Mødedato: 24.01.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Planer for udmøntning af indsatser finansieret af frigivne midler under Øget Sundhed for Børn i 2013 og 2014 (fællesindstilling)

Se alle bilag
Godkendelse af udmøntning af tre indsatser finansieret af frigivne midler under Øget Sundhed for Børn i 2013 og 2014.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne – og Ungdomsudvalget godkender planer for udmøntning af: 'Udvidelse af bevægelseskonceptet Move@School', 'Aktiviteter til fysisk inaktive børn i Bispebjerg' og  'Rådgivning og dialog med unge om sundhed (digitale medier)' finansieret af frigivne midler under Øget Sundhed for Børn  i 2013 og 2014.

 

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget godkendte udmøntningen for den varige bevilling til Øget Sundhed for Børn for 2013 til 2016 på udvalgsmødet henholdsvis den 14. juni og den 13. juni 2012 (bilag 1). Med denne beslutning blev der frigivet 1.845.000 kr. pr. år af de oprindelige disponerede midler. Det blev besluttet, at de frigivne midler anvendes til udvidelse af bevægelseskonceptet Move@School (500.000 kr.), og 1.345.000 kr. anvendes til to nye udviklingsindsatser: Aktiviteter til fysisk inaktive børn i Bispebjerg og  Rådgivning og dialog med unge om sundhed (digitale medier). Udvalgene blev orienteret om, at de ultimo 2012 forelægges en plan for disse tre indsatser.

Løsning

Alle tre indsatser udmøntes over en 1½-årig periode fra 2013 til medio 2014 og understøtter væsentlige målsætninger i Københavns Kommunes Sundhedspolitik. Indsats 1 er en udvidelse af bevægelseskonceptet Move@School. Via denne indsats kan Københavns Kommune blive national frontløber for det i december 2012 fremlagte forslag til en ny folkeskolereform på bevægelsesløsninger. Indsats 2 og 3 er udviklingsindsatser, som har fokus på at afprøve kendte metoder i nye arenaer samt afprøve nye metoder i københavnske sammenhænge. I udvælgelsen af udviklingsindsatserne er der lagt vægt på, at de skal supplere de eksisterende indsatser under Øget Sundhed for Børn samt understøtte andre eksisterende forebyggende og sundhedsfremmende indsatser målrettet væsentlige problematikker for børn og unges sundhed.  Ved alle tre indsatser vil der være fokus på at samarbejde med medarbejdere fra boligsociale helhedsplaner samt Hotspot-indsatserne på Indre og Ydre Nørrebro. 

Indsats 1 - Udvidelse af bevægelseskonceptet Move@School

Bevægelseskonceptet indeholder konkrete bud på, hvordan bevægelse kan indgå i en række af skolens fag og lægger op til mere fysisk aktivitet i frikvartererne. Move@School er med til at understøtte den nye folkeskolereforms fokus på øget bevægelse i børnenes skoledag, som skal styrke børns udvikling, koncentration og indlæring, og de nye krav i forlængelse af reformen tænkes aktivt ind i indsatsen.

I alt 35 skoler er med i indsatsen, svarende til ca. 4.000 skolebørn på udvalgte klassetrin. Hovedvægten af de deltagende skoler er fra områderne: Vanløse/Brønshøj/Husum, Nørrebro, Amager og Valby.
Udvidelsen af konceptet betyder, at yderligere 10-15 skoler og specialskoler kan modtage tilbuddet om Move@School i 2013 og 2014, svarende til ca. 1.250 elever pr. år og yderligere 1-2 årgange pr. år.

Move@School-konceptet er revideret på baggrund af erfaringerne fra første udmøntningsperiode. Det nye koncept afprøves i første halvår af 2013 og har øget fokus på at understøtte skolernes styrkelse af børnenes indlæring og koncentration. Den etablerede indsats fortsætter på de allerede igangsatte skoler med fokus på at fastholde konceptet. Børne- og Ungdomsforvaltningen har etableret et forskningssamarbejde med Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet, hvor Move@School bruges som praksisfelt, så virkemidlerne i konceptet også kan undersøges på et videnskabeligt grundlag.    

Målsætningen for 2013 og 2014 er, at: 

  • Move@School indgår samarbejdsaftaler med 10-15 skoler om at være ”bevægelsesaktive skoler”. Skolerne skal tilbyde daglig fysisk aktivitet til alle involverede elever, så de lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger (60 min. pr. dag, heraf 10 min. med høj intensitet).
  • Move@School skal i perioden 2013-2014 udvikle bud på bevægelsesaktiviteter i alle skolens fag til alle deltagende skoler, så de både er fagligt kvalificerede og med den ønskede bevægelseskvalitet.
  • Move@School fastholdes som national frontløber for fysisk aktivitet i skolen.

Indsats 2 - Aktiviteter til fysisk inaktive børn i Bispebjerg

Formålet med indsatsen er, at flere børn får gode oplevelser med idræt, leg og bevægelse, og at de gennem oplevelserne bliver motiverede til at forsætte med fysisk aktivitet i deres fritid og voksenliv. Indsatsen sigter mod at etablere bevægelsestilbud til fritidshjem og skoler, og tager udgangspunkt i erfaringer fra projektet "Klar, Parat - Husum”. Denne nye indsats adskiller sig fra Klar, Parat - Husum ved at have fokus på børn i fritidshjem, hvor der i Klar, Parat - Husum er fokus på børn i daginstitutioner.

Pædagoger og lærere tænkes at kunne videreføre aktiviteterne, når midlerne ophører. Pædagoger og lærere tilbydes kurser og kompetenceudvikling indenfor idræt og motivation og understøttes i at tilrettelægge bevægelsesaktiviteter med høj faglig kvalitet. Der er fokus på at kombinere det pædagogiske arbejde med bevægelse, hvor pædagoger og lærere får skærpet opmærksomhed på de børn, som har brug for ekstra støtte eller motivation.

Målgruppen for indsatsen er 1.565 børn i alderen 6-9 år, som bor i Bispebjerg. De sundhedsmæssige udfordringer i Bispebjerg viser bl.a., at 3,6 % af børnene i alderen 3-15 år er svært overvægtige, hvilket udgør dobbelt så mange som det kommunale gennemsnit. Der vil være fokus på at understøtte og samarbejde med det eksisterende børne-ungenetværk i Bispebjerg og benytte kompetencerne i lokalområdet til at forankre indsatsen for at få et inkluderende fokus på bevægelse.  

Målsætningen for 2013 og 2014 er, at:

  • 50 % af de 1565 børn i alderen 6-9 år i Bispebjerg, som er tilknyttet fritidshjem/KFO, deltager i et eller flere af projektets forskellige aktiviteter. 
  • 50 % af de børn, som ikke tidligere har været fysisk aktive i deres fritid, bliver fastholdt i eksisterende eller nye aktiviteter.  
  • Mindst 7 af de 14 fritidshjem har mulighed for at tilbyde fysisk aktivitet og bevægelse som en del af deres faste ugentlige program og samarbejder med foreninger. 
  • Skolerne får tilbudt hjælp til at etablere samarbejde med foreninger og fritidshjem. Indsatsen understøtter forslag til den nye folkeskolereform, hvor der er fokus på øget bevægelse i børnenes skoledag, som skal styrke børns udvikling, koncentration og indlæring.      

Indsats 3 - Rådgivning og dialog med unge om sundhed (digitale medier)          

 

Indsatsen  har fokus på at udvikle digitale metoder til at forebygge og udskyde debut og indtag af alkohol, tobak og hash hos unge og har dermed fokus på at nå væsentlige sundhedsmæssige udfordringer. Der er tale om en udviklingsindsats, hvor nye metoder til forebyggelse og sundhedsfremme afprøves i en københavnsk sammenhæng. Der er lagt vægt på, at indsatsen indeholder metoder, der fungerer i andre sammenhænge. I samarbejde med Kræftens Bekæmpelse tilbydes digitale rygestopforløb målrettet unge (tidligere kaldet Quit-coaches) på ungdomsuddannelser og ungdomsskoler. Derudover udvikles en WebApplikation til frontpersonalet med henvisning til kommunens tilbud.
Ud fra dialog med eksperter og praktikere vurderer forvaltningerne, at unge ikke af egen drift proaktivt søger digitale rådgivningstilbud inden for ændringer af sundhedsadfærd. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at indsatsen bliver koblet på et digitalt miljø, som tiltrækker unge ud fra de trivselsudfordringer og problemer, de unge oplever og søger hjælp for. Indsatsen kobles op på www.cyberhus.dk, som er et online klubhus med anonym rådgivning for børn og unge. Der etableres et samarbejde med Cyberhus om at indarbejde fokus på, hvordan problemstillinger om alkohol og tobak synliggøres overfor unge brugere af sitet. 


Målsætningen i 2013 og 2014 er, at: 

  • Mindst 10 digitale rygestopforløb bliver gennemført, målrettet unge på ungdomsuddannelser og ungdomsskoler om året (af  3 måneders varighed med 30 deltagere pr. forløb).
  • 80 % af frontpersonalet, såsom sundhedsplejersker og UU-vejledere, har kendskab til WebApplikation om kommunens tilbud vedrørende tobak, alkohol og hash til de unge.
  • Frontpersonalet benytter temasiden ’Ung i København’ på www.cyberhus og finder henvisningerne brugbare.
  • Antallet af københavnske unge, som besøger www.cyberhus.dk, er steget med 5.000 pr. år.
  • Oprette 60 indlæg om sundhed på www.cyberhus.dk pr. år.      

Økonomi

Indstillingen medfører ikke yderligere tildeling af midler end den varige bevilling under Øget Sundhed for Børn på 10 mio. kr. årligt.

De frigivne midler på i alt 1.873.000 kr. (2013 p/l) pr. år i 2013 og 2014 fordeles på følgende måde:

Børne- og Ungdomsforvaltningen tildeles ekstra 508.000 kr. (2013 p/l) pr. år til udvidelse af Move@School. Det samlede budget til Move@School udgør således 1.320.000 kr. (2013 p/l) pr. år.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen tildeles 858.000 kr. (2013 p/l) pr. år til Rådgivning og dialog med unge om sundhed og 508.000 kr. (2013 p/l) pr. år til Indsats Aktiviteter til fysisk inaktive børn i Bispebjerg.

Se bilag med oversigt over budgettet for samtlige indsatser under Øget Sundhed for Børn for perioden 2013-2016 (bilag 2).  

Videre proces

Udvalgene forelægges i perioden 2013-16 en årlig status for alle indsatser under Øget Sundhed for Børn. Medio 2014 forelægges udvalgene forslag til prioritering af udvidelsen af Move@School og de to nye udviklingsindsatser for 2015 og 2016, herunder vurderes om, og i så fald hvordan, initiativerne kan integreres i driften. I 2016 forelægges en status for alle indsatser under Øget Sundhed for Børn med henblik på en ny udmøntningsplan for 2017 og frem.

 

Anne Skovbro                                            Else Sommer

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top