Mødedato: 23.10.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Mænd og kommunal kræftrehabilitering

Se alle bilag
Center for Kræft og Sundhed København (CKSK) har gennem projektet ”Mænd og Kommunal kræftrehabilitering” haft fokus på rekruttering af mænd og aktiviteter for mænd.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om mænd og kommunal kræftrehabilitering til efterretning.

Problemstilling

Center for Kræft og Sundhed København (CKSK) modtog i december 2013 tilsagn om tilskud fra 'Pulje til fremme af ligestilling' under 'Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold', til udviklingsprojektet 'Mænd og kommunal kræftrehabilitering - et udviklingsprojekt med henblik på øget rekruttering'.

Baggrunden for projektet var, at mænd i 2013 udgjorde 34% af alle borgere henvist til kræftrehabilitering i CKSK. Da lige mange mænd og kvinder diagnosticeres med en kræftsygdom, var der således behov for at igangsætte rehabiliteringsindsatser målrettet mænd med henblik på større kønslighed i kræftrehabilitering. Formålet med projektet er at udvikle praksisbaseret viden om, hvorfor mandlige kræftpatienter ikke benytter sig af CKSK's rehabiliteringstilbud, og på den baggrund udvikle borgerrettede tilbud, der er attraktive for mænd. Centret har på den baggrund fået Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet til at undersøge karakteren af mændenes rehabiliteringsbehov. Dette har resulteret i rapporten ”Vi mænd, kræft og rehabilitering - En undersøgelse af mænds grunde til at deltage i tilbud om kommunal kræftrehabilitering” (bilag 1).

Løsning

Undersøgelsen i rapporten er baseret på 11 kvalitative interviews med mænd i alderen 35-74 år, heraf har syv af mændene deltaget i centrets rehabiliteringstilbud, mens fire ikke har deltaget. Herudover stammer data fra to fokusgruppeinterviews med hhv. seks mænd i alderen 53-80 år (mænd med prostatakræft i netværksgruppe i centret) og tre kvinder (pårørende) i alderen 48-69 år.

I undersøgelsen siger mændene, at de gerne vil tale om deres sygdom, men helst i forbindelse med ’noget andet’ som fx. fysisk aktivitet som cykling i stedet for at ’ævle’ i samtalegrupper. Derudover efterlyser mændene blandt andet:

  • At der skal være aftaler med hospitaler om konkrete henvisningsprocedurer, gerne udført af en lægelig autoritet
  • At der skal være lettere adgang til rehabilitering: mulighed for at mændene selv skal kunne henvende sig uden henvisning fra hospital eller praktiserende læge 
  • At der skal være udfordrende fysisk aktivitet med konkurrencer og fællesarrangementer for mænd
  • At der skal være arrangementer med foredragsholdere, der kan bidrage til udbredelse af fortællinger om mænd med kræft eller anden alvorlig sygdom
  • At der skal være arrangementer med foredragsholdere, der har erfaring med ændringer i det seksuelle samliv og kan inspirere til måder at tale om seksualiteten på
  • At interiør og aktiviteter skal være mere maskuline

Undersøgelsen er et vigtigt indspark i debatten om, hvorfor kun en tredjedel af centrets brugere er mænd. Mændene sender et meget klart signal: De vil gerne være en del af det kommunale kræftrehabiliteringstilbud. De er glade for centrets arbejde, men de peger også på nogle vigtige områder, hvor København kan blive bedre til at målrette tilbuddene til mændene.

På baggrund af undersøgelsen er centret gået i gang med at målrette sine tilbud. Målet er at få flere mænd til at deltage i rehabilitering og at tilbuddene er mere målrettet mænd. I samarbejde med mændene har centret udviklet et tilbud om hård fysisk mandetræning, og centret er i gang med, at planlægge foredrag for mænd og madlavning og fællesspisning, også for mænd. Derudover arbejder centret med at forbedre kommunikation om sex og seksualitet. For at rykke på udviklingen og få flere mænd til at tage imod kræftrehabilitering, skal hospitaler og praktiserende læger også blive bedre til at henvise mændene. Centret er derfor blandt andet gået i dialog med Rigshospitalet, der er den primære henvisningsinstans til centret.

Kommunikation
I uge 43 vil forvaltningen kører kampagnen ”Har du kræft, mand? Få styrken igen” gennem Abribus – de store plakatsøjler, der er opstillet rundt omkring i København. Endvidere vil der blive trykt go-cards under samme kampagne, som vil blive rundsendt i uge 43 og 44 (bilag 2).

Økonomi

Undersøgelsen ’Vi mænd, kræft og rehabilitering’ er finansieret af Center for Kræft og Sundhed under Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning gennem midler fra Ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold.

Videre proces

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen evaluerer de indsatser, der iværksættes og evalueringen vil blive forelagt udvalget i andet halvår 2015.


Katja Kayser                                                                          


                                                                                /Jens Egsgaard

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top