Mødedato: 22.06.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af høringssvar til udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-2026

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats, bl.a. ved at udarbejde en kønsligestillingspolitik. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med forvaltningerne udarbejdet et udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik. Økonomiudvalget godkendte den 23. maj 2023 at sende udkast til kønsligestillingspolitikken i høring i fagudvalgene samt i offentlig høring. Økonomiudvalget godkendte derudover, at det efter vedtagelse af politikken vil være det enkelte fagudvalg, der beslutter, om der på udvalgets område skal udarbejdes en handleplan.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender høringssvar til udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-2026.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der udarbejdes en handleplan for kønsligestilling på udvalgets område.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats bl.a. ved at udvikle en kønsligestillingspolitik på tværs af kommunens forvaltninger med fokus på kønsligestilling for borgere i Københavns Kommune (KK).

Økonomiforvaltningen (ØKF) er tovholder for udviklingen af KK’s kønsligestillingspolitik. Den 30. august 2022 godkendte Økonomiudvalget (ØU) rammen for politikken, herunder at kønsligestillingspolitikken skal samle personalerettede og borgerettede kønsligestillingsindsatser, samt danne ramme for eksisterende og/eller nye kønsligestillingsindsatser i KK. I udkastet til kønsligestillingspolitikken indgår et separat indsatsområde for LGBTI+ for at sikre, at relevante indsatser fra KK’s LGBTI+ politik, der udløber i 2023, videreføres. ØU godkendte også, at politikken skal bestå af to tværgående niveauer: en vision og en række overordnede indsatsområder.

Udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik er vedlagt som bilag 1.

Løsning

Med udgangspunkt i henholdsvis en vision og en række overordnede indsatsområder har en arbejdsgruppe med repræsentanter fra alle syv forvaltninger udarbejdet første udkast til kønsligestillingspolitikken. Udkastet er udarbejdet på baggrund af erfaringer med KK’s LGTBI+ politik og eksisterende ligestillingsindsatser i forvaltningerne. Politikkens indsatsområder er desuden inspireret af erfaringer fra andre kommuner samt dialog med og input fra en række NGO’er på kønsligestillingsområdet. Endeligt har Det Centrale Ligestillingsudvalg i KK, der består af repræsentanter fra kommunens forvaltninger og faglige organisationer, drøftet og givet input til kønsligestillingspolitikken.

Den overordnede vision i kønsligestillingspolitikken er, at København skal være en by med lige muligheder for alle uanset køn og seksuel orientering. Kønsligestillingspolitikkens indsatsområder udgøres af seks borgerrettede og tre personalerettede områder.

Borgerrettede indsatsområder:

  • Børn, unge og deres forældre
  • Sundhed, omsorg og særlige behov
  • Beskæftigelse og integration
  • Byudvikling, miljø og mobilitet
  • Kultur- og fritidsliv
  • LGBTI+

Personalerettede indsatsområder:

  • Kommunikation og sprogbrug
  • Karriereveje og arbejdskultur
  • Barsel og fleksibilitet

Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) har et særligt ansvar i forhold til indsatsområdet Sundhed, omsorg og særlige behov, ligesom udvalget har ansvar for at bidrage til området LGBTI+. Derudover vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) som arbejdsgiver skulle arbejde med de personalerettede indsatsområder. SUF har deltaget i udarbejdelsen af kønsligestillingspolitikken via den tværgående arbejdsgruppe, og SUF’s bemærkninger til politikken er indarbejdet i det foreliggende udkast.

Det er SUF’s vurdering, at udkastet til kønsligestillingspolitikken er godt balanceret og med relevant indhold. SUF foreslår derfor, at udvalget tilkendegiver dette i høringssvaret. Forslag til SOU’s høringssvar til udkast til Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik er vedlagt som bilag 2.

ØU har, som beskrevet ovenfor, besluttet, at de relevante fagudvalg skal tage stilling til, om der skal udarbejdes handleplaner for kønsligestillingsområdet på udvalgets område som opfølgning på kønsligestillingspolitikken. Det er forvaltningens vurdering, at der bør udarbejdes en handleplan for kønsligestillingsområdet på SOU’s område, der samler og synliggør igangværende borger- og personalerettede indsatser på kønsligestillingsområdet. Handleplanen vil således også danne udgangspunkt for SUF’s bidrag til Københavns Kommunes årlige kønsligestillingsredegørelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Efter endt høring i de respektive fagudvalg indarbejdes relevante bemærkninger i kønsligestillingspolitikken forud for endelig godkendelse i ØU 21. november 2023 og BR 30. november 2023.

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Det Konservative Folkeparti afgav protokolbemærkning i forbindelse med behandling af indstillingen:

”Det Konservative Folkeparti er bekymret for det supplement til seksualundervisningen der tilbydes børn i 4-10 klasse, er i et normkritisk perspektiv. Vi mener, at der er andre måder hvorpå man kan anerkende forskellighed i kønsopfattelse og seksualitet, end via den normkritiske diskurs, som vi opfatter som en metode, der i praksis ofte ikke levner plads til det faktum, at der kun er to biologiske køn."

Til top