrereformens nationale initiativer - om fremrykkelse af modellens udbredelse til hele byen og om den overordnede økonomiske ramme.
Løsning
Ambitionen med de tværfaglige teams og nærvisitation er bl.a., at borgerne og deres pårørende oplever øget selvbestemmelse, sammenhæng og kontinuitet i den støtte, de modtager. Med organiseringen i tværfaglige teams får medarbejderne et tættere og fælles kendskab og forståelse både for borgere og for teamkolleger. Det fremmer, at viden og faglighed fra alle kolleger bliver bragt i spil, så teamet i fællesskab tager ansvar for at tilpasse tilbud og indsatser til borgernes skiftende behov.
Den nye arbejdsform skal således sikre, at borgerne møder et team af medarbejdere, der kender dem og deres ressourcer, behov og ønsker og arbejder efter fælles mål, så borgeren får den rette indsats på det rette tidspunkt samt støtte til at være mest muligt selvhjulpen.
Den overordnede ramme for Tværfaglige Teams i KK
Omstillingen til Tværfaglige Teams omfatter nye arbejdsgange og strukturer, men mest af alt er der tale om en omfattende kulturforandring, hvor ca. 80 teams får et betydeligt udvidet fagligt råderum til at tilrettelægge deres fælles indsats om bedst muligt at imødekomme borgernes behov og ønsker.
Samtidig med et større fagligt råderum er det vigtigt med en fælles ramme, der tydeliggør navigationsrummet og sikrer ensartethed på tværs af byen. Der har derfor siden udmeldingen om ældrereformen den 1. april 2024 været et intensivt samarbejde mellem de fem hjemmeplejeenheder og de to områdevisitationer med henblik på at skabe en sådan fælles ramme og forståelse for og ikke mindst ejerskab til omstillingen til Tværfaglige Teams. Der er blandt andet udarbejdet en fælles grundfortælling, beskrevet møde- og teamstrukturer, aftalt rammer for fysisk indretning og beskrevet roller og ansvar og den fælles ledelsestilgang.
Det er besluttet at den samlede hjemmepleje og visitation arbejder i tværfaglige teams pr. 1. maj 2025. Samarbejdet i forvaltningen om omstillingen fortsætter, og vil frem til ultimo 2027 betyde lokale afprøvninger ift. daglig tilrettelæggelse herunder vagtplanlægning i teamet og ift. måder og metoder, som kan sikre det forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte i teamets indsats for og med borgeren, fx gennem brug af opstartsindsatser, forenklede blokke i borgerens forløb, mere systematisk inddragelse af civilsamfund mv.
Forvaltningen vil ud fra få og enkle indikatorer følge effekten af den nye samarbejdsmodel, efterhånden som den folder sig ud over de næste år.
Som en del af den nye måde at arbejde på skal ledelse i højere grad være coachende og faciliterende og have en afgørende rolle i at få opbygget teamet som den trygge og respektfulde ramme, hvor alle tager fælles ansvar og arbejder systematisk. For at støtte lederne i at varetage den nye ledelsesrolle, er der udarbejdet et fælles lederprogram, hvor alle ledere deltager.
Erfaringer fra Hjemmeplejen i VBH og Visitation Nord
Hjemmeplejen i Vanløse-Brønshøj-Husum og Visitation Nord har siden september 2024 været organiseret i faste tværfaglige teams, der mødes ved to ugentlige, tværfaglige borgermøder. Erfaringer viser bl.a. at de tværfaglige borgermøder har styrket samarbejdet mellem medarbejdere med forskellig faglig baggrund og kompetencer. Der skabes et mere helhedsorienteret billede af borgerens situation og mulige løsninger, fordi de faglige perspektiver deles og medvirker til at udfolde problemstillinger, potentialer og muligheder for indsats. Møderne bidrager desuden til, at der bruges mindre tid på skriftlig kommunikation mellem fx hjemmepleje og visitation, og at der hurtigere træffes beslutninger og justeres i støtte og hjælp til borgeren. Erfaringer med de tværfaglige borgermøder præsenteres i en film fra Vanløse-Brønshøj-Husum, som vises på udvalgsmødet.
Det samlede budget for omstillingen til Tværfaglige Teams i Københavns Kommune (KK) er på i alt 27,5 mio. kr. i perioden 2024-2027, hvoraf der som følge af Folketingets aftale om ældrereformen er afsat – og øremærket – 20.461.936 kr. til KK til faste teams i ældreplejen i perioden juni 2024 til december 2027. For en uddybende beskrivelse af budgetposter henvises til aflæggerbordsnotatet af 19. september 2024.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Der planlægges status på ældrereformen på yderligere møder i SOU i 2025 med udgangspunkt i følgende hovedoverskrifter:
- Velfærdsteknologi og hjælpemidler
- Samarbejde med civilsamfund og pårørende.
Karen Nørskov Toke
/ Helle Schnedler og Nanna Skriver
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning.