Mødedato: 23.06.2022, kl. 09:30
Mødested: Terapihaven, Vestre Kirkegård

Orientering om magtberetning for 2021

Se alle bilag

Beretning om magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser for 2021 forelægges til orientering til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser vil eksempelvis kunne forekomme i situationer, hvor en borger ikke ønsker at medvirke til et sundhedsfagligt nødvendigt bleskift, eller for at forhindre, at en borger ødelægger indbo eller slår ud efter en anden borger.

De principper, som personalet skal iagttage forud for og under en magtanvendelse, er proportionalitets- og mindsteindgrebsprincippet samt princippet om skånsomhed. Det betyder, at al magtanvendelse skal stå i rimeligt forhold til, hvad der ønskes opnået, og at man i situationen skal anvende det indgreb, der for borgeren er det mest skånsomme.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager årsberetning om magtanvendelse og andre indgreb i voksnes selvbestemmelsesret for 2021 til efterretning, jf. bilag 1.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges hvert år en beretning om magtanvendelse – herunder flytning til plejebolig uden borgers samtykke hertil – for dels at give en status på området baseret på årets modtagne indberetninger for brug af magt og dels for, at udvalget kan følge udviklingen på området.

Løsning

Det er i Lov om social service fastsat, at kommunen har en særlig omsorgspligt over for borgere, som har en betydelig og varig nedsat psykisk funktionsevne, f.eks. demens eller andre varige hjernelidelser.

Omsorgspligten betyder, at det kan blive nødvendigt for plejepersonalet som allersidste løsning at handle ved brug af magtanvendelse, såfremt borgeren på grund af sin varigt nedsatte psykiske funktionsevne ikke længere er i stand til at medvirke til den nødvendige pleje og omsorg, eller ved sin adfærd bringer sig selv eller andre i fare.

Førend magtindgreb kan udøves, skal alle relevante socialpædagogiske tiltag være iagttaget med henblik på at opnå borgerens frivillige medvirken til personalets nødvendige omsorg og pleje. De socialpædagogiske tiltag som oftest benyttes, er guidning, afledning og mimik. Kendskab til borgerens (tidligere) liv og vaner er derudover et meget vigtigt led i den socialpædagogiske indsats med henblik på at undgå brug af magt.

Manglende iagttagelse af alle relevante socialpædagogiske indsatser vil som altovervejende hovedregel medføre, at magtanvendelsen falder uden for rammerne for lovlig magtanvendelse efter servicelovens bestemmelser herom. Det kunne eksempelvis være tale om den situation hvor en beboer er gået ind i en anden beboers bolig og hvor personalet vurderer i situationen, at det er nødvendigt med det samme at føre beboeren ud af boligen uden først at have forsøgt at få beboeren frivilligt med.

Typer af magtanvendelse

De nuværende regler om magtanvendelse blev ændret med virkning fra 2020. Ændringen af reglerne betyder, at der nu skelnes mellem borgere, hvis psykiske funktionsnedsættelse er forårsaget af en fremadskridende sygdom, som eksempelvis demens, og borgere, hvis svære og varige psykiske funktionsnedsættelse ikke skyldes en fremadskridende sygdom, men eksempelvis varige følger efter blodpropper og hjerneblødninger.

Der er i loven oplistet i hvilke konkrete hygiejnesituationer, personalet kan udøve magt over for borgere med en varig og væsentlig psykisk funktionsnedsættelse, som ikke er fremadskridende.

Indberetning af magtanvendelse finder sted i følgende kategorier:

  • Afværgehjælp: forhindrer skade på indbo/værdigenstande (§ 124c)
  • Fastholdelse mv.: forhindrer skade på borger eller andre (§124d)
  • Stofseler: benyttes i kørestole for at forhindre fald (§128)
  • Tryghedsskabende velfærdsteknologi: eksempelvis GPS, døralarm, trædemåtte (§128d)
  • Låsning og sikring af ydre døre og vinduer: afværge, at borger går ud og forårsager skade på sig selv eller andre (§128c)
  • Flytning uden samtykke: hvor borgeren enten er ude af stand til at forstå betydningen og konsekvenserne af at flytte i plejebolig, men heller ikke modsætter sig (§ 136f) eller hvor borgeren konkret modsætter sig at flytte i plejebolig (§ 129)
  • Kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer (handicappede § 136a): eksempelvis skift af ble og tandbørstning
  • Kortvarig fastholdelse i hygiejnesituationer (demens § 136c): eksempelvis skift af ble og negleklipning
  • Fastholdelse ved meget grænseoverskridende eller konfliktskabende adfærd (§136d): eksempelvis hvor borger nægter at gå ud af anden borgers bolig, eller hvor borger går ud af egen bolig uden tøj

Langt de fleste indberetninger om magt vedrører hygiejnesituationer, hvor det i den konkrete situation er blevet vurderet sundhedsfagligt nødvendigt at skride ind, eksempelvis ved skift af ble.

Årets tal

Samlet set har forvaltningen i 2021 modtaget 244 indberetninger om magt mod 538 i 2020 og 1141 i 2019. Dette skal ses i lyset af at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i alt har 3400 plejehjemsboliger.

Tabel 1. Magtanvendelser 2021 for hhv. område Nord og Syd

Hygiejne

 

 

§136c

Hygiejne

 

 

§136a

Fast-holdelse

 

§136d

Fast-holdelse

 

§ 124d

Nød-ret

Sele

 

 

§128

Velfærds-

teknologi

 

§128d

Aflås-ning mv.

§128c

Nord

2021

25

4

1

3

1

13

3

1

2020

362

-

22

10

10

2

1

-

2019

307

-

-

8

55

6

24

-

Syd

2021

52

47

2

12

-

15

-

-

2020

63

-

5

1

4

14

-

-

2019

593

-

-

16

33

15

22

-

Tallene er igen i 2021 faldet, hvilket bl.a. skyldes, at der i 2021 kun har været ganske få borgere, hvis kognitive funktionsnedsættelse har været så kompleks, at det trods alle relevante socialpædagogiske indsatser har været umuligt at få borgeren til at medvirke til personalets nødvendige pleje og omsorg.

Dog har forvaltningen konkret konstateret, at der er forskelle i antallet af indberetninger på tværs af byen, inddelt i forvaltningens to enheder Område Nord og Område Syd. Forvaltningen vil på den baggrund drøfte de konkrete forhold nærmere sammen med områderne mhp. at vurdere, om der er behov for yderligere indsatser.

Det generelle fald af indberetninger for både område Syd og område Nord kan have sin årsag i at der er sket en ændring i indberetningspraksissen, som følge af, at forvaltningen har forenklet området. Personalet skal ikke længere angive antal gange, de har fastholdt en borgers hænder i forbindelse med eksempelvis et bleskift, men skal i stedet nu kun angive, at der er fortaget fastholdelse i forbindelse med et bleskift, og at det samlet har haft en varighed på et givent antal minutter. Optællingsmåden vil dermed ikke ændre på, at det i indberetningen fortsat skal fremgå oplysning om, i hvor lang tid situationen for magtanvendelsen (fx bleskiftet) strakte sig.

Forvaltningen har således stadig mulighed for at vurdere, om magtanvendelsen har været proportional i forhold til, hvad der ønskes opnået.

Ud af de samlede 244 indberettede magtanvendelser i 2021 har forvaltningen vurderet, at 3 magtanvendelser ikke været i overensstemmelse med principperne for brug af magt i serviceloven.

De 3 indberetninger og andre eksempler i øvrigt på udført magtanvendelse i 2021 er angivet som eksempler bagerst i beretningen.

Flytning uden samtykke

Magtanvendelse omfatter også flytning af borger fra egen bolig til botilbud eller fra et botilbud til et andet botilbud.

Tallene for flytning uden samtykke har de seneste 3 år ligget nogenlunde stabilt.

Tabel 2. Oversigt over flytning uden samtykke

Flytning uden samtykke

Hvor borger modsætter sig

Hvor borger ikke modsætter sig

2021

7

57

2020

2

42

2019

-

62

For begge bestemmelser gælder det, at borgeren ikke længere er habil og dermed heller ikke længere er i stand til at afgive et informeret samtykke.

Modsætter borgeren sig ikke visitationens tilbud om flytning til egnet botilbud – hverken i handling eller tale – kan forvaltningen træffe en administrativ afgørelse om flytning uden samtykke (§ 136f).

Modsætter borgeren eller dennes værge sig omvendt visitationens tilbud om flytning til egnet botilbud, skal forvaltningen udfærdige en indstilling til flytning til Familieretshuset (§ 129), som herefter vil træffe den endelige afgørelse.

Der har i 2021 været en enkelt klage vedrørende magtanvendelse fra en borger, som omhandlede forvaltningens indstilling til flytning uden samtykke efter servicelovens § 129. Forvaltningens indstilling om flytning uden samtykke og Familiehusets efterfølgende afgørelse herom blev stadfæstet af Ankestyrelsen, hvilket vil sige, at Ankestyrelsen var enig med forvaltningen i, at borgeren skulle have permanent ophold i en plejebolig. 

Høring i Københavns Ældreråd

Juridisk afdeling har ved møde torsdag den 5. maj 2022 forelagt beretningerne for 2021 for Ældrerådets sundheds- og omsorgsudvalg. Ældrerådets Høringssvar er vedlagt i bilag 2.

Ældrerådet har til beretningen for 2021 indledningsvist bemærket, at rådet ser med stor alvor på de situationer, hvor forvaltningen er nødsaget til at anvende magt over for et voksent menneske,  hvorfor rådet skal understrege vigtigheden af, at der forud for ethvert indgreb altid er en proces, hvor alle andre muligheder er søgt afklaret, og at der før (eller efter) tages stilling til, om plejen kan tilrettelægges mere hensigtsmæssigt.

Rådet har noteret sig, at der i 2021 igen har været et mindre fald i brug af magtanvendelse, og at erfaringerne bl.a. peger på, at det skyldes en mere kontinuerlig tilstedeværelse af fast personale på de enkelte enheder som følge af situationen med Covid. Rådet opfordrer derfor til, at enhederne benytter fast personale i de enkelte afdelinger på plejehjemmene.

For beretningen 2021 har rådet også noteret sig, at der igen i år er større forskelle mellem indberetningerne i Område Nord og Syd. Rådet ser gerne, at det bliver nærmere undersøgt, hvad årsagen hertil er.

Afsluttende har rådet anført, at det er rådets forventning at eventuelle pårørende informeres om brug af magtanvendelse. Dette dels fordi pårørende ofte ønsker at samarbejde og bidrage med potentielle løsninger, og dels fordi god kommunikation ofte vil medvirke til, at de pårørende føler sig trygge ved plejen af deres nære.

Forvaltningen kan oplyse, at der i forvaltningen kontinuerligt er fokus på at vejlede og undervise medarbejderne i reglerne om brug af magt, herunder særligt i de forskellige socialpædagogiske tiltag, der skal benyttes forud for at eventuelt magtanvendelse lovligt kan finde sted.

Vedrørende Ældrerådets opfordring til, at enhederne i højere grad fremadrettet benytter fast personale er forvaltningen enig i, at fast personale bør være det fortrukne valg, men ferieafvikling, sygdom, m.m. kan nødvendiggøre brug af midlertidige ansættelser eller vikarer.

For så vidt rådets opfordring til at undersøge forskellene i antallet af indberetninger fra henholdsvis område Nord og område Syd vil forvaltningen tage skridt til at drøfte forskellene i indberetningerne med områderne. Dette, blandt andet med henblik på at vurdere, om der behov for yderligere indsatser i form af eksempelvis mere undervisning i magtanvendelsesreglerne og pligten til at indberette magtanvendelse – eller - om forskellene konkret er begrundet i den aktuelle beboersammensætning i henholdsvis område Syd og område Nord.

Vedrørende Ældrerådets forventning til at de pårørende informeres om magtanvendelsen kan forvaltningen oplyse, at der både i forvaltningen og ude i enhederne er stor fokus på at de pårørende i videst muligt omfang inddrages i personalets omsorg således, at eventuelle andre tilgange til borgeren kan blive afdækket og afprøvet og magtanvendelsen dermed helt kan undgås.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget har bemærkninger til Beretning om magtanvendelse 2021, vil det indgå i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens videre arbejde på magtanvendelsesområdet.

 

 

Katja Kayser

 

/Lars Mathiesen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top